שתף קטע נבחר

 

"שחר של עידן חדש". בריטניה נפרדת מאירופה

3.5 שנים אחרי משאל העם, הלילה תעזוב הממלכה את האיחוד האירופי. רה"מ ג'ונסון: "זה לא הסוף, אלא ההתחלה". התומכים יחגגו עם מטבעות שהונפקו לרגל הברקזיט, המתנגדים ידליקו נרות זיכרון – והאירופים ישימו את הדגל הבריטי במוזיאון. תקופת מעבר ודרכונים כחולים: מה בהמשך?

 

האירופים נפרדים לשלום מבריטניה

האירופים נפרדים לשלום מבריטניה

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

היום זה קורה. אחרי אין-ספור דחיות, משברים וכישלונות לתומכי ולמתנגדי מה שזכה לכינוי "ברקזיט" – ושלוש וחצי שנים לאחר משאל העם הדרמטי שבו אישרו במפתיע אזרחי בריטניה את המהלך – בעוד שעות ספורות תפרוש הממלכה מהאיחוד האירופי.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

  

זהו אחד השינויים הדרמטיים ביותר במקומה של הממלכה בעולם מאז שאיבדה את שטחי האימפריה שלה במאה הקודמת, ומכה למאמצים לגיבוש זהות אירופית מאוחדת, במטרה למנוע חורבן נוסף כפי שאירע במלחמת העולם השנייה. בעוד האיחוד יאבד 15% מכלכלתו בן רגע, בריטניה תיכנס כעת לדרך חדשה שתשפיע עליה לדורות – אם כי עדיין לא ברור באיזה אופן בדיוק.

בריטניה דגל הממלכה המאוחדת ביג בן לונדון ברקזיט (צילום: EPA)
העתיד לוט בערפל. בריטניה יוצאת לדרך חדשה(צילום: EPA)
 

  (צילום: AFP)
ינסה לפייס את המתנגדים. ג'ונסון(צילום: AFP)
 

עיתונים ב בריטניה ברקזיט (צילום: רויטרס)
"זמננו הגיע". עיתוני בריטניה, הבוקר(צילום: רויטרס)

דגלי בריטניה ארמון בקינגהאם ברקזיט (צילום: EPA)
דגלי בריטניה בארמון בקינגהאם(צילום: EPA)

47 שנה לאחר שהצטרפה אליו, בריטניה תחדל הלילה להיות חברה באיחוד בשעה 23:00 שעון מקומי (01:00 שעון ישראל) – ומרגע זה תיחשב שם למדינה זרה. דגליה יוסרו מבניין הפרלמנט האירופי בבריסל, ואחד מהם אף יופקד במוזיאון של האיחוד בבירה הבלגית. מנגד, דגל האיחוד האירופי יוסר מהנציגות הבריטית בעיר, שתהפוך כעת לשגרירות. על אף שרשמית תפסיק להיות חברה באיחוד, בריטניה תיכנס לתקופת מעבר שתימשך עד סוף השנה, ובמהלכה רוב חוקי וכללי הארגון ימשיכו להתקיים בשטחה.

 

הברקזיט – כתבות נוספות:

האיחוד נפרד: "תמיד נאהב אתכם"

בריטניה קוראת גם לישראלים

ניצחון הלאומנים: תחילת הסוף של בריטניה המאוחדת?

 

עבור רבים בממלכה, הברקזיט מהווה הגשמת חלום של "עצמאות" עבור בריטניה – ובריחה ממה שהם רואים בו פרויקט שנידון לכישלון ושפוגע ב-500 מיליון תושביו. רבים אחרים בממלכה מתנגדים למהלך, וסבורים כי מדובר בצעד מוטעה שלא רק יחריב את מה שנשאר מהשפעתה העולמית של לונדון ויהפוך את בריטניה למסוגרת יותר, אלא יפגע במערב כולו. רבים אחרים פשוט שמחים שהמאבק המתיש על הברקזיט הגיע לסיומו. "לא הצבעתי עבור זה ולא רציתי שזה יקרה, אבל אני רק רוצה שזה ייגמר", אמרה ג'ודית מילר, תושבת לונדון. "אני עייפה, נמאס לי לראות את זה בחדשות ופשוט נצטרך להתמודד עם זה".

 

זו רק ההתחלה

ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון צפוי לפנות אל אזרחי ארצו שעה לפני הפרישה, בנאום שצולם בדאונינג 10 וישודר בערוצי הטלוויזיה. לפי קטעים שפורסמו מבעוד מועד בתקשורת הבריטית, ג'ונסון – מי שהוביל את תומכי הפרישה במשאל העם ב-2016 והצליח להוציאה לפועל אחרי ניצחונו הסוחף בבחירות בדצמבר אשתקד – צפוי להכריז כי מדובר ב"שחר של עידן חדש".

