האנשים שיצביעו בבחירות דרך הסמרטפון
כשארה"ב תבחר נשיא בנובמבר, חיילים ונכים ממערב וירג'יניה יוכלו לתת את קולם דרך הטלפון. גם קולורדו, יוטה ואורגון כבר בודקות את הטכנולוגיה, כשברקע ההבטחה לעלייה בשיעור ההצבעה. המומחים מזהירים: זו סכנה גדולה
בבחירות לנשיאות ארצות הברית שייערכו בנובמבר הקרוב יוּתר לתושבים ממערב וירג'יניה שהם נכים או שמשרתים בצבא האמריקני מעבר לים להצביע דרך הסמרטפון – עוד צעד בדרך להפיכת תהליך ההצבעה לנגיש יותר, למרות חששות האבטחה הקבועים הכרוכים בכך.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
בצל העניין הגובר בדרכי הצבעה אלקטרוניות, מומחי אבטחה חוששים שמערכות ההצבעה האלה חשופות לפריצות ולמניפולציות העלולות להפחית את אמון הבוחרים בתוצאותיהן של הבחירות.
חיילים ממערב וירג'יניה המשרתים בחו"ל קיבלו את האפשרות להצביע דרך הסמרטפון כבר ב-2018, והם עשו זאת דרך אפליקציה מאובטחת בשם Voatz. כעת בוחנים את האפליקציה הזו בהצבעות שונות הנערכות בקולורדו, ביוטה, באורגון ובמדינת וושינגטון. מערב וירג'יניה הרחיבה לאחרונה את הרשות להשתמש באפליקציה, וכעת היא תכלול גם אנשים עם מגבלות פיזיות מסוימות.
אלא שרק ביום חמישי האחרון פרסמו חוקרים באוניברסיטת MIT דו"ח שלפיו הם חשפו "פגיעויות" של אפליקציית Voatz העלולות לאפשר זיוף של קולות – ולהניח לתוקפים מבחוץ לחשוף את הצבעתו הסודית של הבוחר. ב-Voatz טענו בתגובה כי המחקר פגום וכי החוקרים בדקו גרסה של האפליקציה שמאז עודכנה כבר 27 פעמים, אבל ביום שישי הדגישו החוקרים מ-MIT, מייקל ספקטר, ג'יימס קופל ודניאל וויצנר, כי הם דבקים בטענתם. לדבריהם השתמשו בגרסאות של האפליקציה מהתקופה האחרונה, והם קוראים לגופים האחראים על ניהול מערכות בחירות בארה"ב להימנע כעת מהשימוש בה.
סרוק רישיון ותן סלפי
התומכים בשימוש בהצבעה דרך טלפונים סלולריים מדגישים את היעילות הטמונה בהצבעה כזו, ואומרים שהיא תוכל להקל על מצביעים שונים לממש את זכותם – בין השאר חיילים שנשלחים למשימות בחו"ל, זקנים ובוחרים אחרים שאינם יכולים להגיע לקלפיות עצמן. גם אנדרו יאנג, שעד לשבוע שעבר היה מועמד בפריימריז הדמוקרטיים לנשיאות ואז פרש, הביעה תמיכה ברעיון של הצבעה אלקטרונית. המבקרים, מנגד, מזכירים את הפיאסקו בהצבעה באייווה לפני שבועיים, כשתקלה באפליקציה ששימשה לספירת הקולות גרמה לעיכוב של ימים בפרסום התוצאות בפריימריז הדמוקרטיים שם.
בכמה מקומות בעולם כבר נעשה שימוש בהצבעה דרך האינטרנט, והמפורסמת ביותר בכך היא אסטוניה, אולם חוקרים אומרים שהצבעה בדרך זו היא עדיין סיבה לדאגה – והדברים נכונים שבעתיים כשמדובר בהצבעה דרך הסמרטפון.
"שום טכנולוגיה הידועה לנו כיום אינה יכולה להפוך את ההצבעה דרך האינטרנט לבטוחה", אומר אנדרו אפל, פרופסור למדעי המחשב מאוניברסיטת פרינסטון וחבר בצוות של האקדמיה למדעים בארה"ב שחיבר בשנת 2018 דו"ח שבו המליץ להימנע מהצבעה באינטרנט.
מכשול מרכזי העומד בפני ההצבעה דרך האינטרנט, בכלל זה בסמרטפונים, הוא השאלה כיצד להבטיח שהיא תישאר חשאית – ובה בעת לוודא את זהותו של הבוחר ולהבטיח שהצבעתו לא תשונה ותעוות על-ידי מישהו.
ב-Voatz טוענים כי השימוש שהם עושים בבלוקצ'יין (blockchain) ובטכנולוגיות אחרות יכול לאפשר הן נגישות והן בטיחות, ומדגישים בין השאר כי באפליקציה שלהם נעשה שימוש בטכנולוגיות זיהוי פנים מתקדמות. האפליקציה דורשת מהמשתמשים לסרוק את רישיון הנהיגה שלהם או תעודה מזהה אחרת ולמסור טביעת אצבע וצילום סלפי.
אבל יש מומחים שאומרים כי השימוש בבלוקצ'יין אינו מספיק כדי לטפל בבעיות הנוגעות להצבעה אלקטרונית. "בלוקצ'יין זה דבר שפותר בעיות שדי לא קיימות בבחירות – הגנה על הצבעות שכבר נעשו", אומר מאט בלייז, פרופסור מאוניברסיטת ג'ורג'טאון שמתמחה בקריפטוגרפיה וחָקר מערכות הצבעה בבחירות. "זה לא מטפל בשאלה איך לדעת שההצבעות שנקלטו הן אכן הבחירה שעשו המצביעים".
אגדה על שיעור ההצבעה
ובכל זאת, נראה שהרעיון של הצבעה דרך האינטרנט הולך ומתפשט בארה"ב ומחוצה לה. לפחות ארבע מדינות אמריקניות יאפשרו השנה לחלק מהמצביעים למסור את הצבעתם באמצעות אתרי אינטרנט, ועוד 19 יאפשרו להם לשלוח אותה באימייל או בפקס.
ברברה סימונס מ-Verified Voting Foundation, ארגון ללא מטרות רווח, אומרת שחברות טכנולוגיה משווקות את הפיתוחים החדשים שלהן בעזרת ההבטחה להגדיל את שיעור המצביעים. "זאת אגדה מדהימה – יש מעט מאוד ראיות, אם בכלל, לכך שהצבעה דרך האינטרנט תביא לעלייה בשיעור ההצבעה", היא אומרת.
לפי Verified Voting, מחוץ לארה"ב לפחות 12 מדינות ניסו סוג כלשהו של הצבעה מקוונת. יש הרואים במערכת המשמשת את אסטוניה מאז שנת 2005 מודל לחיקוי, אבל מנגד צרפת למשל הפסיקה את השימוש במערכת ההצבעה המקוונת ששימשה את אזרחיה השוהים בחו"ל ב-2017, בשל הדאגה מענייני אבטחה הקשורים בכך.
אפל מזהיר כי אחת הבעיות בניסיון להעריך הצבעות מקוונות היא שעשוי להיות בלתי אפשרי לזהות פריצה אליהן. לדבריו, כשמערכת ההצבעה אלקטרונית לגמרי, "אין שום דרך מעשית לדעת אם ההצבעה נרשמה באופן מדויק".