שתף קטע נבחר

 

ליצמן ל-ynet: "מתייחסים לנגיף בחומרה; יהיה פיקוח - לא בטוח שנודיע איך"

שר הבריאות התייחס להיערכות לקראת הגעתו האפשרית של נגיף הקורונה לישראל ואמר כי הנכנסים לארץ יהיו תחת פיקוח - אך המנגנון טרם נקבע וספק אם יפורסם. בינתיים, שתי טיסות אחרונות נחתו הבוקר מסין: "מדדו לנו חום, בדקו דרכונים - ושחררו אותנו". בשעה זו: נתניהו מכנס דיון חירום

 

ליצמן בריאיון לאולפן ynet    (צילום: אלכס גמבורג, ירון ברנר)

ליצמן בריאיון לאולפן ynet    (צילום: אלכס גמבורג, ירון ברנר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

בנמל התעופה בן גוריון נחתו הבוקר (א') עשרות ישראלים ששבו מסין, לאחר שנגיף הקורונה החל להתפשט והרחובות הפכו לשוממים. עובדי שגרירות סין בישראל שבו בבוקר ארצה בשתי הטיסות האחרונות מסין שהורשו לנחות בנתב"ג, לאחר שהשגרירות התחייבה שעובדיה יהיו שבועיים בבידוד. בינתיים, ב-12:00 ייכנסו לתוקף הנחיות רשויות התעופה שיאסרו על תיירים שהיו בשבועיים האחרונים בסין להיכנס ארצה. שר הבריאות יעקב ליצמן התייחס הבוקר באולפן ynet לבהלה סביב הנגיף ואמר: "אנחנו מתייחסים למשבר בשיא החומרה". ראש הממשלה בנימין נתניהו מכנס בשעה זו דיון על ההיערכות הלאומית להתמודדות עם הנגיף.

 

ליצמן התייחס גם להיעדר הבידוק בנתב"ג, כפי שפורסם הבוקר ב"ידיעות אחרונות": "יהיה פיקוח - אבל לא בטוח שנודיע איך. על-פי חוק, אנחנו דורשים בידוד בן שבועיים. במדינות אחרות לא מאפשרים לאנשים להגיע לבתיהם. אנחנו לא בשלב הזה. אנחנו מעדיפים שיהיו בבית ושלא יבואו במגע עם אף אחד. נמצא את הדרך לבצע אכיפה". בתוך כך, המדדים המובילים בבורסה בישראל פתחו את המסחר עם ירידה של 3%.

 

צילום: אלי מנדלבאום

צילום: אלי מנדלבאום

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

תומר נוי, שמתגורר בסין וחוזר למשפחתו בפתח תקווה, אמר כי עם נחיתתו בישראל מדדו לו חום. "מדדו לי את החום בשדה התעופה אבל לא נתנו לי הנחיות מיוחדות", אמר. "הגעתי לפה דרך הונג קונג. בסין לא קורה כמעט כלום, הרחובות ריקים לגמרי, אין אנשים ברחובות, אנשים בלחץ, כולם סגורים בבית ואין מה לעשות". נוי אמר שאינו יודע מתי יוכל לשוב לביתו שבמזרח: "כרגע אי אפשר לדעת מה יהיה העתיד שם, אם זה ילך ויחמיר אני לא אחזור, אי אפשר לדעת. קראתי את ההנחיות באינטרנט של משרד הבריאות לכן אשאר שבועיים בבידוד".

