שתף קטע נבחר

 

חיים כץ: "שותים את דמי". היועמ"ש: "הכנסת - לא עיר מקלט"

דיון ראשון וסוער בבקשת החסינות של ח"כ כץ מהליכוד. היועמ"ש מנדלבליט, שהחליט להעמידו לדין בגין מרמה והפרת אמונים, קרא לא להפוך את הכנסת "לעיר מקלט". כץ הנסער הוצא ל-5 דקות: "זה החיים שלי"

 

ח"כ חיים כץ: "שותים את דמי"    (צילום: ערוץ כנסת)

ח"כ חיים כץ: "שותים את דמי"    (צילום: ערוץ כנסת)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ועדת הכנסת קיימה היום (ה') דיון ראשון בבקשת החסינות של ח"כ חיים כץ מהליכוד. בדיון שהיה סוער בחלקו טען כץ כי "שותים את דמי". היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט הסביר לחברי הכנסת את התנגדותו לבקשה, וטען ש"אי-אפשר להפוך את הכנסת לעיר מקלט".

 

כץ ביקש מהוועדה, בין היתר, חסינות מהותית - כלומר כזו שתהיה קבועה ותחול עליו גם לאחר כהונת הכנסת הנוכחית. הוא מבקש למנוע את הגשת כתב האישום נגדו, שעליו הודיע באוגוסט האחרון היועמ"ש מנדלבליט, בגין עבירות מרמה והפרת אמונים בפרשת המניות. דיון נוסף בבקשה יתקיים ביום שלישי הקרוב. 

בקשת חה
מבקש חסינות מהותית - לתמיד. חיים כץ(צילום: עמית שאבי)

בקשת חה
(צילום: עמית שאבי)

בקשת חה
(צילום: עמית שאבי)

לפי כתב האישום נגדו, שבעקבותיו התפטר מתפקידו כשר הרווחה, כץ עזר לחברו, איש שוק ההון מוטי בן-ארי, בקידום חקיקה בכנסת בניגוד לחוק ובניגוד עניינים חריף. נטען כי במקביל לכהונתו של כץ כחבר כנסת, הוא שימש גם כיו"ר ועדת העבודה, הרווחה והבריאות של הכנסת - ומתוקף תפקידיו אלו היה בעל השפעה על קידום הליכי חקיקה ונושאים שונים בעלי היבטים ציבוריים. במקביל, פעל השר כץ רבות בשוק ההון ותיק ההשקעות שלו גדל במיליוני שקלים בתקופה הרלוונטית. עבירת השוחד שיוחסה לכץ בהתחלה נמחקה בעקבות השימוע שנערך לו, ותיק החקירה נגדו בפרשת התעשייה האווירית נגנז.

  

הדיון הבוקר בוועדה התאפשר לאחר שזו הוקמה בהחלטה של מליאת הכנסת, שבמקור התכוונה להקימה כדי לדון בעיקר בבקשת החסינות של ראש הממשלה בנימין נתניהו. נתניהו משך את בקשתו זמן קצר לפני אישור הקמת הוועדה ביום שלישי, אך היא הוקמה בכל זאת.

 

את דבריו של היועמ"ש הבוקר בוועדה התקשו חברי הכנסת לשמוע, כיוון שסבל מצרידות קשה. כמה מהם התרעמו על כך, ואחד אמר: "עושים מאיתנו צחוק". יו"ר הוועדה אבי ניסנקורן (כחול לבן) התבדח ואמר: "בדקתי, וזה לא קורונה".

בקשת חה
(צילום: עמית שאבי)

בקשת חה
(צילום: עמית שאבי)
 

מנדלבליט טען בין היתר כי "המעשים המפורטים בכתב האישום הם חריגים בנסיבות ואינם תואמים למה שמצופה מחברי כנסת ולכללי העבודה בכנסת. מדובר בפעולה ממושכת ומתוכננת שכוללת לפי כתב האישום הסתרה ומצג כוזב וזאת תוך ניגוד עניינים חריף, באופן שיש בו גם רווח כספי שהח"כ מצוי בו בניגוד עניינים".

