סיקר את המשבר בעיר הנגיף – ונעלם: "נלקח לבידוד"
צ'ן קווישי, עיתונאי סיני עצמאי, שיתף ברשת את המתרחש בווהאן, מוקד התפרצות הקורונה. הוא חשף את מצוקת החולים, מתח ביקורת על בידודם ההמוני וסיפר על חשש מהרשויות: "אני מפחד". ביום חמישי נעלם, חבריו: אמרו שנלקח לבידוד מחשש שנדבק, אבל למה הוא לא עונה לטלפון?
עורך דין ועיתונאי עצמאי סיני שחשף בפני העולם את המתרחש במוקד ההתפרצות של נגיף הקורונה, העיר ווהאן, נעלם מאז יום חמישי האחרון וחבריו חוששים לשלומו. היעלמותו של צ'ן קווישי – שדיווח על המשבר הקשה מתוך העיר הנצורה והעז למתוח ביקורת על הרשויות – היא אולי דוגמה נוספת לטענות לניסיונות השתקה מצד השלטונות בסין.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
ב"ניו יורק טיימס" דיווחו היום כי צ'ן, עורך דין שפועל במקור מבייג'ינג, נסע לווהאן בחודש שעבר והחל לדווח על המתרחש בתוך העיר שבה מוטל סגר כבר כמה שבועות. הוא תיעד את המצוקה של החולים הרבים ואת המחסור באספקה של ציוד רפואי, תוך שהוא משתמש בטוויטר וביוטיוב כדי לשתף את המידע הזה עם העולם הרחב. בסוכנות הידיעות "בלומברג" ציינו כי אף שהרשתות החברתיות הללו חסומות בסין, אזרחים רבים מצליחים לעקוף את "חומת האש" שמציבות הרשויות, באמצעים פיראטיים.
צ'ן נהג לבקר בבתי חולים בווהאן, בבתי לוויות ובאזורי מגורים, ושוחח עם חולים ובני משפחותיהם. בסרטונים שלו הזהיר כי באתרי הבידוד ההמוניים בעיר, שבה מתגוררים 11 מיליון בני אדם, עלולים החולים להדביק אחד את השני במחלות – ולא רק בנגיף הקורונה. לפי ה"דיילי מייל", באחד הסרטונים שלו הוא שיתף מחזה מחריד של אישה שהתקשרה שוב ושוב לקרוביה, בעוד אחד מבני משפחתה יושב מת על כיסא גלגלים.
נגיף הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:
העדכון האחרון: 813 מתו, 37 אלף נדבקו
מכונת התעמולה הסינית משיבה מלחמה
הנגיף מוציא את המעקב הסיני מהצללים
סין נלחמת בשמועות, אבל מתה מהאמת
בלי להעליב: איך לקרוא לנגיף החדש?
בסרטון שפרסם ב-29 בינואר תיאר צ'ן את המחסור במסכות ובחליפות מגן, והדגיש גם כי חסרות ערכות בדיקה לנגיף. "אנחנו צריכים רופאים", הוא אמר. "ההתפרצות הזו עדיין חמורה. יש הרבה בעיות שלא נפתרו".
באותו סרטון הביע צ'ן גם חשש לשלומו. "משרד המשפטים התקשר אליי שוב. משטרת קינגדאו התקשרה אליי גם כן. הם שאלו אותי איפה הייתי. הם רצו שאשתף פעולה עם החקירה שלהם". לקראת סוף הסרטון הוסיף צ'ן: "אני מפחד. הנגיף נמצא מלפניי. מאחוריי נמצאת מערכת אכיפת החוק הסינית".
לפי חבריו של צ'ן, הקשר עמו אבד ביום חמישי בשעה 19:00. אחד מחבריו הוא לוחם MMA מוכר בסין, שו שיאודונג. הוא סיפר כי הרשויות לקחו את צ'ן בכוח ואמרו להוריו כי הוא הועבר לבידוד, לכאורה בשל העובדה שביקר בכמה בתי חולים ועל כן יש סיכון שנדבק בנגיף. הוא הוסיף אבל שהוריו לא הצליחו ליצור קשר עם בנם, על אף שאלו שנמצאים בבידוד יכולים בדרך כלל להשתמש בטלפונים הניידים שלהם. "אני מודיע על כך בגלל שאני מפחד!", צייץ שו בטוויטר ביום שישי. "בגלל שאני יכול להיות הבא!".
חשבון הטוויטר של צ'ן, יצוין, ממשיך להיות פעיל – כיוון שנתן את הסיסמה שלו לחבריו. כחלק מקמפיין לחשיפת גורלו, הופץ ברשת ההשטאג FindQiushi#. עמיתו של צ'ן, פאנג בין, שגם הוא מדווח על המתרחש בתוך ווהאן, עוכב לזמן קצר לפי דיווח ב"בלומברג". הרשויות, כך דיווחה סוכנות הידיעות, עיכבו אותו ביום שישי בגלל סרטון ששיתף ובו נראות גופות בבית חולים.
ב"ניו יורק טיימס" ציינו כי צ'ן הגיע לראשונה לכותרות במהלך המחאה בהונג קונג בשנה שעברה. הוא ביקר אז את הטריטוריה האוטונומית-למחצה ואתגר את ניסיונם של כלי התקשורת הממלכתיים בסין להציג את המפגינים הפרו-דמוקרטיים כמתפרעים.
היעלמותו מגיעה על רקע האבל והזעם הרב בסין בשל מות הרופא שניסה להזהיר מפני התפרצות הווירוס, אך הושתק בחודש דצמבר האחרון. הרופא, לי וונליאנג בן ה-33, נדבק בעצמו בנגיף ומת בשבוע שעבר. לי הוא אחד מ-813 בני אדם שכבר מתו בעקבות הנגיף. הלילה עדכנו הרשויות הסיניות כי עוד 89 מתו ממנו, היממה הקטלנית ביותר מאז החלה ההתפרצות. בכך חצה מניין המתים את כמות הנספים במגפת הסארס בשנים 2003-2002, שממנה מתו אז 774 בני אדם.
מרבית מקרי המוות היו בסין, שם מתו 811 בני אדם כתוצאה מהידבקות בנגיף. אחת מאלו שמתו בווהאן היא אזרחית אמריקנית, שלפי ה"ניו יורק טיימס" היא אישה בשנות ה-60 לחייה. מחוץ לסין, אזרח סיני מת בפיליפינים, ואדם נוסף מת בהונג קונג. ביממה האחרונה התגלו גם 2,656 מקרים חדשים של הידבקות בנגיף ברחבי סין, מרביתם במחוז חוביי שהעיר ווהאן היא בירתו, ובסך הכל נדבקו בסין עד כה 37,198 בני אדם. בשאר העולם נדבקו יותר מ-300 בני אדם.