 

 

ליצמן: "מתייחסים לנגיף כמשבר"

ליצמן: "מתייחסים לנגיף כמשבר"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

נוסעים חוזרים מ סין  (צילום: אלי מנדלבאום)
נוסעים מסין בנתב"ג (צילום: אלי מנדלבאום)

תומר נוי ישראלי שמתגורר בסין (צילום: אלי מנדלבאום)
תומר נוי, ישראלי שמתגורר בסין(צילום: אלי מנדלבאום)

 

 

בכירה במשרד הבריאות על בהלת הקורונה    (צילום: אלכס גמבורג, ירון ברנר)

בכירה במשרד הבריאות על בהלת הקורונה    (צילום: אלכס גמבורג, ירון ברנר)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הרב שלום חזן ורעייתו הני, שליחי חב"ד בעיר שנזן ב-14 השנים האחרונות, שבו לישראל אחרי שכל הקהילה היהודית עזבה את המקום. "כל הקהילה עזבה אז אנחנו גם עזבנו", סיפרה הני. "המצב מאוד לא ברור, אף אחד לא יודע מה יהיה, העיר סגורה לגמרי, כל היהודים עזבו אז אין לנו מה לעשות שם כרגע. העיר סגורה, כל החנויות סגורות, אין אנשים ברחוב, אף אחד לא יודע מה קורה. יש היסטריה".

 

 

דווקא עכשיו: האנשים שטסים לעיר עם הנגיף    (צילום: רויטרס)

דווקא עכשיו: האנשים שטסים לעיר עם הנגיף    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

 

צילום: רויטרס

צילום: רויטרס

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

 

עם מסכות בבייג'ינג המושלגת (צילום: AFP)
עם מסכות בבייג'ינג המושלגת(צילום: AFP)

 

חזן סיפרה בביקורת הגבולות שהגיעה מסין דרך הונג קונג, אך לא קיבלה הנחיות מיוחדות. "בביקורת דרכונים אמרו לנו שאנחנו יכולים ללכת. אנחנו יודעים שנצטרך ללכת לבידוד אבל אף אחד לא אמר לנו כלום, אנחנו מתכוונים עכשיו ללכת לבית של אחותי ולהישאר שם בבית. נזהרנו מאוד כשהיינו בסין, לא יצאנו החוצה ואם יצאנו זה כמובן עם מסיכות ועם אלכוהול בכיס וכל שניה מנקים את הידיים. החשש קיים תמיד כי אף אחד לא באמת יודע מה קורה, אבל אנחנו אופטימיים ומתפללים להשם שהכל יהיה בסדר ושנוכל לחזור".

 

לדבריה, "ברגע שיפתחו משהו ונוכל לחזור אנחנו מיד חוזרים, יש לנו שם עבודה, ברגע שיחזרו אנשים אנחנו חוזרים אבל אין לנו מושג מתי. לכן בינתיים קנינו כרטיס לצד אחד כי להחליף כל פעם את הכרטיסים זה יעלה לנו יותר כסף".

 

הנרי עובד כקבלן בחברת בנייה סינית (צילום: אלי מנדלבאום)
הנרי, שעובד כקבלן בחברת בנייה סינית(צילום: אלי מנדלבאום)

הני חזן שליחת חב
הני חזן, שליחת חב"ד בשנז'ן(צילום: אלי מנדלבאום)

 

הרב חזן סיפר על ההיסטריה ברחובות סין: "הרחובות סגורים, אנשים נצורים בבתיהם ויוצאים החוצה רק לקניות דחופות וזהו, רואים דממה אבסולוטית ברחובות. כשמספר החולים עלה בצורה דרמטית והבנו שזה לא דבר שיסתיים תוך שבוע-שבועיים החלטנו לעזוב"

 

הנרי, סיני שעובד בחברת בנייה סינית כקבלן בנייה, אמר: "רק תאמינו בנו, במדינה שלנו, אני חושב שנוכל להתמודד עם זה מהר ככל האפשר. עכשיו נהיה בבית 14 ימים ולא נלך למקומות אחרים, פשוט נישאר בבית ונהיה בבידוד כדי למנוע מהמחלה להתפשט".

