תוצאות ביניים: בוטיג'ג' ראשון באייווה, מפלה לביידן
הפתעות במדינה הראשונה שהצביעה בפריימריז הדמוקרטיים ועדיין אין תוצאות סופיות, גם אחרי יממה של עיכובים. ראש העיר מאינדיאנה מוביל במעט על ברני סנדרס, הסגן של אובמה רק במקום הרביעי. בלומברג ויתר על אייווה וינצל את הכאוס: "זו הזדמנות"
אחרי פארסה מביכה וכמעט יממה של עיכובים בפרסום התוצאות באייווה, פרסמה הלילה (ד') המפלגה הדמוקרטית תוצאות חלקיות בלבד, שמהן עולה כי פיט בוטיג'ג', ראש העיר סאות' בנד מאינדיאנה, מוביל בפער קטן על ברני סנדרס. התוצאות מראות כי ג'ו ביידן נחל מפלה קשה.
לפי העדכון האחרון, אחרי שנספרו הקולות ב-71% מהמחוזות מוביל בוטיג'ג' באייווה, התחנה הראשונה בפריימריז הדמוקרטיים לנשיאות, עם 26.9% מהקולות. צמוד אליו הסנאטור מוורמונט סנדרס, שזכה לפי התוצאות החלקיות שעשויות להשתנות בהמשך ב-25.2%.
הפריימריז הדמוקרטיים – סיקור נרחב ב-ynet:
"אסון פוליטי". הפארסה הדמוקרטית שטראמפ מנצל
מבוכה לדמוקרטים: הבלגן והעיכוב בתוצאות באייווה
שימו לב אליו: האיש שלא היה הלילה באייווה
המטרה: לסלק את טראמפ. מדריך לפריימריז
לפי אותן תוצאות ביניים, במקום השלישי הסנאטורית ממסצ'וסטס אליזבת וורן, עם 18.4%. התוצאות הללו מצביעות כי סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן, שנחשב לפייבוריט במרוץ ומוביל בסקרים הארציים, נחל תבוסה. לפי התוצאות החלקיות הוא מגיע למקום הרביעי בלבד עם 15.4%. הסנאטורית איימי קלובושר ממינסוטה הגיעה למקום החמישי, עם 12.6%.
יש לציין כי הנתונים לעיל לא מתייחסים לקולות הבוחרים, אלא לאחוז מכלל הנציגים שתשלח אייווה לוועידה הדמוקרטית הלאומית בחודש יולי, 41 נציגים. המספר הסופי של הנציגים שיקבל כל מועמד יפורסם ככל הנראה רק לאחר פרסום התוצאות הסופיות. משקלה הסטטיסטי של אייווה בפריימריז קטן יחסית – כדי לנצח בפיימריז צריך לפחות 1,991 צירים – ובהיותה מדינה הומוגנית ולבנה למדי היא נחשבת לכזו שאינה משקפת את דפוסי ההצבעה במדינות אחרות בארה"ב. עם זאת, לאייווה מיוחסת באופן מסורתי חשיבות רבה בהיותה המדינה הראשונה להצביע: התוצאות באייווה יכולות ליצור מומנטום עבור מועמדים מסוימים ולחסל לגמרי את הקמפיינים של אחרים, ואחרי ההצבעה במדינה זו נוטה בדרך כלל שדה המועמדים להצטמצם.
הדמוקרטים קיוו שליל ההצבעה באייווה, שבו התכנסו הבוחרים ביותר מ-1,600 אספות בחירה כדי להתווכח, לנהל משא ומתן ולבחור יחד את המועמדים המועדפים עליהם, יהיה לילה חגיגי שיסמן את ראשיתו של תהליך שיביא להדחת דונלד טראמפ מהבית הלבן. אבל הלילה הזה הסתיים בצורה עגומה ביותר מבחינתם, כשדיווחים על תקלות וחוסר עקביות במספרים גרמו לכך שפרסום התוצאות התעכב שעות ארוכות.
פרשנים רבים בארה"ב קטלו את המפלגה הדמוקרטית על אופן התנהלותה הכושל, וחלקם אף הכריז כי מדובר ב"אסון פוליטי" שעשוי לפגוע במאמציה להביס את טראמפ. בעקבות המבוכה העריכו הפרשנים כי השפעתן הסמלית-בעיקר של התוצאות באייווה תיפגע. למרות זאת, הצלחה באייווה עשויה לתת זריקת מרץ לקמפיין של בוטיג'ג', שהתקשה לאחרונה להמריא בסקרים הארציים. בוטיג'ג' מקווה להפוך להומו המוצהר הראשון שמועמד מטעם מפלגה מרכזית בארה"ב לנשיאות.
