שתף קטע נבחר

 

הלהיט ממדגסקר: קפה עם רוק-עטלפים

פעם ייצאה מדינת האיים שבאוקיינוס ההודי רק פולים מאיכות נמוכה ששימשו להכנת קפה נמס. עכשיו חקלאים שם מגלים את פולי הבורבו-פואטו, ומוכרים אותם ב-220 אירו לקילו אם כרסם בהם עטלף

באדמה הגעשית העשירה של מחוז איטסי, במרכז מדגסקר, גדל קפה ריחני נדיר ונחשק מאוד בקרב בני אדם – וגם בקרב עטלפים. הטוויסט: בני האדם אוהבים אותו אפילו יותר אחרי שעטלפים מכרסמים בו.

מדגסקר קפה עטלפים (צילום: רויטרס)
מגדל קפה קוטף פולים במדגסקר(צילום: רויטרס)
מדגסקר קפה עטלפים (צילום: רויטרס)
מקוסטה ריקה עד הפילים במזרח: העולם רוצה קפה טוב(צילום: רויטרס)

מדגסקר קפה עטלפים (צילום: רויטרס)
פועלים אורזים חבילות קפה בורבו-פואטו באיטסי(צילום: רויטרס)

הצרכנים אומרים שרוק העטלפים נותן לפולי הבורבו-פואטו טעם עדין באופן יוצא דופן, והביקוש לקפה היוקרתי גורם למחיר להרקיע שחקים, עד לכמעט 220 אירו לקילו.

 

חקלאים ברחבי העולם פונים בשנים האחרונות לפולים יוקרתיים ונדירים – בהם כאלה שזכו למגע מבעלי חיים – כדי להגדיל את הכנסותיהם על רקע הירידה במחירי הקפה, שנובעת מההיצע הגדול.

מדגסקר קפה עטלפים (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מדגסקר קפה עטלפים (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

ובכל זאת, לדברי מת'יו האריסון, קונה בחברת הקפה Trabocca, ייתכן שזו הפעם הראשונה שקפה כזה מיוצר באפריקה. מדגסקר הייתה רגילה לאורך השנים לייצר בעיקר פולי רובוסטה מאיכות נמוכה המשמשים להכנה של קפה נמס, אבל עכשיו חקלאים כמו נירינה מלאלה רבאונסולו מייצרים פולי בורבו-פואטו.

 

"פעם רוב האנשים כאן באיטסי לא התעניינו בגידול קפה", מספר רבאונסולו, נשיאו של ארגון מגדלי קפה מקומי. "היום אנחנו חיים על זה".

  ()

הרבה זמן בפה

את הפולים המיוחדים מוכרים בתוך מדגסקר במחיר של כ-200 אירו לקילוגרם – יותר מפי 50 ממחירו של קפה פשוט. מעט רוק של עטלפים יעלה את המחיר עוד יותר.

 

לקוחות מסבירים שכשעטלפים לועסים את הגרגירים נוצרת תגובה בין הנוזלים שהם פולטים לבין האוויר שבחוץ, וכך מקבלים הפולים טעם עדין במיוחד. "זה מיוחד מאוד", אומר רונלד ואן דר ואקן, מלונאי בלגי מקומי. "כשאתה שותה קפה רגיל, אחרי שתי דקות אתה שוכח את הטעם שלו, אבל הקפה הזה נשאר הרבה זמן בפה שלך. הוא לא חומצי, הוא טוב מאוד".

מדגסקר קפה עטלפים (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מדגסקר קפה עטלפים (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

את הקפה שהפך ללהיט שיווק כאן לראשונה החקלאי והיזם ז'אק רמרלה. לפני שנתיים הביא לאזור את פולי הבורבו-פואטו מהאי הסמוך ראוניון. כעת עובד רמרלה יחד עם כ-90 חקלאים השולחים אליו פולים לעיבוד ולשיווק, חלקם במסעדה שהוא מפעיל בחווה שלו.

 

לקריאה נוספת: במדגסקר רוקדים עם המתים – והמחלות מתפשטות

 

השנה יִיצרו החקלאים כשתי טונות של קפה, והתוכנית היא לייצר 20 טונות עד שנת 2021 ולשלוח אותן לשווקים כמו יפן. לקוחותיו של רמרלה באים בדרך כלל ממסעדות יוקרה ומלונות מקומיים. על כל פנים, קפה-עטלפים יהיה רק חלק קטן מהסחורה שישווק.

מדגסקר קפה עטלפים (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

מדגסקר קפה עטלפים (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

יצוין כי קפה המשופר בעזרת בעלי חיים איננו המצאה שמקורה במדגסקר. כך למשל הקפה קופי לואק של דרום-מזרח אסיה מיוצר מפולים שחולצו מצואה של חתולי הזֶבֶד, בתאילנד מייצרים קפה עם גללי פילים ובקוסטה ריקה מייצרים קפה עטלפים דומה לזה של רמרלה.

 

האריסון, אותו קונה מ-Trabocca, מציין שקפה יקר-למדי הוא שוק נישתי מאוד, אך מדגיש גם כי השוק הזה הולך וצומח. לפי הערכות, השווי של שוק הקפה המובחר צפוי להגיע ב-2025 ל-83.6 מיליארד דולר – יותר מפי שניים מגודלו ב-2018.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
חיים על זה. באיטסי, מדגסקר
צילום: רויטרס
מומלצים