שתף קטע נבחר

 

טראמפ נגד אובמה: חוזרים להשתמש במוקשים

הנשיא הדמוקרטי אסר ב-2014 את השימוש במוקשים נגד אדם, למעט בחצי האי הקוריאני, והורה שלא לחדש את המאגרים. בסוף השבוע הפך טראמפ את ההחלטה: "עלולה להציב את חיילינו בנחיתות חמורה"

נשיא ארצות הברית דונלד טראמפ צמצם בסוף השבוע את ההגבלות שהוטלו בימי ממשל אובמה על השימוש שעושה הצבא האמריקני במוקשים נגד אדם. את ההחלטה נימק ממשל טראמפ בכך שהמדיניות הקודמת עלולה להציב את החיילים האמריקנים ב"נחיתות חמורה".

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

דונלד טראמפ וברק אובמה (צילום: AP, shutterstock)
טראמפ ואובמה. שינוי כיוון(צילום: AP, shutterstock)

פעילים למען הגבלות על הנשק מתחו ביקורת על הצעד של ממשל טראמפ. המהלך של הממשל הוא עוד דוגמה מובהקת לרצונו של טראמפ להפוך החלטות שקיבל הנשיא הדמוקרטי. ההחלטה האחרונה התקבלה למרות החשש מהסכנה הנשקפת לאזרחים ממוקשים המוטמנים באדמה, סכנה שנמשכת גם שנים ארוכות אחרי שמלחמות נגמרות.

כוחות אמריקניים באפגניסטן, ארכיון (צילום: AFP)
חיילים אמריקנים באפגניסטן. גם רוסיה וסין לא חתומות על האמנה(צילום: AFP)

ממשל אובמה הכריז בשנת 2014 כי לא ייצר עוד או ירכוש מוקשים להטמנה בקרקע נגד בני אדם, גם לא כדי להחליף את מאגרי המוקשים הקיימים של ארה"ב, שהתחמושת בהם עשויה להתיישן עד שלא ניתן עוד להשתמש בה. במסגרת החלטתו גם אסרה ארה"ב את השימוש במוקשים אלה למעט בחצי האי הקוריאני. מוקשים רבים טמונים בגבול המבוצר בין דרום קוריאה לצפון קוריאה.

 

בהודעה שפרסם הבית הלבן בסוף השבוע נמסר כי הפנטגון קבע שההגבלות שהוטלו ב-2014 עלולות להציב את החיילים האמריקנים בעמדת נחיתות. לפי ההודעה, המדיניות החדשה תאפשר – בנסיבות חריגות – להשתמש במוקשים מתקדמים שתוכננו כך שתופחת יכולתם לפגוע שלא בכוונה באזרחים ובגורמים אחרים שאין רצון לפגוע בהם.

מארק אספר, שר ההגנה האמריקני (צילום: רויטרס)
שר ההגנה אספר. "מוקשים חשובים כדי להפחית את הסכנה לנו"(צילום: רויטרס)

לפי המדיניות החדשה, לצבא ארה"ב יוּתר להשתמש במוקשים המסוגלים להשמיד את עצמם בתוך 30 יום ופחות, ושמגובים גם באפשרות לנטרול. לפי הפנטגון, לא תהיה הגבלה גיאוגרפית על המקום שבו יותר להשתמש במוקשים האלה. לא מדיניות אובמה ולא מדיניות טראמפ נוגעות למוקשים נגד טנקים, שהשימוש בהם לא נאסר. בכיר במשרד ההגנה, ויק מרקדו, הדגיש ששימוש במוקשים יהיה חייב לקבל אישור מקצין בדרגת ארבע כוכבים ולעבור בחינה גם של שר ההגנה.

 

שר ההגנה מארק אספר אמר בסוף השבוע במסיבת עיתונאים עם עמיתו האיטלקי: "מוקשים הם כלי חשוב שהכוחות שלנו צריכים להיות בעלי גישה אליו כדי לוודא את הצלחתן של משימות וכדי להפחית את הסכנה הנשקפת להם. עם זאת, בכל דבר שאנחנו עושים אנחנו רוצים גם לוודא שהאמצעים, במקרה זה מוקשים, מביאים בחשבון הן את ביטחונם של החיילים והן את ביטחונם של אזרחים ואנשים אחרים אחרי המלחמה".

כוחות אמריקניים באפגניסטן, ארכיון (צילום: רויטרס)
צבא ארה"ב באפגניסטן. השימוש הנרחב האחרון במוקשים - במלחמת המפרץ(צילום: רויטרס)

למרות הצעד של טראמפ, ארה"ב אינה צפויה לפרוס בתקופה הקרובה מוקשים מהסוג שהשימוש בו הותר כעת. שימוש נרחב במוקשים נגד אדם לא עשתה ארה"ב מאז מלחמת המפרץ הראשונה, ב-1991.

 

ארה"ב אינה חתומה על אמנת אוטווה משנת 1997, אמנה שנכנסה לתוקף ב-1999 ואוסרת את הפיתוח והרכישה של מוקשים נגד אדם או שימוש בהם. יותר מ-160 מדינות חתומות על האמנה, בהן רוב מדינות המערב. כמו ארה"ב – ישראל אינה אחת מהן. עוד נמנעו מחתימה עליה: רוסיה, סין, הודו ופקיסטן.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: AP, shutterstock
טראמפ ואובמה. המלחמה נגמרת, הנשק נשאר
צילום: AP, shutterstock
מומלצים