שתף קטע נבחר

 

מיירטי הרחפנים: הלוחמות והלוחמים שאורבים לאיום משמי עזה

בצה"ל הרכיבו צוותים ייעודיים לטיפול בסכנת הרחפנים, שנפרסו כבר לפני שנה ורשמו שתי הפלות מוצלחות. הלוחמות הן החיילות הקרביות שנמצאות הכי קרוב שיש לקו המגע בגבול הנפיץ. ynet יצא לשטח עם המיירטים

 

מיירטי הרחפנים של צה"ל    (צילום: יואב זיתון)

מיירטי הרחפנים של צה"ל    (צילום: יואב זיתון)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

עד לפני שנה וחצי הבטיחו באוגדת עזה פרסים ללוחמים שיפגעו ברחפנים חודרים, אך כעת נדמה שהפתרון לתופעה המסוכנת בדרך להפוך למציאות בשטח. "בלמנו משמעותית את האיום הזה בחודשים האחרונים", טען בפני ynet קצין מאוגדת עזה שאמון על הנושא. "לקחנו השנה לוחמים ולוחמות, הרכבנו מהם צוותי רוק"ק (רום הקרוב לקרקע) יעודיים שמתאמנים ומוכשרים נגד האיום הזה. אלו צוותים ניידים שקופצים במהירות לכל זיהוי של רחפן או בלון נפץ, אך גם אורבים מראש לאיום לפי התראות או ניתוח השטח והערכות מצב".

 

הצוותים החלו להיפרס לפני כשנה ובכך הפכו הלוחמות שבהן לחיילות הקרביות שנמצאות הכי קרוב שיש לקו המגע בגבול הנפיץ. חלק מהאמצעים של הצוותים הללו הם מסווגים ועדיין נמצאים במגמת שיפור והפיכתם למבצעיים." זה לא הרמטי, ואנו עמלים על פריסה רחבה יותר מול האיום הזה", הוסיף הקצין.

הצוותים החדשים באוגדת עזה לאיתור והפלת רחפני אויב (צילום: יואב זיתון)
"כוונת סמארט שוטר"(צילום: יואב זיתון)

 

הצוותים החדשים באוגדת עזה לאיתור והפלת רחפני אויב (צילום: יואב זיתון)
הצוותים החדשים באוגדת עזה לאיתור והפלת רחפני אויב(צילום: יואב זיתון)

הצוותים החדשים באוגדת עזה לאיתור והפלת רחפני אויב (צילום: יואב זיתון)
"מיירטי הרחפנים"(צילום: יואב זיתון)

רב"ט טופז קלדרון היא אחת הלוחמות שאורבות לאיום הקטן והמטריד שמגיעה מהשמיים. התפקיד שלה הוא קריטי: לעקוב ולנעול על הרחפן עם כוונת ה"סמארט-שוטר" שמאפשרת פגיעה מדויקת, בסיוע הלוחמת התצפיתנית שלצידה שמצוידת במשקפת המגדילה את העצם פי 15. בסופי השבוע טופז וחבריה לצוות נפרסים מול הפרות הסדר בגבול הרצועה. "קשה לאתר את האיומים הללו בשמיים כי המשגרים שלהם עושים את זה מתוך מסתור, כמו מבנים או משיחים", הסבירו בגדוד האיסוף הקרבי נשר (414) השייך לאוגדת עזה.

 

בשנה החולפת רשמו כוחות צה"ל שתי הפלות מוצלחות של רחפני אויב ששוגרו מעזה, ובמקרים אחרים חצו שבו רחפנים לשטח הרצועה. באחד האירועים, כפי שנחשף ב-ynet, היה זה רחפן צה"לי גדול שנפל בשטח הרצועה במאי אשתקד. הרחפן הושמש מחדש על-ידי פעילי חמאס ושוגר חזרה לעוטף עזה כשהוא נושא טיל אר.פי.ג'י. הטיל הופל על טנק צה"לי, פגע בו אך לא חדר לתוכו. לוחמים שהיו בסמוך יירטו את הרחפן.

