שתף קטע נבחר

 

מנדלבליט לאוחנה: הקמת ועדה לבדיקת מח"ש אינה חוקית

אחרי ששר המשפטים הודיע על כוונתו להביא את המהלך לאישור הממשלה, היועמ"ש הבהיר במכתב ששיגר לאוחנה כי ההצעה אינה חוקית: "ממשלת מעבר מחויבת באיפוק ובריסון בהפעלת סמכויותיה"

 

 

אמיר אוחנה אביחי מנדלבליט (צילום: אלכס קולומויסקי, יאיר שגיא)
אמיר אוחנה ואביחי מנדלבליט(צילום: אלכס קולומויסקי, יאיר שגיא)

היועץ המשפטי לממשלה אביחי מנדלבליט שיגר היום (חמישי) מכתב לשר המשפטים אמיר אוחנה שבו הוא קובע כי קיימת מניעה משפטית בנוגע להקמת ועדת בדיקה ממשלתית שתחקור את התנהלותה הכוללת של המחלקה לחקירות שוטרים - זאת על רקע הירי שגרם למותו של סלומון טקה. בכוונת שר המשפטים להביא את הצעתו לאישור הממשלה כבר ביום ראשון.

 

במכתבו הבהיר היועמ"ש כי "ממשלת מעבר מחויבת באיפוק ובריסון בהפעלת סמכויותיה". לדבריו, ממשלה שכזו "צריכה שלא להעמיד את הממשלה הבאה בפני מצבים בלתי-הפיכים שעלולים לכבול את ידיה. כמו כן, אסור שאינטרס פוליטי יועדף על פני האינטרס הציבורי". עוד אמר הדגיש מנדלבליט כי עריקתו של ח"כ גדי יברקן מכחול לבן - ששוריין ברשימת הליכוד לכנסת ה-23 - בתמורה לכך שראש הממשלה בנימין נתניהו התחייב לקדם את הקמת הוועדה היא הבטחת בחירות לא חוקית.

 

המחלקה לחקירות שוטרים (צילום: אלי מנדלבאום) (צילום: אלי מנדלבאום)
המחלקה לחקירות שוטרים(צילום: אלי מנדלבאום)

 

לדברי מנדלבליט, בעיות יוצאי אתיופיה לא נותרו ללא מענה. הוא הוסיף כי הצוות שהקים בראשות המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, רז נזרי, יגיש בקרוב את מסקנותיו בקשר לתלונות בני העדה האתיופית בנוגע ליחס המשטרה ומח"ש כלפיהם.

 

אתמול הודיע שר המשפטים אוחנה כי בכוונתו להביא לאישור הממשלה הקמת ועדת בדיקה ממשלתית בראשות שופט שתבדוק את ההתנהלות של המחלקה לחקירות שוטרים. מלשכתו השר נמסר כי בכוונתו להורות לוועדה לבחון את הטיפול בעבירות שוטרים, את נהלי העבודה, ניהול חקירות והמבנה הארגוני של המחלקה, ולהעביר את מסקנותיה על כך. אוחנה ציין כי בראשות הוועדה יעמוד השופט בדימוס הרן פיינשטיין, וחבריה יהיו הפרופסורים אברהם דיסקין ורינת קיטאי-סנג'רו. לפי הודעת השר, מסקנות הדו"ח יוגשו לאוחנה תוך ארבעה חודשים.

 

הוריו של סלומון טקה בימי השבעה (צילום: AFP)
הוריו של סולומון טקה ז"ל אוחזים בתמונתו(צילום: AFP)

"הקמת הוועדה היא צעד חשוב לחיזוק אמון הציבור במערכת המשפט, משימה קריטית מעין כמותה עליה דיברתי רבות מיום כניסתי לתפקיד", אמר אוחנה. "סמוך למותו של סלומון טקה ז"ל, הוצפה בציבור, ובפרט בקרב ציבור יוצאי אתיופיה, בעיה שהכרתי מקרוב מעיסוקי כעורך דין. בעיה קשה שהיא ארוכת שנים וחוצת מגזרים של חוסר אמון ציבורי במח"ש", ציין.

 

אוחנה הודיע על כוונתו להקים את הוועדה כבר ביולי 2019, אולם היועמ"ש אביחי מנדלבליט התנגד לכך בשל ממשלת המעבר שאינה מוסמכת לקבל החלטות עקרוניות שכאלה. "עלתה טענה מהגורמים המשפטיים הבכירים, לפיה בתקופת הבחירות יש בעייתיות בהקמת ועדת בדיקה שכזו, שהיא אירוע נדיר בתולדות המדינה", אמר אוחנה. "חשבתי שלא יהיה נכון שהקמת הוועדה תתפרש בטעות כניסיון להשפיע על ההחלטות בעניין סלומון טקה ז"ל ועל כן נמנעתי מלהביא אז את הוועדה לאישור הממשלה. העולם שבחוץ איננו קופא על שמריו רק משום שיש עוד בחירות, והציבור זכאי למענה".

 

גורמים משפטיים טענו כי החלטתו של מנדלבליט נבעה גם מחשש של המערכת כולה שממשלת נתניהו תבקש להקים גם ועדת חקירה כללית להתנהלות הפרקליטות - ולמעשה תשתק את פעילותה גם בתקופה שהיא צריכה לתפקד בתיקי ראש הממשלה.

 

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל נחושתן, אלכס קולומויסקי
מנדלבליט ואוחנה
צילום: גיל נחושתן, אלכס קולומויסקי
מומלצים