אהבה דיפלומטית: הזוגות במשרד החוץ
בשל אופי העבודה בשגרירויות ישראל בחו"ל שמדמות מעין "צוללת", קשרים רומנטיים רבים נוצרו בין עובדי משרד החוץ במשך השנים. לרגל יום האהבה, הנה כמה מהזוגות שהכירו במשרד
בין עובדי משרד החוץ ושליחיו בחו"ל ישנם לפחות כתריסר זוגות של עובדים ששני בני הזוג הם דיפלומטים שהכירו בארץ או בשגרירויות בחו"ל, ובמשך השנים היו עשרות רבות של זוגות כאלה. יש הרואים בשגרירויות מעין צוללת ובאופן טבעי נוצרו במשך השנים היכרויות. בנוסף, אחד הקשיים של דיפלומטים שמחליפים מדינות הוא קושי להכיר בן זוג ולקחת אותו לשליחות תוך שהוא מוותר על הקריירה שלו או שלה. ולכן היכרות בין בני זוג דיפלומטים היא די טבעית. לפניכם שבעה מתוכם.
גלי ברעם (50), הקונסולית הכללית של ישראל בטורונטו ומערב קנדה, וסגן הקונסול הכללי, ניסן אמדור (54). "שירתנו ביחד במוסקבה, קהיר וושינגטון. לפני שהיינו ביחד ניסן הספיק לשרת גם באנקרה. ועכשיו אנחנו בטורונטו", סיפרה ברעם. את ניסן הכירה בקורס הצוערים של משרד החוץ מחזור י"ט, קיץ 1994, אבל החברות הבשילה לאהבה רק כמה שנים מאוחר יותר, בשליחות המשותפת במוסקבה. אחרי 18 שנות נישואים יש להם בן בכיתה י"א ובת בכיתה ז'. איך זה לעבוד כזוג במשרד החוץ? "מדובר בקריירה שהיא אורח חיים. נוח מאוד שיש הבנה הדדית לגבי הבחירה באורח החיים המיוחד הזה ולגבי האתגרים והשיקולים המקצועיים והאישיים. השירות במשרד החוץ הוא הרפתקה מדהימה לעובד ולבני משפחתו".
ומה החסרונות לעבוד ביחד? "יש חסרונות. אין הפרדה בין בית לעבודה. עובדים מסביב לשעון ועוסקים בענייני עבודה גם כשנזכרים במשהו באמצע הלילה. וחוץ מזה, נדרשת התגמשות רבה מבחינת תעסוקה, הן מצד בני בזוג והן מצד המשרד".
עידית רוזנצוויג אבו (41) ויונתן רוזנצוויג (41). היא: אחראית על המועצה לזכויות אדם וארגונים הומניטריים באגף לארגונים בינלאומיים; הוא: אחראי על ארגנטינה, אורוגוואי ופרגוואי באגף אמריקה הלטינית והקריביים. הכירו במשרד החוץ והספיקו לשרת ביחד בבריסל-בלגיה.לשניהם 3 ילדים. איך זה לעבוד במשרד החוץ כזוג? עידית: "מטבע הדברים, אנחנו מבינים את המקצוע והאתגרים ולכן קל יותר כשחוזרים הביתה ועברנו יום קשה או יום של הצלחות, לשתף ולעבד את החוויות ביחד." יונתן: "קשה לשים גבולות בין העבודה לחיים. לא אחת אנחנו מבלים סופשבוע שלם בדיונים על האו"ם או משבר מדיני."
מיכל פילוסוף (38) ועמנואל נחשון (58). היא: יועצת לענייני הפרלמנט האירופי בנציגות ישראל לאיחוד האירופי ולנאט"ו; הוא: שגריר ישראל לבלגיה ולוקסמבורג. מקום מגורים נוכחי: בריסל. לעמנואל וותק של 28 שנים במשרד החוץ. מיכל עובדת במשרד 10 שנים. השניים הכירו כשנחשון היה דובר משרד החוץ ומיכל היתה דוברת שגרירות ישראל בפריז. היא הגיעה לירושלים לקבל תדרוך מדובר המשרד וההתאהבות היתה מהירה. "במשך כמעט שנתיים היינו ב-״לונג דיסטנס״ בין ישראל לפריז. אחר כך היא חזרה ארצה והתחלנו לבנות חיים משותפים , כולל תכנונים מקצועיים משותפים. אנחנו שותפים לחיים וגם למקצוע . זו חוויה ייחודית ומעשירה מאוד".