אמש מסרה המפלגה הדמוקרטית באייווה כי היא תנסה לפרסם את התוצאות ב"הקדם האפשרי" – אך הדגישה כי היעד הראשון במעלה מבחינתה הוא "שמירה על ההגינות והדיוק של ההליך". טרוי פרייס, יו"ר המפלגה באייווה, ציין כי העיכוב אירע בגלל חוסר עקביות שנמצא בנתונים שדיווחו מוקדי ההצבעה השונים. הוא טען שבבדיקה שנעשתה ונמשכה זמן רב, הסתבר כי אכן הייתה תקלה באפליקציה שנועדה לאפשר דיווח מהיר של הנתונים – על אף שמוקדם יותר נשמעו הכחשות לכך מצד גורמים במפלגה.
פרייס טען כי תקלה בקוד של האפליקציה גרמה לכך שלמרות שהתוצאות הוזנו בה באופן מדויק ומלא, האפליקציה הציגה אותן בצורה חלקית בלבד. לדבריו התקלה כבר תוקנה, אך כדי לוודא שהתוצאות אכן מדויקות המספרים והנתונים מכל מוקד הצבעה נבדקו ידנית במה שכונה "בדיקות איכות". הלילה, לפני פרסום התוצאות החלקיות, אמר פרייס שהעיכוב היה "בלתי-מתקבל על הדעת". הוא התנצל על התקלה, והוסיף שתיפתח "חקירה מקיפה, שקופה ועצמאית כדי לברר את מה שקרה אתמול".
טראמפ שמח, ולא רק בגלל אייווה
בניו יורק טיימס דיווחו כי מלבד התקלה שאירעה באפליקציה, רבים מהפקידים המקומיים שאמורים היו להשתמש בה לא הצליחו להוריד אותה או להבין כיצד להתחבר למערכת. חלקם טענו כי לא קיבלו הכשרה מספקת כיצד להשתמש בה טרם ההצבעה. היו כמה שבכלל העדיפו מלכתחילה שלא להשתמש במערכת טכנולוגית שהייתה עבורם מורכבת. רבים מאלו שניסו לדווח על התוצאות באופן טלפוני – אם בגלל התקלה באפליקציה ואם בגלל שהעדיפו מראש לא להשתמש בה – לא הצליחו להשיג את המוקד שהוצף בשיחות. הדבר הומחש בשידור חי ברשת CNN. אחד הפקידים המקומיים התראיין ברשת וסיפר כי לא הצליח להשיג את המוקד הטלפוני. בזמן השידור לפתע ענתה לו המוקדנית, אך תוך שניות ספורות השיחה נותקה.
הנשיא טראמפ לא החמיץ אתמול את ההזדמנות לעלוב בדמוקרטים על המחדל, והכריז כי מדובר בכישלון מוחלט: "והאנשים האלה רוצים לנהל את מערכת הבריאות שלנו?", שאל. בציוץ נוסף כתב כי "אסיפות הבחירה באייווה הן אסון בלתי ייאמן. דבר לא עובד, ממש כמו איך שהם ניהלו את המדינה". הוא הזכיר כי בינתיים הוא היחיד שהוכרז כמנצח באייווה, בפריימריז שנערכו במקביל בצד הרפובליקני, אם כי ללא אף יריב משמעותי שניסה להתייצב אל מול נשיא מכהן.
ייתכן שאתמול הייתה לנשיא סיבה נוספת לצהול, לאור סקר חדש של גאלופ שמצא כי שיעור שביעות הרצון ממנו בקרב הציבור האמריקני נמצא בשיא של שלוש שנים. לפי הסקר שנערך בין 16 בינואר ל-29 בינואר, בעיצומו של משפט ההדחה של הנשיא בסנאט, 49% מהנשאלים הביעו שביעות רצון מתפקודו. רובם המוחלט הוא רפובליקנים, שבקרבם עומד השיעור הזה על 94%. אצל הדמוקרטים השיעור הזה ירד מ-10% ל-7%, אך בקרב העצמאים הוא עלה בכ-5% ועומד על 42% לפי הסקר. עוד מצא הסקר הזה ששיעור שביעות הרצון מטראמפ בתחום הכלכלה גבוה במיוחד – 63%. לפי ה"גרדיאן", מדובר בנתון הגבוה ביותר בתחום זה מאז שהתמיכה בנשיא דאז ג'ורג' בוש הבן זינקה ב-2001 בעקבות פיגועי 11 בספטמבר.
החגיגה המוקדמת של סנדרס ובוטיג'ג'
הסקרים באייווה, יש לציין, חזו מראש את הקרב על הפסגה בין ברני סנדרס ופיט בוטיג'ג'. שניהם רמזו אתמול בעצרות שקיימו כי ממידע שהגיע אליהם – יש להם סיבה גדולה לאופטימיות. "יש לי תחושה חזקה שבשלב כלשהו התוצאות יוכרזו", התלוצץ סנדרס, "וכשהתוצאות האלה יוכרזו, יש לי תחושה טובה שאנחנו הולכים לגלות שהלך לנו טוב מאוד כאן באייווה".
