שתף קטע נבחר

 

בעבודה, בבתיה"ס וברשתות: עלייה דרמטית במקרי הלהט"בופוביה

מהדו"ח השנתי של האגודה למען הלהט"ב עולה כי לא פחות מ-2,125 מקרי שנאה ואלימות נגד הקהילה דווחו ב-2019. אילה כץ, שבנה ניר נרצח בברנוער: "האקדח שירה בבני הוא אותו אקדח שמכוון היום בחסות המדינה"

בשנה החולפת נרשם שיא במספר מקרי השנאה והאלימות המדווחים כלפי הקהילה הגאה, שעלה ב-36% לעומת זו שלפניה - כך עולה מנתוני הדו"ח השנתי של מרכז הדיווח על שם ניר כץ ז"ל באגודה למען הלהט"ב שמתפרסם הבוקר (ד'). על פי הדו"ח, 2,125 מקרי להט"בופוביה דווחו השנה - אחד בכל ארבע שעות בממוצע. יותר ממחצית מהם - ברשתות החברתיות.

 

מבין המדווחים השנה - 46% הם גברים הומואים וביסקסואלים, 22% נשים לסביות וביסקסואליות ו-25% הם על הקשת הטרנסית. 63.5% מבין המדווחים היו בני 19-30 ו-26% מתחת לגיל 18.

חלוקה של המדווחים על מקרי להט
חלוקה של המדווחים על מקרי להט"בופוביה לפי מגדר

חלוקה של המדווחים על מקרי להט
חלוקה של המדווחים על מקרי להט"בופוביה לפי גיל

 

הפגנת התלמידים והמורים נגד שר החינוך פרץ    (צילום: ניצן דרור, אלי סגל)

הפגנת התלמידים והמורים נגד שר החינוך פרץ    (צילום: ניצן דרור, אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

בחודש אוגוסט 2019, לאחר התבטאות שר החינוך, הרב רפי פרץ, שאמר כי ניתן לבצע טיפולי המרה ללהט"בים, ועליית קמפיין מפלגת נעם ("ישראל בוחרת להיות נורמלית"), נרשמה עלייה של 58% במקרי הלהט"בופוביה ברשת, בהשוואה לחודש שלפניו.

 

44% מהפגיעות ברשת היו טוקבקים לכתבות ו-35% נמצאו בטוויטר. כמעט 10% מהפגיעות נמצאו בפייסבוק והשאר בפורומים ברשת, באינסטגרם, ביוטיוב ובבלוגים. 39% מהמקרים שדווחו נגעו למוסדות המדינה, בעיקר להתנהלות פוגענית ומפלה של עובדי רשות האוכלוסין וההגירה כלפי הקהילה הגאה.

 

באגודה למען הלהט"ב מציינים כי ארגוני הקהילה נפגשו בחודש שעבר לראשונה עם מנכ"ל הרשות, פרופ' שלמה מור-יוסף, וכי ניכרת נכונות מצידו לטפל במקרים המדווחים.

רפי פרץ והפגנה של תלמידים בכיכר רבין (צילום: מוטי קמחי)
לאחר התבטאויות השר פרץ - עלייה חדה במקרי הלהט"בופוביה(צילום: מוטי קמחי)

הפגנה של תלמידים בכיכר רבין (צילום: מוטי קמחי)
(צילום: מוטי קמחי)

כ-29% מכלל הדיווחים השנה היו על רקע של להט"בופוביה במשפחה. הדיווחים כוללים, בין היתר, אמירות מעליבות, יחס משפיל ולעיתים גם סילוק מהבית והדרה מהקהילה. 272 נערים וצעירים נאלצו לעזוב את הבית השנה כתוצאה מלהט"בופוביה, כשהמקרה הבולט ביותר היה דקירת הנער בן ה-16 על ידי אחיו, סמוך להוסטל "בית דרור" עבור בני נוער מהקהילה השוכן בתל אביב.

 

כ-4% מהמקרים שדווחו אירעו בבתי ספר וכ-1% במוסדות להשכלה גבוהה. לדוגמא, אמירות בסגנון "אני מאחלת לך שתתחתני עם גבר" הופנו כלפי סטודנטית גאה בחוג לעבודה סוציאלית במוסד באזור ירושלים. בעקבות המקרה נערך בחוג יום עיון בנושא הקהילה הגאה.