רונית (50) ואיתן (53) בן דור. היא: ציר יועץ מדיני במחלקה למניעת תפוצת נשק ביולוגי וכימי באגף אסטרטגי במשרד החוץ; הוא: ראש אגף משאבי אנוש במערך הסייבר הלאומי ועבד במשרד החוץ 25 שנה. בין השאר שירתו ביחד בפריז, במדינות הבלטיות ובבריטניה. שניהם נשואים כבר 30 שנה ולהם שלושה ילדים בוגרים. "יש לנו הרבה על מה לשוחח מהווי המשרד כולל הסכמות ואי-הסכמות על תהליכים שפוקדים אותו", הם מציגים את היתרונות. ומה החסרון? " הקריירה של כל אחד תלויה בשני. אנחנו משתדלים תמיד לדבר בצורה הכי פתוחה וחופשית ומחליטים יחד על סדרי העדיפויות."
דלפין (45) וירון גמבורג (47). היא: ציר-יועץ לדיפלומטיה ציבורית בשגרירות ישראל בפריז; הוא: סגן שגריר בנציגות לארגונים בינ"ל בצרפת. ירון עובד במשרד 21 שנים; דלפין 20 שנים. כיום מתגוררים בפריז אך בעבר חיו ביחד בארה"ב וברוסיה. שניהם הכירו דווקא לפני משרד החוץ . היתרון בעבודה משותפת במשרד החוץ: "יש יותר הבנה הדדית, התמודדות קלה יותר מול אתגרי היציאה לחו"ל. אין הקרבה של בן או בת הזוג שצריך לעזוב מקום עבודה וקריירה מחוץ למשרד, ולכן גם הנחיתה חזרה בארץ קלה יותר".
לירון זסלנסקי (41) ואוהד חורסנדי (38). היא מנהלת מחלקת ירדן, סוריה ולבנון במשרד החוץ. הוא יועץ במחלקת צפון אירופה. במהלך השירות בחו"ל אוהד שירת כעמ"י ולירון כשליחה. בתחילה היו בקשר בשלט רחוק שנה שבה אוהד סיים קורס צוערים ולירון סיימה שליחות בברלין. כשנה לאחר שהתאחדו בארץ נולדה ביתם הגדולה וזמן קצר לאחר מכן נסעו לשליחות משותפת בהודו. כיום יש להם 3 ילדים. "היתרון של עבודה באותו מקום הוא ששני הצדדים מכירים את סביבת העבודה והאתגרים שלה ואף אחד לא נדרש לוותר על קריירה. יש לנו אמונה משותפת במטרה".
נוגה (45) ואופיר (51) כספי. היא סגנית שגריר ישראל בקפריסין. הוא: סגן הקונסול. בעקבות שריפת שגרירות ישראל בצרפת בשנת 2002 שם אופיר שירת כטכנאי איזורי, נוגה נשלחה לתגבור של 3 חודשים ובפריז ניצתה האהבה. אחרי שנתיים על הקו ירושלים פריז – התחתנו. שניהם נשואים 15 שנה ויש להם 3 ילדים. היתרון הבולט בעבודה משותפת כזוג במשרד החוץ הוא לדבריהם "שיתוף בחוויות והבנה הדדית של צורכי העבודה, על רקע הכרות אישית של שנינו עם סביבת העבודה והקולגות". החסרון: "המשכורת...כשרק אחד מבני הזוג שליח בחו"ל, השני משלם מחיר בקידום המקצועי. אין הפרדה מלאה בין בית לעבודה שמסביב לשעון".