שתף קטע נבחר
 

ישראל כץ ואנחנו משלמים על קמפיין נתניהו

בזמן שראש הממשלה מדלג במטוסו בין ביקור בארה"ב לפוטו-אופ במוסקבה ובאפריקה, שר החוץ הזמני נשאר מאחור. לנו זה עולה יותר

 

ביקור בנימין נתניהו באוגנדה, השבוע    (צילום: רויטרס ורועי אברהם, לע"מ)

ביקור בנימין נתניהו באוגנדה, השבוע    (צילום: רויטרס ורועי אברהם, לע"מ)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בסוף נובמבר 2018, לאחר נתק של 46 שנים, הגיע נשיא צ'אד אידריס דבי לביקור היסטורי בישראל. שר החוץ דאז, ראש הממשלה בנימין נתניהו, שהחזיק בחמישה תיקים, כינה את האירוע "פריצת דרך מדינית" ואמר כי זהו "ביקור היסטורי וחשוב שמגיע על רקע המאמצים שהובלנו".

 

 

ההתרגשות הייתה גדולה. חידוש היחסים עם אחד הממשלים המושחתים בעולם (מקום 162 מתוך 180 מדינות) הוצג לכתבים המדיניים כהישג אדיר של נתניהו. מעט מאוד דובר על החברה האומללה מאפריקה שחזרה להיות בקשר. אף מילה על 12 מיליון תושביה העניים, שמתוכם כ-4.5 מיליון שחיים בתנאים קשים, 2.5 מיליון ילדים שסובלים מרעב ונזקקים לסיוע הומניטרי ועשרות אלפים שסובלים משחפת, מלריה, איידס ומחלות אחרות.

 

דבי, הנשיא ששינה בארצו את החוק כך שיוכל לכהן ללא הפרעה עד 2034, זכה כאן להכרה סוחפת מצד מארחיו הנלהבים. האיש האחראי למצבה המחריד של צ'אד מאז עלה לשלטון ב-1990 בעזרתו של הדיקטטור הלובי מועמר קדאפי, הפך בידי נתניהו ואנשיו לסמל סטטוס של הצלחה דיפלומטית. אפילו יועצו הקרוב יונתן אוריך לא התאפק וברח לו ציוץ: "בואו נעשה דיון על איך ראש הממשלה מחזיק גם את תיק החוץ", כתב, ושיגר גיחוך דיגיטלי שמכוון לכל הנודניקים מהתנועה לאיכות השלטון.

 

אם לשאול את השר ישראל כץ - לפחות נכון ל-17 בפברואר 2019 אז קיבל מנתניהו את המינוי הזמני לתפקיד שר החוץ - מזל שאוריך לא מחליט, ועוד יותר מזל שיש בג"ץ. בית המשפט קיבל את טענת העותרים כי "מצב קיצוני זה אינו סביר" ושלח את ראש הממשלה למנות לעצמו מחליפים.

ישראל כץ (צילום: אבי מועלם)
בכל זאת שר, ישראל כץ(צילום: אבי מועלם)

שלוש שנים וחצי לאחר שנעמד במקומו הטבעי כשגריר נצחי של העם היהודי על הבמה הכי נוצצת ברחבת הממשלה, נאלץ הרוק סטאר לפנות אותה בהוראת בית המשפט. כץ, שהתחמם מאחורי הקלעים מתחילת הקדנציה הקודמת, ורק חלם על הרגע שלו - זמני וסמלי ככל שיהיה, לבש את החליפה ונעמד לפני המיקרופון. הוא אמנם קיבל לידיו משרד מרוסק עם מחסור תקציבי של 330 מיליון שקל ומנגנון שבור שאף אחד לא רוצה לתקן, אבל מבחינתו הרוויח את התפקיד עם הכי הרבה הזדמנויות להצטלם עם מנהיגים מהעולם.

 

מסונוור לגמרי מהאורות, כץ לא שם לב שביבי ממשיך את ההופעה שלו במקום אחר.

 

שנה עברה מאז נעקר נתניהו מכיסאו במשרד החוץ, וכמעט דבר לא השתנה. נסיעתו המתוקשרת למטרה חשאית באוגנדה, פחות מחודש לפני הבחירות, נארזה בעטיפה מרשרשת וקושטה בסרטים חגיגיים לכבוד ההסכם שאין להמעיט בחשיבותו עם סודאן. המותג "פסגת אוגנדה" תפס בקלות, והכותרות נעו בין "נורמליזציה" ובין "הישגו המדיני הגדול ביותר של נתניהו בעשור האחרון". את מי מעניין אם סודאן נמצאת במקום 173 מתוך 180 במדד השחיתות?

 

באינסטגרם של ראש הממשלה, תחת קטע מפרשנותו של הכתב המדיני של חדשות רשת 13, נכתב: "גאה לסכם עוד יום של עשייה חשובה למען המדינה שלנו. טוב לחזור לארץ – ממשיכים". והנה שוב, מנהיג שחור מאפריקה שותתת הדם הופך לקלף מנצח.

 

מעל ראשו של שר החוץ המכהן מנהל ראש הממשלה קרקס טרנס-אטלנטי שהגיע לשיאו במופע שכפה בשבוע שעבר על נעמה יששכר ומשפחתה. הוא נימק את זה ברצונו לעדכן את ולדימיר פוטין, מנהיג רוסיה, בפרטי "תוכנית המאה", אבל לא הצליח להסתיר את ההשתוקקות לפוטו-אופ הנכסף - שניים במחיר אחד - גם עם טראמפ וגם עם פוטין בשבוע אחד.

 

מי שמשלם עבור הקמפיין האישי של נתניהו לראשות הממשלה זה אנחנו: עלות ההפעלה של המטוס עומדת על כמיליון שקל ביום, והכנף עוד נטויה. מנת "ראש הממשלה מתחבק עם נשיא זר" מוגשת לשולחן של האזרח הישראלי על בסיס יומי, מבלי שהזמין אותה, והוא עוד נדרש להגיד תודה ולשלם עליה במיטב כספו.

 

נתניהו בונה על זה שאף אחד לא ירצה להרוס את החגיגה הלאומית הכבירה, דיפלומטים אמיתיים יודעים להתנהג יפה ולא להגיד בקול את מה שכולם כבר יודעים.

 

  • מרב בטיטו היא עיתונאית "ידיעות אחרונות"

 

מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דויד וינוקור
מרב בטיטו
צילום: דויד וינוקור
מומלצים