 

היום מכנס ראש הממשלה בנימין נתניהו דיון רב-משתתפים הכולל שרי ממשלה, מנכ״לי משרדים וכל גורמי המטה הרלוונטיים לדיון היערכות לאומית והתמודדות עם נגיף הקורונה. נתניהו התייחס אתמול לנושא והדגיש: "אנחנו לא לוקחים סיכונים מיותרים. הנגיף נמצא כבר ב-5 יבשות וביותר מ-25 מדינות. אנו ערים לכך שלא ניתן למנוע לחלוטין את כניסת הנגיף, ולכן נערכים מראש להתמודדות עם הנגיף לאחר כניסתו הראשונה לישראל״.

 

בין הגורמים שמשתתפים בדיון: שרי הבריאות, אוצר, חוץ, משפטים, פנים ותחבורה ומנכ"לי משרדיהם, ראש המל"ל, מנהל המכון הביולוגי, ראש שירותי בריאות הציבור וראש חטיבת הרפואה במשרד הבריאות, מנהל רשות האוכלוסין, מנכ"ל רשות התעופה האזרחית, מנכ״ל מד"א וקצין רפואה ראשי בצה"ל.

 

פרופ' סיגל סדצקי, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, אמרה הבוקר לאולפן ynet: "אנחנו בשליטה. אנחנו ערוכים ומוכנים לתרחישים רבים וכמו שאתם רואים אנחנו יוצאים עם הנחיות לציבור על פי הצורך". לדבריה, "כרגע הקו החשוב שלנו הוא לנסות למנוע את הגעת המחלה לישראל. אנחנו צופים שיהיו מקרים בישראל, אך מקווים שלא. המטרה העיקרית היא לנסות להביא למצב שבו המחלה לא תתפשט בישראל".

 

"בייג'ינג היא עיר עם רחובות נטושים"

יונתן צדקה, הציר בשגרירות ישראל בבייג'ינג, שנשאר בסין וממשיך בעבודה, סיפר אמש: "נותרו צוותים בכל הנציגויות בסין: מעבר לשגרירות בייג'ינג יש עוד ארבע נציגויות: שנגחאי, צ'אנגדו, גוואנגז'ו והונג קונג. אנו מבחינתנו במתכונת עבודה רגילה אבל עם פחות אנשים. מי שהיו בחופשה וכן עובדים שביקשו לחזור - ניתנה להם האפשרות".

יונתן צדקה ()
יונתן צדקה. "רבים מהאנשים בבידוד"
 

צדקה סיפר על עיר נטושה לנוכח המצב: "השינוי ברחובות הוא דרמטי. יש פה שילוב גם של ראש השנה הסיני שבמסגרתו מאות מיליוני סינים עוזבים את מרכזי הערים ונוסעים לחופשות. זה מרוקן את העיר. בנוסף יש את סוגיית התפרצות הנגיף, ואנשים הרבה יותר מסתגרים. רובם נמצאים בבידוד ולכן הערים ריקות בצורה קיצונית. בייג'ינג היא עיר חיה, שוקקת ופעילה בשוטף, אבל בימים האלה זו עיר שהרחובות שלה נטושים. המצב דומה בערים אחרות בסין. לא הכל פתוח. מסעדות ובתי קפה רובם סגורים, יש בודדים שפתוחים. המרכולים פתוחים ולא נרשם מחסור".

 

"אנחנו יודעים שמאז שהתחיל המשבר ומאז פרסום אזהרת המסע הרבה מאוד ישראלים יצאו מסין", הוסיף צדקה. "באופן קבוע יש הרבה מאוד ישראלים שנמצאים פה במגוון עיסוקים. סטודנטים, אנשי עסקים, תיירים, אנשים שנמצאים באופן ארעי וקבוע, אנשים שזה מקום המגורים הקבוע שלהם והמשפחות כאן. ולכן זה השפיע באופן שונה על אוכלוסיות. ישראלים שזה מקום המגורים שלהם, חלקם בחר להישאר, אך רובם יצאו - מדובר בוודאי בירידה דרמטית".

