"מיני מרקל" פורשת: זה קנצלר גרמניה הבא?
החלטת אנגרט קרמפ-קרנבאואר שלא לרוץ לתפקיד הקנצלרית עם פרישתה של אנגלה מרקל טורפת את הקלפים בפוליטיקה הגרמנית. שבירה ימינה עשויה לגרום להתפרקות הקואליציה ולבחירות מוקדמות. במועמדים המובילים לתפקיד הקנצלר: פרידריך מרץ, שהפסיד את הנהגת המפלגה אשתקד
החלטתה של אנגרט קרמפ-קרנבאואר לפרוש מתפקידה כיושבת ראש מפלגת השלטון הנוצרית-דמוקרטית (CDU) בגרמניה ולא להתמודד על תפקיד הקנצלרית, מטילה את המפלגה למשבר עמוק עוד יותר מזה שהיא חווה בשנים האחרונות, על רקע הקושי שלה להסכים על כיוון פוליטי ברור להמשך דרכה ואובדן הקולות לימין הקיצוני. מקורות במפלגה אמרו היום (ב') כי הקנצלרית המכהנת אנגלה מרקל, שקרמפ-קרנבאואר סומנה על-ידיה כיורשת שלה, הביעה צער על החלטתה.
המשבר הפוליטי בגרמניה – עוד כותרות:
הדובר של מרקל, שטפן זייברט, הדגיש בצהריים לכתבים בברלין כי מרקל, המכהנת כקנצלרית מאז 2005, לא שינתה את דעתה, והיא עדיין מתכוונת לפרוש מהתפקיד ב-2021, אז תסתיים כהונתה החמישית. קרמפ-קרנבאואר הבהירה שתמשיך לכהן כיושבת ראש המפלגה עד שיימצא לה מחליף, כנראה בקיץ.
הודעתה של קרמפ-קרנבאואר כי תוותר על ראשות המפלגה משקפת פילוג הולך וגדל בתוך המפלגה הנוצרית-דמוקרטית, פילוג שבא לידי ביטוי במשבר שפרץ בשבוע שעבר כשמחוקקים מטעם המפלגה במדינת המחוז תורינגיה הצביעו יחד עם אנשי מפלגת הימין הקיצוני אלטרנטיבה לגרמניה בבחירות לראשות הממשלה המקומית, אף שהנהגת המפלגה בברלין הורתה להם להימנע מכך. המעשה של אנשי המפלגה בתורינגיה היה שבירת טאבו בן עשרות שנים בפוליטיקה הגרמנית, שבמסגרתו נמנעו המפלגות הגדולות משיתוף פעולה עם מפלגות הימין הקיצוני.
עדיין לא ברור כיצד ישפיעו בפועל ההתפתחויות האחרונות על תוכניותיה הקודמות של מרקל בכל הנוגע לעזיבת תפקידה. אם מפלגת המרכז-ימין של מרקל תעשה פנייה חדה יותר ימינה עלולה השותפה הקואליציונית שלה בממשלה הפדרלית, המפלגה הסוציאל-דמוקרטית, לפרוש, ואז יגדל הסיכוי שגרמניה תערוך בחירות מוקדמות. לפי הסקרים הנוכחיים, לגוש השמרני של מרקל יש תמיכה ארצית של 28%, ובמקום השני מפלגת השמאל הירוקה עם 22%. המפלגה הסוציאל-דמוקרטית זוכה ל-14% בלבד, שיעור תמיכה דמוה לזה של אלטרנטיבה לגרמניה.
אלה המועמדים המובילים להחליף את קרמפ-קרנבאואר בתפקיד המועמד לראשות הממשלה מטעם הגוש השמרני "האיחוד", המורכב מהמפלגה הנוצרית-דמוקרטית ומהמפלגה-אחות הבווארית שלה, מפלגת האיחוד הנוצרי הסוציאלי (CSU).
פרידריך מרץ, 64
בבחירות לראשות המפלגה ב-2018 הגיע מרץ למקום השני, אחרי קרמפ-קרנבאואר, אם כי כבר אז הראו סקרים שהגרמנים מוצאים אותו מתאים יותר לתפקיד הקנצלר מאשר אותה. בניסיונו לזכות בתפקיד הוא חזר מפסק זמן פוליטי ממושך, אחרי שהפסיד במאבק כוחות למרקל ב-2002 ועזב את הבונדסטאג ב-2009.
מרץ הוא עורך דין מנוסה, ובשנים שבהן לא היה חבר בפרלמנט הגרמני שימר קשרים הדוקים עם אנשים בתוך המפלגה וטיפח קריירה עסקית ענפה. הוא נחשב שמרן מבחינה חברתית וידידותי לעסקים, ועמדות אלה מתקבלות בדרך כלל באהדה בקהל המצביעים של המפלגה. הקהל הזה הוא ברובו מערבי, גברי וקתולי, ורואה במרקל – אישה פרוטסטנטית מהמזרח – מקרה חריג.
לפני כינוס המפלגה בנובמבר האחרון הרבה מרץ לתקוף את הממשלה הנוכחית בראשות מרקל, והיו השערות שינצל את ועידת המפלגה כדי לקרוא תיגר על הנהגתה של קרמפ-קרנבאואר. במקום זאת הכריז בה אחרי נאומה של יושבת הראש: "אנחנו נאמנים ליושבת הראש שלנו, למפלגה שלנו ולממשלה".
ינס שפאן, 39
היה מי שהוביל את הביקורת בתוך המפלגה על החלטתה של מרקל בשנת 2015 לפתוח את גבולות גרמניה ליותר ממיליון פליטים ומבקשי מקלט שברחו מהמלחמות במזרח התיכון. הוא נחשב לפוליטיקאי שאפתן למדי, ואחרי הבחירות הפדרליות ב-2017 מינתה אותו מרקל לשר הבריאות. הוא פונה לשמרנים באגף הימני של המפלגה. במהלך בהלת הקורונה העולמית יצר רושם של דמות דינאמית, כשטס לפריז וללונדון כדי לתאם את תגובתה של אירופה ותגובת מדינות ה-G7 למשבר.
ארמין לשט, 58
ראש הממשלה של מדינת המחוז נורדריין-וסטפליה, המדינה המאוכלסת ביותר בגרמניה. הוא נחשב לאחד מנאמני מרקל, ואם ייבחר ייתפש ודאי כממשיך דרכה – אך לא יספק את אלה במפלגה שצמאים לשינוי.
רלף ברינקהאוס, 51
יו"ר סיעת המפלגה הנוצרית-דמוקרטית ושותפתה הבווארית בפרלמנט מאז 2018. התמנה לתפקיד בתמיכתה של מרקל. סיכוייו לזכות במועמדות לתפקיד הקנצלר קטנים מאוד, אבל קשריו בפרלמנט יהיו לו לעזר רב.
מרקוס זודר, 53
מנהיג מפלגת האיחוד הנוצרי הסוציאלי (CSU) בבוואריה. מעולם לא נבחר לקנצלר מועמד משורות המפלגה הזו, אם כי חבריה פרנץ יוזף שטראוס ואדמונד שטויבר היו מועמדי גוש "האיחוד" בבחירות הפדרליות של 1980 ו-2002 בהתאמה. בשתי מערכות הבחירות הללו ניצחו הסוציאל-דמוקרטים.
זודר שעשע את אנשי ה-CDU בנאום מלא ביטחון ורוח טובה כשהתארח בוועידת המפלגה שלהם בנובמבר, אבל מאז ביטל את ההשערות שבכוונתו להתמודד על תפקיד הקנצלר.