"מוות לישראל" ותמונות סולימאני: יום המהפכה באיראן
איראן מציינת היום 41 שנה למהפכה האיסלאמית - נפילת ממשלת השאה ועליית חומייני. המונים יצאו לרחובות עם תמונת הגנרל שחוסל וקוראים נגד ארה"ב וישראל: "ההגנה על המדינה והאזור תלויה באחדות שלנו"
רבבות איראנים משתתפים היום (ג') בעצרות ברחבי המדינה, ביום השנה ה-41 למהפכה האיסלאמית. בשידורי הטלוויזיה הממלכתית נראו המונים בטהרן, משהד, כרמאן וערים גדולות אחרות.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
ההמונים נופפו בדגלי איראן, והחזיקו שלטים שעליהם נכתב "מוות לאמריקה", "מוות לישראל" ו"נתנגד עד הסוף". לפי התקשורת האיראנית העצרות יתקיימו ביותר מ-5,000 ערים, יישובים ומחוזות. בבירה איראן יצאו תושבים מ-12 שכונות לעבר כיכר החירות, שם נאם הנשיא חסן רוחאני. בנאומו אמר רוחאני שעבור ארה"ב העובדה שהרפובליקה האיסלאמית עדיין קיימת היא דבר "בלתי נסבל". הוא אמר שאמריקה לא מסוגלת "להכיר בניצחונה של אומה אדירה ובגירוש המעצמה מהארץ הזאת".
כמו במפגני כוח קודמים, גם בעצרות היום תציג איראן את הטילים שלה. הטלוויזיה האיראנית שידרה קטעי ארכיון של שיגורי טילים ומחסני טילים. "איראן מצפה ליצור אפוס נוסף", בישרה הכותרת בטלוויזיה הממלכתית.
40 שנה למהפכה האיסלאמית, פרויקט מיוחד
חגיגות יום השנה למהפכה נערכות בצל המתיחות הגדולה עם ארה"ב בעידן דונלד טראמפ. המתיחות הזו החלה ב-2018, כשטראמפ החליט לפרוש מהסכם הגרעין ולהחזיר את הסנקציות, הגיעה בחודש שעבר לשיא של עשרות שנים – כשארה"ב חיסלה את קאסם סולימאני, מפקד כוח קודס. בעצרות היום נושאים איראנים רבים תמונות של הגנרל הנערץ.
באיראן הגיבו לחיסול סולימאני בירי טילים לבסיס בעיראק שבו מוצבים כוחות אמריקנים. בפנטגון אמרו ש-109 חיילים סובלים מ"פגיעה מוחית קלה" וזעזוע מוח בעקבות הירי. החשש מתגובה אמריקנית לירי הטילים גרם לאיראנים לירות בשוגג טיל נ"מ – שהפיל מטוס נוסעים אוקראיני בטהרן. 176 איש נספו בהתרסקות המטוס.
איראן הסתירה מהציבור את הסיבה להתרסקות, וכשהודתה באחריות עוררה זעם גדול ובמדינה יצאו מפגינים לרחובות. גל המחאה באיראן היה השני בחודשים האחרונים, אחרי הפגנות ברחבי המדינה בנובמבר במחאה על עליית מחירי הדלק - בתקופה שבה המצב הכלכלי קשה במיוחד, גם בגלל הסנקציות האמריקניות.
באיראן מציינים את יום השנה למהפכה האיסלאמית עשרה ימים לפני הבחירות לפרלמנט. הבחירות נחשבות למבחן חשוב לנשיא רוחאני ולמחנה המתון שבראשו הוא עומד, מול היריבים השמרנים. בנאום בטהרן קרא רוחאני לאיראנים לצאת להצביע, למרות "התלונות והביקורת". הוא הוסיף: "אני מתכנן בפניכם, אל תהיו פסיביים".
המהפכה האיסלאמית באיראן החלה בהפגנות אלימות נגד השאה, מוחמד רזה פהלווי. השאה, שחלה בסרטן, ברח מאיראן בינואר 1979. אחרי שהשאה ברח האייתוללה רוחאללה חומייני חזר מהגלות. ב-11 בפברואר 1979, אחרי ימים של עימותים בין המפגינים לכוחות הביטחון, נפלה הממשלה הפרו-מערבית באיראן.
בהמשך הצביעה איראן בעד הפיכתה לרפובליקה איסלאמית ותיאוקרטיה שיעית. חומייני הוכתר כמנהיג הרוחני שלה, שלו המילה האחרונה בכל ענייני המדינה. היום ממלא את התפקיד עלי חמינאי. "ההגנה על המדינה והאזור תלויה באחדות שלנו", אמר היום האדי חמינאי, אחיו של המנהיג העליון. "השתתפות בעצרת הזאת היא סמל לאחדות שלנו".
הזעם על ארה"ב, שאפשרה לשאה להגיע אליה ולקבל טיפול רפואי בניו יורק, הוביל להשתלטות על השגרירות האמריקנית בטהרן ולהחזקת בני ערובה. משבר בני הערובה התחיל עשרות שנים של עוינות בין המדינות.