 

3% מהמקרים שדווחו אירעו בסביבת העבודה - במחצית מהם הגורם הפוגע היו המנהלים, בשאר התבטאו או התנהגו הקולגות באופן להט"בופובי. בין היתר, גבר בשנות ה-30 לחייו טען כי לאחר שעבר בהצלחה את שלושת ראיונות הקבלה הטכניים לעבודה בחברת היי-טק, הוא רמז בריאיון האחרון, שאמור להיות הקל ביותר, על נטייתו המינית, ולכן לא קיבל את המשרה.

קהילת הלהט
מקרי הלהט"בופוביה - בעבודה, ברשתות החברתיות ובבית ספר(צילום: עמית שאבי)

הפגנה מול קריית הממשלה נגד שר החינוך רפי פרץ בהמשך לדבריו על טיפולי המרה (צילום: AFP)
הפגנה מול קריית הממשלה(צילום: AFP)
 

כמו כן, חלק מהדיווחים היו על מורים שיצאו מהארון בבית הספר וספגו תגובות להט"ביות מצד עמיתיהם לעבודה והתלמידים. עובד נוסף סיפר כי "לאורך רוב התקופה שבה עבדתי קיבלתי הערות וירידות לגבי הנטייה המינית שלי, ובנוסף רבים דאגו להסביר לי למה זה לא בסדר וכמה זה 'סוטה'".

 

יו"ר האגודה למען הלהט"ב, הילה פאר, אמרה בעקבות נתוני הדו"ח כי "הלהט"בופוביה הורגת ופוגעת באלפי קורבנות שמותקפים פיזית ומילולית, נזרקים החוצה מהבית ונדחפים לקצה - לעיתים עד ייאוש מובהק ואובדנות. המציאות הזאת לא מגיעה יש מאין, יש מי שבוחר להזין אותה. היא מתחזקת כששר החינוך של מדינת ישראל רוצה להמיר אוכלוסייה שלמה בחברה והמדינה בוחרת להעניק פרס לאדם שקורא להחרים אלפי להט"בים".

 

פאר הוסיפה: "את ההשלכות של ההסתה הזאת אנחנו רואים יום-יום בשנאה ואלימות במרחב הציבורי, ברשתות החברתיות, במקום העבודה ואפילו במוסדות השלטון. היום יותר מתמיד מוטלת עלינו, הציבור, אחריות כבדה לקדם חברה שמוקיעה מתוכה מנהיגות מסיתה ואלימה. לא ניתן שימחקו אותנו מהמרחב הציבורי, נגן על הביטחון האישי של חברי וחברות הקהילה ונמשיך לפעול למען השוויון והחופש".

ניר כץ  (צילום רפרודוקציה: מוטי קמחי)
ניר כץ שנרצח בברנוער(צילום רפרודוקציה: מוטי קמחי)

אילה כץ אמא של ניר (צילום: חורחה נובומינסקי)
"האקדח שירה בבני הוא אותו אקדח שמכוון היום בחסות המדינה". אילה כץ(צילום: חורחה נובומינסקי)
 

אילה כץ, אמו של ניר כץ ז"ל שנרצח בבר נוער, הוסיפה כי "בזמן שיש יותר מודעות והכלה ויותר יציאות מתוקשרות מהארון של הורים ללהט"ב שעומדים לצד ילדיהם - מגיעות יותר אמירות קשות, מבזות ומשפילות מרבנים ופוליטיקאים, ובהם שר החינוך. לאמירות כאלו יש השפעה אלימה והרסנית שפוגעת בעוצמה, במיוחד במי שמאמין ומושפע מהם. השנאה היא אותה שנאה ואותן אמירות הן כלי נשק. האקדח שירה בבני לפני כעשור הוא אותו אקדח שמכוון היום כלפי אלפי נערים ונערות בחסות המדינה".

 

מרשות האוכלוסין וההגירה נמסר בתגובה: "הרשות מטפלת באוכלוסיות מגוונות ובקהילות שונות. ככזו, ישנה נכונות לשמוע, להבין ולבחון מענה לצרכים ייחודיים במסגרת החוק. הנהלת הרשות נפגשה עם נציגי הקהילה הלהט"בית במטרה למצוא דרכי פעולה וכך נמשיך לעשות גם בעתיד".

 

לדיווח על כל מקרה להט"בופובי ניתן לפנות למרכז הדיווח על שם ניר כץ של האגודה למען הלהט"ב https://www.lgbt.org.il/blank-2 ולקו הקשב של האגודה - "יש עם מי לדבר", שפועל בימים א'-ה' בשעות 19:30-22:30 בטלפון 03-6205591 או דרך אפליקציית וואטסאפ במספר 058-6205591.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: מוטי קמחי
הפגנת התלמידים נגד פרץ בחודש שעבר
צילום: מוטי קמחי
מומלצים