בריטניה ברקזיט הפגנות נגד  לונדון אתמול (צילום: AP)
"שקר הברקזיט". הפגנות נגד הפרישה אתמול בלונדון(צילום: AP)
 

בריטניה ברקזיט הפגנות נגד  לונדון אתמול (צילום: AP)
(צילום: AP)

ג'ונסון ינקוט בנאומו נימה אופטימית, יעביר מסר פייסני במידת-מה לבריטים הרבים שהתנגדו לפרישה – וידגיש את הצורך בשמירה על אחדות. "הדבר החשוב ביותר להגיד הלילה הוא שזה לא הסוף אלא ההתחלה", ג'ונסון יגיד לפי התמליל שפורסם. "זהו שחר של עידן חדש שבו אנו לא מקבלים יותר שסיכויי ההצלחה שלכם בחיים – סיכויי משפחותיכם – יהיו תלויים באיזה חלק של המדינה גדלתם".

 

יו"ר האופוזיציה ומנהיג מפלגת הלייבור הפורש ג'רמי קורבין – שניסיונו לסכל את המהלך שהוביל ג'ונסון נכשל – קרא מנגד למנוע את הסתגרותה של בריטניה בתוך עצמה. במקום זאת, הוא אמר היום, יש "לבנות בריטניה שתהיה בין-לאומית ומגוונת, ושמפנה את מבטה כלפי חוץ".

 

התומכים חוגגים, המתנגדים מדוכאים

לברקזיט מתנגדים גם רבים בסקוטלנד, שבה היה רוב נגד המהלך במשאל העם ב-2016. היום צפויה מנהיגת המפלגה הלאומית הסקוטית, ניקולה סטרג'ן, לקרוא למשאל עם שני על עצמאות סקוטלנד, אחרי שבקודם (שנערך ב-2014), הצביעו הסקוטים בעד הישארות בממלכה. בנאום שתישא סטרג'ן באדינבורו, היא צפויה לומר כי סקוטלנד "מוצאת מהאיחוד האירופי בניגוד לרצון הרוב המוחלט" של אנשיה. היא תציג סקר שמראה כי יש כעת רוב לעצמאות מבריטניה בקרב הסקוטים, ותכריז כי לסקוטלנד יש "סיכוי לעתיד בהיר וטוב יותר כאומה אירופית עצמאית ושוויונית".

 

מסר לאירופה ממתנגדי הברקזיט על צוקי דובר

מסר לאירופה ממתנגדי הברקזיט על צוקי דובר

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

מטבע מטבעות ברקזיט (צילום: AP)
"שלום וידידות עם כל האומות". מטבעות מיוחדים לרגל הברקזיט(צילום: AP)

מטבע מטבעות ברקזיט (צילום: AP)
(צילום: AP)

הערב יציינו תומכי הברקזיט את הפרישה בחגיגות ברחבי בריטניה. פעמוני הביג בן לא יצלצלו כיוון שהוא מושבת לצורך שיפוצים, אך בכיכר שמול בניין הפרלמנט בלונדון יוצב שעון שיספור את הדקות עד לפרישה. בווייטהול, הדרך שיוצאת מכיכר הפרלמנט ומגיעה עד כיכר טרפלגר, יוארו הבניינים בצבעי דגל הממלכה.

 

לרגל הפרישה, ממשלת בריטניה הנפיקה שלושה מיליון מטבעות מיוחדים של 50 פני, שעליהם הוטבע תאריך העזיבה – 31 בינואר 2020 – והכיתוב: "שלום, שגשוג וידידות עם כל האומות". רבים ממתנגדי הברקזיט זעמו על כך, והכריזו כי לא יסכימו לקבל מטבעות כאלו. לפי BBC, מטבעות דומים הונפקו לכבוד תאריך הפרישה הקודם ב-31 באוקטובר אשתקד. משזה נדחה (בפעם השנייה, הברקזיט אמור היה במקור לצאת לפועל ב-31 במרץ 2019), נאלצו הרשויות להתיך אותם.

 

גם תומכי האיחוד האירופי יציינו את הפרישה באירועים שונים, אם כי האווירה בהם תהיה שונה למדי. לפני החגיגות בבניין הפרלמנט הערב, יערכו שם תומכי האיחוד "תהלוכת פרידה". בסקוטלנד, שם כאמור רבים מתנגדים לברקזיט, יודלקו נזרות זיכרון לפי BBC. הבוקר הקרינו מתנגדי הברקזיט סרטון על הצוקים הלבנים של דובר, שבו סיפרו שני בריטים מבוגרים, שלחמו במלחמת העולם השנייה, על תחושות "עצב" ו"דיכאון" בעקבות הפרישה, והביעו סולידריות עם האירופים. "אני מקווה עבור ילדיי, נכדיי וניניי, שבריטניה תתקרב מחדש לאירופה", אמר אחד הווטרנים בסרטון.