 

מנדלבליט הוסיף כי על אף שרוב התלונות שמגיעות אליו נגד חברי כנסת נסגרות, המקרה של חיים כץ חריג. "כתב האישום עוסק בעיקרו בפעולות מנהליות של יו"ר ועדה בכנסת, פעולות מתוכננות שכללו הסתרה ומצג שווא. מדובר בפגיעה בערכים המוגנים. אין שום משמעות לעניין השאלה האם מה שביצע חבר הכנסת נועדה להיטיב גם עם הציבור".

 

היועמ"ש אמר עוד: "אני מכיר את חיים כץ שנים רבות, אני מודע למעלותיו הטובות וגם לא סבור בשום אופן שח"כ כץ ביקש לפגוע בציבור באמצעות תיקון החוק. יצאתי מנקודת הנחה שהוא לא ראה רק את טובתו האישית, אלא חשב באמונה שלמה שמדובר בתיקון חוק שיכול להיטיב בציבור - אך סברתי שההתנהגות מתגבשת לכדי עבירה פלילית. בטוח שכל אחד מחברי הכנסת מבין שאסור לו להפעיל סמכויות במסגרת תפקידו באמצעות ניגוד עניינים חריף ושאסור להסתיר נתונים ולהציג מצגי שווא. ובטוח שאתם מבינים שצריך לאכוף את הדין במקרה שנוהגים כך".

 

מנדלבליט טען גם כי "אם מישהו מעלה על דעתו שהוא מקבל כסף גדול ובתמורה לזה הוא מעביר הצעת חוק למען בעל האינטרס - זה שוחד. זו לא עיר מקלט שאפשר לעשות מה שרוצים".

בקשת חה
(צילום: עמית שאבי)

בקשת חה
(צילום: עמית שאבי)
  

בחלקים מהדיון כץ היה נסער, וטען אף ש"שותים את דמי". בשלב מסוים התעמת גם עם היו"ר ניסנקורן, אחרי שזה אמר לו שהוא לא מנהל את הדיון. "זה החיים שלי. תנהל את הדיון בהגינות. תן לו לענות", אמר כץ לניסנקורן, שהורה לו לצאת מהדיון לחמש דקות.

 

עו"ד נוית נגב, המייצגת את ח"כ כץ, אמרה בוועדה כי "חיים כץ פונה לוועדת הכנסת כדי שיתנו לו חסינות ולדעתי יש פה את כל העילות כדי לתת לו חסינות. זו הפעם ראשונה ולא בכדי שנושא של פעולה של חבר כנסת בקידום חקיקה עולה בכתב אישום ועולה בפני ועדת הכנסת. לטעמי, ביסוד כתב האישום עומד חוסר הבנה או חוסר התייחסות לנורמות שמחייבות חברי כנסת. כללי ניגוד העניינים שחלים על חברי כנסת שונים מכללי ניגוד העניינים של עובדי ציבור".

 

"ניגוד עניינים עומד פה בלב כתב האישום", הוסיפה נגב. "אנחנו חולקים עליו כמובן. הסביבה הטבעית של חברי כנסת היא סביבה אינטרסית והעבודה שלהם משפיעה על חקיקה של ציבורים ולכן עשייתם עלולה להיות מהולה באינטרסים וניגודי עניינים".

 

כץ מכחיש את המיוחס לו בכתב האישום. "בכל פעולותיי במסגרת מילוי תפקידי כשר וכחבר כנסת, פעלתי באופן ענייני ונטול פניות לטובת הציבור - בכלל זה העובדים, הגמלאים ואלו שידם אינה משגת. השליחות הציבורית היא משימת חיי, ולכן אמשיך לפעול למען האזרחים בכל דרך אפשרית", כתב במכתב ההתפטרות שלו מתפקיד שר הרווחה באוגוסט אשתקד.

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עמית שאבי
היה נסער בדיון. ח"כ כץ
צילום: עמית שאבי
מומלצים