הליגה הערבית דחתה את תוכנית טראמפ: "לא נשתף פעולה עם ארה"ב"
בתום כינוס שרי מדינות ערב בקהיר, פורסמה הודעה המביעה התנגדות נחרצת ל"עסקת המאה". נציגי המדינות קראו להתנגד לכל צעד ישראלי חד-צדדי. אבו מאזן התייחס לדרישה שיכיר בישראל כיהודית: "רבים מהעולים לישראל מרוסיה אינם יהודים. גם בקרב יוצאי אתיופיה האחוז נמוך"
הליגה הערבית דחתה היום (שבת) בקהיר את "עסקת המאה" שהציג השבוע נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ. בהודעה המסכמת נאמר כי התוכנית לא תוביל לשלום. שרי הליגה הודיעו כי לא ישתפו פעולה עם ארצות הברית ביישום התוכנית והתריעו לבל תנסה ישראל לממש את התוכנית בכוח באופן חד-צדדי. יו"ר הרשות הפלסטינית אבו מאזן תקף בחריפות את ישראל ואת ארה"ב ובהתייחסות לדרישה שיכיר במדינת ישראל כמדינה יהודית אמר כי "רבים מהעולים לישראל מרוסיה אינם יהודים. הם שילמו כסף כדי שיגידו שהם יהודים. גם בקרב יוצאי אתיופיה אחוז היהודים נמוך. והם רוצים שאכיר במדינה יהודית".
ואלו עיקרי הכרזת הליגה הערבית בסוף הכינוס:
- אי שיתוף פעולה עם תוכנית השלום האמריקנית
- אי שיתוף פעולה עם הבית הלבן במימוש תוכנית השלום
- יוזמת השלום הערבית היא המינימום המקובל להשגת שלום
- קוראים לקהילה הבינלאומית להתנגד לכל צעד שתנקוט ישראל בשטח באופן חד-צדדי
בעקבות דרישת הפלסטינים לדון בדחיפות בהשלכות חשיפת "עסקת המאה" של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. שרי החוץ של הליגה הביעו תמיכה בדרישות הפלסטינים אך נמנעו מלתקוף ישירות את תוכנית טראמפ.
שר החוץ הסעודי, פייסל בן פרחאן, אמר בכינוס כי: "מאמצי השלום צריכים לשאוף להגיע לפתרון הוגן שיכיל את זכויות הפלסטינים. ערב הסעודית תתמוך תמיד בבחירות של העם הפלסטיני. אנחנו בעד מדינה פלסטינית עצמאית עם מזרח ירושלים כבירתה".
שר החוץ המצרי סאמח שוכרי אמר דברים דומים: "העמדה המצרית כלפי הסוגיה הפלסטינית מוכרת וידועה, והיא מתואמת עם ההחלטות הבינלאומיות, להקמת מדינה פלסטינית עם מזרח ירושלים בירתה. השגת המטרה הזו היא המפתח לשלום במזרח התיכון".
שר החוץ הירדני איימן ספדי התייחס לאפשרות הסיפוח מצד ישראל: "אנחנו מזהירים מההשלכות של כל צעד ישראלי חד צדדי שיביא לקביעת עובדות בשטח. הקמת התנחלויות והרחבתם וסיפוח אדמות פלסטיניות, מהווים הפרה של החוק הבינלאומי. הקהילה הבינלאומית צריכה לשלב ידיים כדי לפתוח במשא ומתן ישיר וחדש שיגיע לפתרון שתי המדינות".
יו"ר הרשות הפלסטינית נאם ואמר כי "רק בגלל שירושלים תהיה בירת ישראל, לעולם לא אקבל את הפיתרון הזה, ולא ארשם בהיסטוריה שלי ושל ארצי שמכרתי את ירושלים. ירושלים היא לא לי בלבד, אלא עבור כולנו".
הוא הוסיף: "הם רוצים שאכיר במדינת ישראל כמדינה יהודית, ואני יודע היטב שהיא לא. ארה"ב רוצה שאקבל את הסיפוח של ירושלים, את חלוקת אל-אקצה, את ביטול זכות השיבה ואת פירוז עזה. עסקת המאה מבטלת את הלגיטימציה הבינלאומית, ונותנת לגיטימיות לטראמפ בלבד. אנחנו מוכנים לחסות בינלאומית של תהליך השלום כולל לחסות של הקוורטט , אבל לא נסכים לכך שארה"ב לבדה תהיה נותנת החסות של תהליך השלום".
אבו מאזן פנה לנציגי הליגה הערבית ואמר: "אנחנו לא רוצים שתעמדו נגד ארה"ב. אך אנחנו רוצים מהעולם שיתמוך בנו ובעם הפלסטיני. מלך סעודיה מסר לי כי הוא תומך בנו. מלך ירדן תומך בנו. העברנו לישראל איגרת שהגיעה לראש הממשלה נתניהו באמצעות שר והשנייה נשלחה לסי איי איי. באיגרת לישראל הודענו על הפסקת הקשר בין הרשות הפלסטינית לישראל ולארה"ב כולל היחסים הביטחוניים, בשל הפניית העורף שלהן להסכמים שנחתמו. על ישראל לשאת באחריות ככוח כובש".
עם זאת, מקורות המעורים בפרטים אמרו ל-ynet כי מאז שנחשפה תוכנית השלום האמריקנית, נמשך התיאום הביטחוני והאזרחי בין הרשות הפלסטינית לבין ישראל.