 

צדקה סיפר כי גם ההתנהלות השגרתית של הדיפלומטים הישראלים השתנו מקצה לקצה בשל המצב: "החיים האישיים והמקצועיים די מעורבבים, המשפחה שלי כמו רבות אחרות נמצאת בארץ מתחילת השבוע. אנחנו במוד עבודה הרבה יותר אינטנסיבי לאור המצב. גם לעשות את הדברים השגרתיים זה דורש מאמץ והרבה מאוד השקעה כדי שנגיע לאותה תוצאה בתנאים אובייקטיבים מאוד מאתגרים. ההתנהלות היומיומית היא עם הרבה יותר זהירות ואחריות.

 

"אנחנו ממעטים ביציאה החוצה, אירועים פומביים מבוטלים. במשרדי הממשלה - החופשה הוארכה. רבים מהאנשים נמצאים בבידוד. זה מאוד משפיע על ההתנהלות היומיומית שלנו. אנחנו עוטים כמובן מסכות, מנהלים את החיים תחת הנחיות הרופא של משרד החוץ ומשרד הבריאות, מחטאים ידיים, שוטפים ידיים. היגיינה הרבה יותר קיצונית כדי למנוע מצב של הגברת הסיכון בהידבקות".

 

בחזרה מסין, בלי בדיקה בנתב"ג

שליח ynet ו"ידיעות אחרונות" לסין, דניאל אדלסון, שב לארץ ביום שישי האחרון. עם הגעתו לנתב"ג, הוא לא נבדק, יחד עם עוד חמישה ישראלים שטסו מסין דרך איסטנבול. "עברנו בביקורת הגבולות, כמו כולם: בלי תשאול, בלי בידוק, ובלי להתייחס כלל לעובדה שהגענו מגראונד-זירו של התפרצות הקורונה, אחד הנגיפים המסוכנים שצצו בעולם בשנים האחרונות", הוא סיפר.

 

דניאל אדלסון ברחובות ג'ג'יאנג (צילום: דניאל אדלסון)
דניאל אדלסון ברחובות ג'ג'יאנג(צילום: דניאל אדלסון)

"החשש המשותף לי ולישראלים שהגיעו איתי מסין התבדה במהרה כשעברנו, בלי שאלות, בביקורת הגבולות", הוסיף. "אמנם גם בעצירת הביניים באיסטנבול עברנו באין מפריע - ארדואן הרי ישמח לשלוח אלינו איזה וירוס - אבל מילא הטורקים, הגם אתה, בן-גוריון? אחרי כל הנחישות ששר הבריאות ליצמן הציג לאומה? איפה כל ההבטחות וההצהרות ש'ישראל מוכנה וערוכה'?", הוא תהה.

 

הוא פנה לפקיד בעמדת הדרכונים של משטרת הגבולות, ותהה אם אינו רוצה להבין מהיכן הגיע. "'חבר, עוד מעט שבת', סינן מישהו בתור, והפקיד מורה לי להסתלק - מבלי להרים מבט. כך נופצו תוכניות התובלה שלי היישר לבית החולים. במקום זה נאלצתי להתקשר לאחותי שתסיע אותי הביתה. היא מסרבת בנימוס, "אבל שמתי לך אוכל מחוץ לדלת". גם הבוס השאיר הודעה ובה אזהרה פן אנסה להתקרב למשרד ברדיוס של שלושה קילומטרים", הוא הוסיף.

 

במשרד הבריאות ציינו כי "הכתב אזרח ישראל ורשאי להיכנס לארץ. ההמלצות לסגירת הגבולות היבשתיים והימיים יצאו לגורמים הרלוונטים. בניגוד לאמור ישנה עמדת מד"א פעילה בנתב"ג 24/7 ושילוט, כך שאם היו לו סימפטומים הוא צריך ללכת להיבדק. לפי המלצות המשרד, הוא צריך ביוזמתו להישאר בבידוד ביתי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מומלצים