פסל הילד המשתין מאנקן פיס ב בריסל לבוש ב דגל בריטניה ברקזיט (צילום: MCT)
פסל הילד המשתין בבריסל הולבש בדגל הממלכה(צילום: MCT)

הכיכר הגדולה ב בריסל ב בלגיה מוארת בצבעי בריטניה ברקזיט (צילום: MCT)
הכיכר הגדולה בבריסל הוארה בצבעי הממלכה(צילום: MCT)

בריסל בלגיה האיחוד האירופי נפרד מ בריטניה ברקזיט (צילום: AP)
(צילום: AP)

בריסל בלגיה האיחוד האירופי נפרד מ בריטניה ברקזיט (צילום: AP)
(צילום: AP)

גם באיחוד האירופי נפרדים מבריטניה באירועים ובמחוות. בבריסל, מקום מושבו של האיחוד האירופי, הוארו המבנים בכיכר הגדולה בצבעי דגל הממלכה, והפסל המפורסם מאנקן פיס ("הילד המשתין"), הולבש בדגל. בכיכר לוקסמבורג בבירה הבלגית, ממש מול בניין הפרלמנט האירופי, התקבצו אתמול צעירים רבים שעובדים במוסדות האיחוד למסיבת פרידה. "אני עצוב, אבל זה טוב שהברקזיט קורה סוף-סוף, זה לקח כל-כך הרבה זמן", אמר תומאסו, איטלקי בן 25 שעובד כעוזר של חבר בפרלמנט האירופי. תומאסו, שלו יש חברה בריטית, סיפר כי הגיע לכיכר כדי לתמוך בחבריו הבריטים, שרבים מהם איבדו את עבודותיהם כעוזרים פרלמנטריים.

 

בקרב הבריטים שם, האווירה הייתה קודרת. "זה הכול קרה בגלל פייק ניוז, דיס-אינפורמציה, תחושה שמנסים להחזיר את האימפריה", אמרה איימי, בריטית בת 23 שעובדת עבור ארגון לא-ממשלתי בבריסל וחוששת כעת שלא תוכל להישאר בבלגיה. "אבל עכשיו אין שום דבר שאפשר לעשות, זה קורה".

 

בינתיים, בשטח לא יורגש שינוי

חשוב להדגיש כי למרות שבריטניה תחדל להיות חברה באיחוד האירופי מהלילה, לא הרבה ישתנה בפועל, לפחות לא באופן מיידי. לפי ההסכם שגיבש ג'ונסון עם בריסל, שקובע את תנאי הפרישה מהאיחוד, בריטניה תיכנס כעת לתקופת מעבר שתימשך עד 31 בדצמבר 2020. בתקופה זו, רוב חוקי וכללי האיחוד ימשיכו לחול בשטחי הממלכה, והיא תמשיך להעביר כספים לאיחוד. לפי BBC, גם בית הדין האירופי ימשיך להוות הסמכות העליונה בסכסוכים משפטיים בתקופה זו.


ברקזיט בריטניה ()

השינוי המיידי המרכזי יהיה הפסקת חברותה של בריטניה בכל מוסדות האיחוד האירופי. כל 73 נציגיה בפרלמנט בבריסל יחדלו מיד מכהונתם. שינוי נוסף שצפוי כבר בתקופה הקרובה הוא חזרה לדרכונים הבריטיים בצבע כחול, שננטשו לפני 30 שנה לטובת הדרכונים האירופיים. הנפקתם תושלם באמצע השנה, אך הדרכונים האירופיים ימשיכו להיות תקפים.

 

עד תום תקופת המעבר, ג'ונסון הבטיח להגיע להסכם סחר עם האיחוד האירופי, כזה שימנע שיבוש כלכלי ומסחרי והטלת מכסים בגבולות עם תחילת השנה הבאה – כיוון שרק אז תעזוב הממלכה את השוק האירופי המאוחד ואת איחוד המכסים האירופי. ג'ונסון הבטיח שתקופת המעבר לא תוארך, אך בבריסל הזהירו כי בלוח הזמנים הצפוף הזה יהיה קשה להשלים הסכם סחר. בריטניה מקווה גם לחתום על הסכמי סחר עם מדינות אחרות, דבר שלא יכלה לעשות כל עוד הייתה חברה באיחוד. ג'ונסון ושאר תומכי הברקזיט טוענים כי כעת יוכלו להתוות באופן עצמאי את המדיניות הכלכלית של הממלכה, וכך לחזק את כלכלתה.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
הביג בן לא יצלצל. בריטניה פורשת
צילום: EPA
מומלצים