"שני אפיפיורים". מאבקי השליטה בוותיקן
7 שנים אחרי הפרישה המפתיעה מתקשה בנדיקטוס ה-16 להישאר בצל המחליף שלו. מחר יודיע האפיפיור פרנסיסקוס על עמדתו לגבי נישואי כמרים, סוגייה שאליה כבר התייחס קודמו בתפקיד והסעיר את הכנסייה
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
הודעת הפרישה הייתה היום לפני שבע שנים. בגיל 85 בישר בלטינית האינטלקטואל הגרמני יוזף רצינגר לקרדינלים ההמומים שהוא עוזב את תפקידו – הראשון שעושה זאת זה כמעט 600 שנה.
במשך חמש שנים לא נרשמה מתיחות של ממש ביחסים בין האפיפיורים ה-265 וה-266 במדינה הקטנה בעולם. המתיחות נוצרה כשבנדיקטוס ה-16, תיאולוג מלומד, המשיך גם אחרי פרישתו לכתוב ספרים שעסקו בכנסייה – מה שבעיני רבים נחשב לביקורת על דרכו של פרנסיסקוס, שנחשב לאפיפיור מתון יותר.
אחד הנושאים שסביבם יש מחלוקת הוא נישואי כמרים. מחר יחשוף פרנסיסקוס את עמדתו בנושא, בעקבות כנס של בישופים דרום אמריקנים שהתקיים באוקטובר. בכנס המליצו לו המשתתפים לאפשר גם לילידים נשואים להיות כמרים. חלק אומרים שהצעד הזה יפתור את הבעיה של מיעוט הכמרים באזורים נידחים של האמזונס.
בוותיקן אומרים שפרנסיסקוס קיבל החלטה בנושא כבר בדצמבר, לפני פרסום ספר שמתייחס לכנס ותומך בחיי הפרישות של הכמרים. מי שהיו חתומים על הספר הם האפיפיור בנדיקטוס ה-16 והקרדינל השמרן רוברט סרה. פרשנים סיפרו שהאפיפיור פרנסיקסוס התעצבן מאוד מהפרסום, שגרם לטלטלה בכנסיה כשציטוטים ממנו פורסמו בעיתון לה פיגארו.
באמצעות המזכיר האישי שלו, הארכיבישוף הגרמני גאורג גנסווין, בנדיקטוס ניסה לחזור בו מהפרסום. הוא הסביר שהוא מעולם לא אישר שהוא יהיה חתום על הספר. אבל הנזק כבר נעשה: האפיפיור נתפש כמי שמתערב בסוגיית נישואי הכמרים, לקראת הצהרתו של האיש שהחליף אותו בתפקיד.
תקרית אחרת שעוררה זעם הייתה באפריל 2019. במאמר ארוך התייחס בנדיקטוס לפדופיליה בכנסיה, וטען שמי שאשמים בתופעה הם המהפכה המינית של שנות השישים והיעדר האלוהים בחברה המודרנית. פרנסיסקוס חשב שהבעיות נובעות ממה שקורה בכנסיה עצמה. הוא מתח ביקורת על ה"קלרקליזם" ותחושת העליונות של הכמרים, שגורמת להם להתרחק מהמאמינים.
המזכיר האישי גנסוויין, שבמסגרת תפקידו אחראי גם על אירועים בהשתתפות האפיפיור הנוכחי, לא נראה לצד פרנסיסקוס מאז פרסום הספר. נראה שהכומר הבכיר זז הצידה, והתבקש להקדיש יותר זמן לטיפול באפיפיור לשעבר בנדיקטוס. האפיפיור לשעבר, שהעניק לעצמו את התואר "אמריטוס", כבר לא משתתף במיסות במנזר שלו בקריית הוותיקן.
"כשהוא הולך אפשר לראות שהוא נחלש", צוטט גנסווין בסרט התיעודי. גנסווין, שחי עם בנדיקטוס באותו מנזר, הסביר לפני שנתיים את תופעת "שני האפיפיורים" ואמר: "זה לא שיש שני אפיפיורים. בפועל מדובר במשרד שהתרחב". הוא ציין שיש רק אפיפיור אחד "פעיל".
בשבוע שעבר, האדם השני בחשיבותו בוותיקן, הקרדינל פייטרו פרולין, ניסה ליישב את המחלוקת ואמר שפרנסיסקוס הוא האפיפיור האחד והיחיד. "בואו נפסיק לדבר על שני אפיפיורים ריבוניים מכיוון שיש רק אפיפיור אחד, וזה פרנסיסקוס", הוא אמר. גם פרנסיסקוס ניסה להרגיע את המתיחות ב-2016, כשאמר שבנדיקטוס הוא "אפיפיור אמריטוס, ולא אפיפיור שני" והשווה את הגרמני שמבוגר ממנו בעשר שנים ל"סבא שנמצא בבית".
הפערים בין האפיפיור הגרמני האוטוריטרי והשמרן למחליפו המתון מארגנטינה, שאוהב כדורגל וטנגו, מסקרנים גם את התרבות הפופולארית. בשנה שעברה יצא לאקרנים הסרט "אפיפיורים", בכיכובם של אנתוני הופקינס וג'ונתן פרייס.