שוב: איראן נכשלה בשיגור לוויין לחלל
איראן הודיעה על שיגורו לחלל של הלוויין "זפאר" ("ניצחון"). בטהרן קיוו לשדר ממנו את תמונת סולימאני, אך כמו בעבר גם הפעם השיגור הסתיים בכישלון והלוויין לא נכנס למסלול. ארה"ב מודאגת מהשיגורים של איראן, ומשוכנעת שהם משמשים אותה לפיתוח הטילים הבליסטיים שלה
הטלוויזיה הממלכתית של איראן דיווחה הערב (יום א') על שיגורו לחלל של הלוויין "זפאר 1", שיוצר במדינה. כמו בפעמים קודמות, גם הפעם השיגור נכשל: הטלוויזיה האיראנית הודיעה שהלוויין לא נכנס למסלול סביב כדור הארץ. "הוא שוגר בהצלחה. השגנו את רוב המטרות שלנו, אבל הלוויין 'זפאר' לא הגיע למסלול כמתוכנן", אמר גורם במשרד ההגנה האיראני. הטלוויזיה דיווחה שהסיבה לכישלון היא מהירות נמוכה של הטיל שנשא את הלוויין.
ניו יורק טיימס: "ארה"ב מחבלת בטילים של איראן"
השיגור היה באתר על שם חומייני במחוז סמנאן, 230 ק"מ דרום מזרחית לטהרן. שעות קודם לכן הכריזה איראן על השיגור המתוכנן. "מתחילים לספור לאחור לשיגור הלוויין 'זפאר' בתוך כמה שעות... בשם אללה", צייץ הבוקר שר התקשורת האיראני, מוחמד ג'וואד אזארי ג'הארומי.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
שיגורי הלוויינים של איראן מדאיגים מאוד את ארה"ב. היא מתנגדת לשיגורים ומשוכנעת שתוכנית החלל האיראנית לא באמת נועדה לשיגור לוויינים - אלא לפיתוח טכנולוגיית הטילים הבליסטיים שלה. טהרן הכחישה ששיגור הלוויינים נועד להסתיר את ההתקדמות בתוכנית הטילים.
סוכנות החלל האיראנית הודיעה כבר בתחילת החודש על כוונת טהרן לשגר את הלוויין "זפאר", "ניצחון" בפרסית. הסוכנות מסרה כי הלוויין שוקל 113 ק"ג וישוגר למסלול סביב כדור הארץ בגובה של 530 ק"מ. הלוויין שוגר הערב על גבי טיל "סימורג", משגר לוויינים שפיתחה איראן ושנחשף לראשונה ב-2010. השר ג'הארומי ציין לפני השיגור שאם הלוויין ייכנס למסלולו התמונה הראשונה שישדר למרכז הבקרה בקרקע תהיה תמונתו של מפקד כוח קודס שחוסל על ידי ארה"ב, קאסם סולימאני.
בשנה שעברה נכשלו שני ניסיונות איראן לשגר לוויינים. בינואר 2019 לוויין בשם "פייאם" לא הצליח להגיע למסלול סביב כדור הארץ במהלך השיגור. באוגוסט התפוצץ טיל במתקן שיגור לוויינים של איראן, אך זו הכחישה שגם לוויין נהרס באירוע. בטהרן אישרו שהטיל התפוצץ רק לאחר שהנשיא האמריקני דונלד טראמפ חשף תמונה מפורטת למדי מההרס באתר.
ארה"ב כאמור מתנגדת לשיגור הלוויינים של טהרן, ואת השיגור אחרון שנכשל לפני כשנה כינתה "פרובוקציה". וושינגטון הביעה חשש שטכנולוגיית הטילים הבליסטיים לטווח ארוך, שמשמשת לשיגור הלוויינים, יכולה גם לשמש עבור שיגור ראשי קרב גרעיניים. לפי האמריקנים, שיגורים כאלו מפרים החלטה של מועצת הביטחון של האו"ם, הקוראת לאיראן להימנע מכל פעילות שקשורה לטילים בליסטיים – כאלו שיכולים לשאת ראשי קרב גרעיניים.
בפברואר אשתקד כתב העיתון "ניו יורק טיימס" על תוכנית סודית, שהחלה בכהונת ג'ורג' בוש וצוברת תאוצה בעידן דונלד טראמפ. גורמים אמריקנים אמרו לעיתון שארה"ב מחדירה חומרים פגומים למפעלים של תוכנית החלל האיראנית כדי לחבל בטילים של טהרן.
הערב אמר ראש הממשלה בנימין נתניהו בכנס של הליכוד בנהריה: "התבשרנו היום שאיראן נכשלה בשיגור לוויין. הם גם נכשלים בהעברת נשק לסוריה וללבנון כי אנחנו פועלים שם כל הזמן כולל בימים אלה".