בוטיג'ג' נשמע בטוח בעצמו עוד יותר: "איזה לילה", אמר נרגש לתומכיו בעצרת באייווה. "הלילה הזה, תקווה בלתי סבירה הפכה למציאות שאי-אפשר להתכחש לה. משום שלפי כל האינדיקציות, אנחנו ממשיכים לניו המפשייר כמנצחים". בוטיג'ג' תקף את טראמפ: "עכשיו, הנשיא הזה אולי מקבל אישור בסנאט. אבל בנובמבר הקרוב, פסק הדין יהיה תלוי בנו. וכשאני אהיה המועמד שלכם לנשיאות, נרשום ניצחון גדול מספיק כדי לשלוח לא רק את נשיאותו של דונלד טראמפ, אלא את הטראמפיזם עצמו, לפח האשפה של ההיסטוריה, המקום שאליו הוא שייך".
סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן, שנחשב כאמור לפייבוריט בסקרים הארציים שנערכים בקרב הדמוקרטים, נשמע לעומתם בטוח הרבה פחות בנוגע לביצועיו בהצבעה. "לפי כל האינדיקציות, זה הולך להיות צמוד", אמר שעות לפני פרסום התוצאות. "אנחנו הולכים לצאת מכאן עם מספר הצירים שלנו. אנחנו עדיין לא יודעים בדיוק מה הוא יהיה, אבל אנחנו מרגישים טוב לגבי עצמנו. קדימה לניו המפשייר!".
בניגוד לרוב המדינות בארה"ב, שבהן ההצבעה נעשית בעמדת קלפי רגילה, באייווה מתכנסים הבוחרים לאסיפות בבתי ספר, כנסיות, אולמות התעמלות ובתים פרטיים, ושם מתווכחים ומנסים לשכנע זה את זה במי לתמוך. ההצבעה נעשית ברגליים: בכל אספה מתחלקים הבוחרים לקבוצות לפי המועמד שבו הם תומכים, ואם למועמד מסוים יש די מצביעים – הוא מקבל ציר.
אם מצביעים כלשהם נותנים את קולם למועמד שאין לו די תמיכה – ובדרך כלל הכוונה היא ל-15% לפחות מבאי האספה – הם מתבקשים לבחור מועמד אחר. במקרה כזה ניצבות בפניהם שלוש אפשרויות: לבחור במועמד שהגיע לרף התמיכה המינימלי; לשלב כוחות עם תומכי מועמד אחר שלא הגיע לרף התמיכה הדרוש, אך יוכל להגיע אליו במקרה של איחוד מצביעים; או פשוט לעזוב. ההליך הזה נקרא realignment (היערכות מחדש), ויש המדמים אותו למשחק הילדים "כיסאות מוזיקליים".
בלומברג: הכאוס באייווה – הזדמנות
מועמד מרכזי מוביל בפריימריז הדמוקרטיים שהחליט לוותר על ריצה באייווה הוא המיליארדר היהודי מייקל בלומברג, ראש העיר לשעבר של ניו יורק. בלומברג, שמממן בעצמו את הקמפיין שלו, מתמקד במקום זאת במדינות שיצביעו בעוד חודש, ב-3 במרץ, במה שמכונה "סופר טיוזדיי". בעוד ארבע המדינות שמצביעות בפברואר מחלקות רק 4% מכלל הצירים בבחירות המקדימות, 15 המדינות שיצביעו ב"סופר טיוזדיי" יחלקו לא פחות מ-34%.
בלומברג לוטש עיניים במיוחד למדינת הענק קליפורניה. אתמול בלילה, בזמן ההצבעה באייווה, נאם באירוע בחירות בקומפטון שבקליפורניה. הוא אמר כי אין לו חרטות על כך שדילג על אייווה, אף שמדובר בנטילת סיכון מסוים מצדו – כלי תקשורת בארה"ב ובעולם נוטים לסקר את ההצבעה באייווה באופן בלתי פרופורציונלי למידת השפעתה, כך שבלומברג החמיץ לכאורה הזדמנות לחשיפה. בלומברג הדגיש הלילה כי בעוד יריביו במרוץ ממקדים את רוב מאמציהם באייווה הקטנה, הוא כבר ביקר ב-24 מדינות שונות וב-60 ערים.
אמש הבהיר בלומברג כי גם הוא מקווה לנצל את הכאוס באייווה, אולי קצת כמו טראמפ. בלומברג אישר לסוכנות הידיעות רויטרס דיווחים שלפיהם הוא מתכוון להכפיל את הסכום העצום שכבר עתה הוא משקיע על פרסומות ותשדירים בטלוויזיה. לפי CNN, עד עתה השקיע הקמפיין כבר 300 מיליון דולר על פרסום. בלומברג הוסיף שהוא מתכוון לנצל את ההזדמנות שהעניק לו הבלגן שנוצר עם העיכוב בפרסום התוצאות. "אני חושב שאין מנצח ברור אחד וזה נותן לנו הזדמנות להעביר את המסר, ואנחנו הולכים לקחת את ההזדמנות הזו".