הצוותים החדשים באוגדת עזה לאיתור והפלת רחפני אויב (צילום: יואב זיתון)
התצפיתנית עם המשקפת המיוחדת(צילום: יואב זיתון)

 

The IDF drone taken and used by Hamas (Photo: Yoav Zitun)
רחפן צה"ל מסוג זהה לזה שנפל ושימש את חמאס(Photo: Yoav Zitun)

הצוותים החדשים באוגדת עזה לאיתור והפלת רחפני אויב (צילום: יואב זיתון)
"חיילות קרביות על קו הגבול"(צילום: יואב זיתון)

פריסת כוחות בעקבות טרור הבלונים בעוטף עזה (צילום: אבי רוקח)
השבוע בתצפית נגד בלונים ורחפנים(צילום: אבי רוקח)

פריסת כוחות בעקבות טרור הבלונים בעוטף עזה (צילום: אבי רוקח)
(צילום: אבי רוקח)

ארגוני הטרור נמנעו משיגורי רחפנים בחודשים האחרונים, אך אין יום שחולף מבלי שפעילי הטרור מתאמנים עם רחפנים בתוך הרצועה. לפי הערכות, ארגוני הטרור ישתמשו בלהקות של רחפני נפץ בעימות הבא, מה שצפוי ליצור אתגר גדול לצה"ל, שרץ קדימה מהר עם רחפניו שלו – אלפי רחפנים כבר חולקו לפלוגות ולגדודים, ולצד מסוקים ומזל"טים רבים שיחוגו בתמרון הבא ברצועה, יהיה קשה לברור בזיהוי בין כלי הטיס הרבים של צה"ל לאלה של חמאס. 

 

את ההתראה לכוחות על שיגור רחפנים מעזה מעבירים קציני חיל האוויר וחיילות האיסוף הקרבי בחמ"ל המיוחד שהוקם באוגדה המרחבית, מעין מרכז בקרה אווירית קטן, בדומה לשניים הגדולים החולשים על שמי המזרח התיכון, מסביב לישראל. עדיין מדובר בפיילוט, אך נראה שיורחב גם לאוגדות אחרות בהם כבר איום הרחפנים הפך למוחשי, בגבולות עם סוריה ולבנון. התמונה על המסכים הקטנים בחמ"ל המסווג יכולה לכלול עשרות נקודות אדומות וכחולות, ותפקיד הבקרים כאן הוא לברור ומהר מי מהאיומים הוא רחפן עוין. כל רחפן שכזה יכול תוך דקות בודדות לחצות את הגבול, מרצועה שרוחבה הוא 6 ק"מ בלבד. בחודש נתון מטפלת יחידת הבקרה האווירית החדשה של אוגדת עזה בעשרות אירועים.

 

אנשי היחידה מקפיצים גם את הכוחות מגדודי הבט"ש, שם כבר הוכשרו תצפיתני רוק"ק כמקצוע לכל דבר. כל רחפן שכזה שעולה לאוויר יכול להשפיע על המרחב שלו, וגם על אימוני חיל האוויר בדרום. לא כל רחפן עזתי מיורט, אלא רק כהגנה עצמית או כזה שחדר את השטח האווירי לישראל. ועדיין, מזכירים בצה"ל – זהו איום מיקרו-טקטי, שלא יכריע עימות ואף לא קרב. הרחפנים יכולים לטוס בממוצע 40-20 דקות עם הגבלה לטווחי הקליטה. האתגר במלחמה יהיה השימוש ברחפנים למשל מעל לשטחי כינוס והיערכות מרובי כוחות. החיילים באוגדת עזה כבר מכירים את השם שניתן לאירועי רחפן, "פטיש אוויר", המקביל ל"פטיש חם" של תקרית קרקעית.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב זיתון
מיירטי הרחפנים
צילום: יואב זיתון
מומלצים