יו"ר הרשות הפלסטינית סיפר: "נפגשתי עם טראמפ ארבע פעמים, ואנשי המשלחת שלו לתוכנית השלום הגיעו אלינו עשרות פעמים. בפגישה הראשונה ביני לבין טראמפ שוחחנו על פתרון שתי המדינות והוא הסכים לכך. בנוגע לסוגיית הביטחון הוא אמר כי הוא מוכן לשלוח כוחות נאט"ו לשטחנו, הוא אמר שירושלים המזרחית תהיה פלסטינית. הוא הוסיף שאם יהיו חילופי שטחים – אנחנו נקבל שטחים אפילו טובים יותר מהשטחים שיעברו לישראל. חשתי שאנחנו יכולים לפתור את הסוגיה הפלסטינית בתוך חמש דקות. אמרתי לנשיא טראמפ כי אני לא מאמין במאבק מזויין וכי המדינה הפלסטינית תיבנה כשהיא מפורזת מנשק. הוא ענה לי: אתה אדם גדול, איך אומרים עליך שאתה טרוריסט?".
הוא טען שלא שוחח עם טראמפ לאחר הצגת התוכנית: "אחרי חודשיים של מפגשים פוריים וחיוביים עם האמריקנים, הופתענו מהצהרת טראמפ על ההכרה בירושלים כבירת ישראל ומהעברת השגרירות אליה. הוא הפסיק את המימון לאונר"א ולבתי החולים, ואז החלטנו להפסיק את היחסים עם ארה"ב. כשארה"ב הכריזה על עסקת המאה התקשרו אלי ואמרו לי שישלחו לי את נוסח התכנית כדי שאקרא אותה וסירבתי. לאחר מכן טראמפ התקשר אלי פעם, פעמיים ושלוש אך אני סירבתי לענות לו. הוא הודיע שהוא דיבר איתי אך זה לא נכון. לא שוחחתי עם הממשל האמריקני אפילו פעם אחת".
על החלק בתכנית שמדבר על מסירת המשולש לידי הפלסטינים אמר: "יש במדינת ישראל אזור שנקרא המשולש. גרים בו ערבים ישראלים. 250 אלף אזרחים. הם רוצים למסור לנו אותה. כולם יודעים מה הסיבה: זה אזור שגרים בו הרבה ערבים אך הוא קטן גיאוגרפית. לדעתי טראמפ לא יודע כלום על התכנית הזאת. האחראים על התכנית הם שלושה - ג'ארד קושנר, דיוויד פרידמן וג'ייסון גרינבלט". הוא כינה את ג'ארד קושנר - "הילד".
הוא החל את נאומו בסקירה היסטורית וארוכה של תהליך השלום בין ישראל לפלסטינים: "מי שהתנגד להסכמי אוסלו הוא נתניהו. נתניהו לא מאמין בשלום. זה לא שהוא לא רוצה שלום – הוא לא מאמין בשלום. עם אהוד אולמרט הסכמנו על 70 אחוז מההסכם. באחת הפעמים שהייתי בדרך לביתו לשאת ולתת – הודיעו לי 'חזור אחורה, האיש הזה נכנס לכלא'".
מזכ"ל הליגה הערבית, אחמד אבו אל-רייט, אמר בפתיחת הכינוס המיוחד בקהיר: "אנחנו בוחנים לעומק כל מה שמוצע לנו. הצד הישראלי רואה בתוכנית האמריקנית מתנה, והימין הישראלי רואה בה אור ירוק לסיפוח. מטרת הכינוס היום היא לדון בהצעה ובהשלכותיה. הצד הישראלי והפלסטיני צריכים לשבת למשא ומתן ביחד, ורק הם לבד, מתוך עקרון שלוקח בחשבון את ההשקפות של כל צד. האתגרים שמציבה התוכנית האמריקנית צריכים להביא לסיום הפילוג הפנימי בקרב הפלסטינים".
אל-רייט התייחס לתוכנית המאה ביום רביעי ואמר כי "מקריאה ראשונית של התוכנית, היא כוללת פגיעה בזכויות לגיטימיות של הפלסטינים". הוא סייג את דבריו ואמר: "הליגה הערבית לומדת את התוכנית בזהירות. אנו פתוחים לכל מאמץ רציני להשגת שלום".
אתמול שוחח עבדאללה מלך ירדן עם יו"ר הרשות הפלסטינית והדגיש כי "ירדן עומדת לצד העם הפלסטיני והסוגייה הצודקת שלו עד להקמת המדינה הפלסטינית העצמאית שבירתה ירושלים המזרחית". אבו מאזן מצדו הודה למלך ירדן על עמדתו. גם נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן שוחח בטלפון עם אבו מאזן והביע את תמיכתו בעם הפלסטיני.
גורם בכיר בממשל האמריקני אמר בתגובה להחלטת הליגה הערבית ודבריו של אבו מאזן: "ארה"ב מעריכה את ההערות החיוביות ממדינות ערביות רבות בנוגע לחזון שלנו לשלום היום במפגש הליגה הערבית בקהיר. רק בהבעת נכונות לגישה חדשה נצליח לעשות פריצת דרך בסכסוך שהותיר את העם הפלסטיני סובל במשך עשרות שנים. החלטות עבר של הליגה הערבית רק ריצו את ההנהגה הפלסטינית ולא הביאו לשלום או להתקדמות".