שתף קטע נבחר

 

בעקבות רצח הנשים: הגבלות למאבטחים נושאי אקדחים

תופעת המאבטחים שיורים למוות בבנות זוגם חוזרת על עצמה שוב ושוב בשנים האחרונות. נוכח המצב הבלתי נסבל הזה החליט השר לביטחון הפנים: מספר המאבטחים הרשאים לקחת את האקדח הביתה יקוצץ ב-50%

זה קרה לפני כשבועיים: ילנה יצחקבייב (57) נרצחה על ידי בן זוגה סלאביק מבשב (62) בדירתם בפתח תקווה ביריות אקדח שאותו נשא ברישיון במסגרת עבודתו כמאבטח במוסד חינוכי. זה היה הרצח הרביעי מאז 2016 שמתבצע באמצעות נשק השייך למאבטחים. בין השנים 2013-2002 נורו למוות בישראל 36 נשים וגברים על ידי מאבטחים. ynet מפרסם כאן היום לראשונה כי נוכח המצב הבלתי נסבל הזה יקוצץ ב-50% מספר המאבטחים הרשאים לקחת איתם את הנשק הביתה בתום יום העבודה.

 

ילנה יצחקבייב ז
ילנה יצחקבייב עם בן זוגה המאבטח, שרצח אותה

את ההחלטה קיבל השר לביטחון פנים גלעד ארדן. בישראל יש היום 27,722 מאבטחים נושאי נשק, גם אחרי שעות העבודה. לפי התוכנית, ביולי הקרוב רק 13,990 יורשו לשאת את הנשק גם בבית, אחרי שסיימו את משמרתם.

 

ההחלטה מי מהמאבטחים יורשה לחזור עם הנשק הביתה לא נקבעה לפי רמת מסוכנות כלשהי, אלא מכורח הנסיבות. המאבטחים שיידרשו להשאיר את אקדחיהם מאחור הם אלה המועסקים במקומות עבודה שפועלים 24 שעות ביממה כמו למשל בתי חולים ומוקדי סיור. למאבטחים אלה יש את האופציה או להעביר את הנשק למאבטח שמחליף אותם, או להפקיד את הנשק בכספת, שמקומות העבודה הללו יידרשו להתקין.

 

27,722 מאבטחים נושאים נשק אחרי שעות העבודה. אילוסטרציה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
27,722 מאבטחים נושאים נשק אחרי שעות העבודה. אילוסטרציה(צילום: מוטי קמחי)

מאבטחים שיורשו לשאת את הנשק אחרי שעות העבודה הם כאלה המועסקים במקומות שבהם הנשק לא מועבר הלאה למחליף, ושאינם מאוישים באופן קבוע. למשל: מוסדות חינוך, מקומות בילוי, אולמות אירועים וכדומה. כן יורשו לקחת את הנשק הביתה מאבטחים שגרים ביישובים שלפי הקריטריונים נמצאים בסיכון ביטחוני.

 

ההחלטה, לפיה מאבטחים יורשו לשאת את נשקם גם אחרי שעות העבודה התקבלה בנובמבר 2014 על ידי השר לביטחון פנים דאז, יצחק אהרונוביץ', בעקבות גל פיגועים שהתרחש באותה תקופה. זאת מתוך ההנחה שנוכחות של יותר נשק ברחובות תסייע למנוע חלק מהפיגועים האלה או לתת להם מענה מיידי. הוראת השעה הוצגה בזמנו כ"תגובה מיידית וזמנית למצב הביטחוני החמור", ומאז הוארכה שוב ושוב.

 

בתקופה האחרונה דרשו ארגוני נשים לצמצם את ההרשאות לנשיאת נשק. קואליציית הארגונים "האקדח על שולחן המטבח" אף הגישה עתירה לבג"ץ בנושא זה, שבה נטען כי 40% ממקרי הרצח בישראל מבוצעים באמצעות כלי ירייה לעומת 28% במדינות ה-OECD.

 

גלעד ארדן (צילום: עמוס בן גרשום, לע
"נוכחות מאבטחים במרחב הציבורי מחזקת את תחושת הביטחון". השר ארדן(צילום: עמוס בן גרשום, לע"מ)

ארדן הקים ועדה לבחון סוגיה זו, והיא המליצה לשנות את המדיניות "לאור הרגיעה הביטחונית והערכת סיכונים מחודשת". אמש אמר ארדן כי "נוכחות מאבטחים במרחב הציבורי מחזקת את תחושת הביטחון ומסייעת למשטרה במענה מהיר לאירועי טרור. מחובתי לבחון את המדיניות מעת לעת ולכן הנחיתי לבדוק את האפשרות להפחית את מספר המאבטחים שיורשו לשאת נשק לביתם, בכדי לצמצם הימצאות נשק בבתים שבהם אין בו הכרח".

 

לדבריו, החלטתו תביא "לחיזוק נוסף של ביטחון הציבור ותשמור על מכלול האינטרסים הביטחוניים שעליהם אני מופקד". במשרדו הוסיפו: "צריך ליצור איזונים ובלמים בין השיקול הביטחוני לבין האיום והסיכון מנוכחות כלי נשק במרחב הציבורי".

 

קואליציית הארגונים "האקדח על שולחן המטבח" מסרבה בתגובה כי "מצער שכל כך הרבה אנשים קיפחו את חייהם עד שהשר ארדן הבין את הטעות שעשה והחליט לבטל באופן חלקי את ההיתר לנשיאת נשק של מאבטחים מחוץ למשמרת. זה הישג ראשון משמעותי לעתירה שהגשנו נגד מדיניות כלי הירייה המתירנית שהוביל השר ארדן, אבל זה לא מספיק. ההבנה שיש קשר הדוק בין זמינות הנשק לבין אירועי רצח ואלימות חייבת להוביל לביטול מוחלט של ההיתר לכל המאבטחים, ולא רק ל-50% מהם, לקחת את הנשק הביתה, וגם לביטול ההרחבה של מעגל הזכאים לרישיון נשק פרטי".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ילנה עם בן זוגה המאבטח שרצח אותה
מומלצים