שתף קטע נבחר

 

קרב אבוד לרוחאני? בחירות לפרלמנט באיראן

החודשים האחרונים היו קשים מאוד לנשיא איראן: סולימאני חוסל, הכלכלה קורסת בגלל הסנקציות והעם זועם על השקרים והתרסקות המטוס. בסוף השבוע הוא עלול לספוג מכה קשה נוספת ולאבד את הקואליציה. המוני מחוקקים מתונים נפסלו, והשמרנים צפויים להשתלט על הפרלמנט

 

הפגנות באיראן אחרי התרסקות המטוס    (צילום: רויטרס)

הפגנות באיראן אחרי התרסקות המטוס    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

האיראנים יצביעו בסוף השבוע בבחירות חשובות לפרלמנט, שצפויות לבשר על שובם של השמרנים ולהגביר את הלחץ על הנשיא חסן רוחאני. ההצבעה בשישי תהיה בתקופה כלכלית קשה ואחרי חודשים של מתיחות גדולה עם ארה"ב, שהגיעה לשיא בחיסול מפקד כוח קודס קאסם סולימאני.

 

עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ

 

נשיא איראן חסן רוחאני (צילום: EPA)
נשיא איראן חסן רוחאני(צילום: EPA)

מועצת המומחים האיראנית, הגוף שקובע מי יוכל להתמודד לפרלמנט, פסלה יותר ממחצית מ-14,444 המועמדים – בהם עשרות רבות של חברי פרלמנט מכהנים שנחשבים למתונים ורפורמיסטים.

 

על רקע הפסילה ההמונית קמפיין הבחירות לפרלמנט האיראני, המג'לס, יצא לדרך בחמישי ללא התרגשות מיוחדת. כשההתלבטות היא אם להצביע לשמרנים או לא להצביע כלל, תומכיו של הנשיא רוחאני (שנחשב ל"שמרן מתון") מתייחסים לבחירות כאל קרב אבוד מראש ולא צפויים לנהור לקלפיות.

איראן בחירות ל פרלמנט (צילום: רויטרס)
רוב המועמדים נפסלו(צילום: רויטרס)

איראן בחירות ל פרלמנט (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

העיתונאי פארשאד גורבנפור אומר כי "רוב הפרלמנט הנוכחי מורכב מרפורמיסטים, ואנשים מאמינים שהם לא עשו שום דבר רציני מאז שנבחרו ב-2016". הוא מציין כי "העם האיראני הגיע למסקנה שלבחירה שלו אין שום השפעה". לפי גורבנפור מספר המועמדים שנפסלו "חסר תקדים". הוא מוסיף כי "גם חלק מהשמרנים שעשויים לדבר בפרלמנט באופן עצמאי ורציונאלי נפסלו".

 

האיראנים הולכים לקלפיות אחרי כמה טלטלות בחודשים האחרונים. בנובמבר התקיימו ברחבי איראן מחאות על עליית מחירי הדלק – הפגנות שהפכו לאלימות וגלשו לעימותים קשים עם כוחות הביטחון. יוקר המחייה במדינה עלול לגרום לתבוסה צורבת לבעלי בריתו של רוחאני.

איראן בחירות ל פרלמנט (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)

רוכל בבזאר הגדול בטהרן מספר שאין בכוונתו להצביע השבוע, מכיוון שלדעתו ההצבעה "חסרת ערך". הרוכל, מוסטפא חמידי בן ה-37, נשאל מה עשוי לשנות את דעתו ואומר שהיה מצביע אם מי שבשלטון היה מקיים לפחות אחת מההבטחות שלו. רק אחת, לא אלף".

 

מורטזא ג'אברי, בן 38 שעובד בחנות אופנועים בטהרן, מיואש גם הוא מהממסד. "האמת היא שלא משנה מה הצבענו, המצב אף פעם לא השתפר ותמיד הדרדר", הוא אומר. "המדינה שלנו חזקה מאוד בכל התחומים, אבל האנשים שאחראים עליה לא מסוגלים להשתמש בכוח הזה כמו שצריך".

איראן בחירות ל פרלמנט (צילום: EPA)
מחלקים עלונים ברחוב בטהרן(צילום: EPA)

איראן בחירות ל פרלמנט (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

רוחאני, נשיא מתון יחסית לרפובליקה האיסלאמית, עלה לשלטון אחרי שהבטיח לשפר את תחושת החופש של האזרחים ויתרונות נוספים שיושגו באמצעות התקרבות מסוימת למערב. ההישג הגדול שלו – הסכם הגרעין עם שש המעצמות שנחתם ב-2015, שאמור היה לשפר את המצב הכלכלי באיראן בגלל הסרת הסנקציות – נמצא בימים אלה על סף קריסה. דונלד טראמפ, נזכיר, החליט לפרוש מההסכם ב-2018 והחזיר את הסנקציות האמריקניות נגד טהרן, שפגעו קשות בכלכלה האיראנית.

 

וושינגטון וטהרן הן אויבות מרות מאז המהפכה האיסלאמית ב-1979, הפלת משטר השאה ומשבר בני הערובה. מאז 1979 הן לא היו קרובות יותר לעימות ישיר כמו בחודש שעבר, בעקבות חיסול סולימאני. מפקד כוח קודס היה גנרל נערץ באיראן, ובעיניי רבים נחשב לאיראני הכי בכיר אחרי המנהיג העליון עלי חמינאי – בכיר יותר מהנשיא רוחאני. מיליוני איראנים יצאו לרחובות והתאבלו על מותו.

איראן בחירות ל פרלמנט (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

כמה ימים אחרי מות סולימאני התחלפו האחדות והאבל בזעם גדול על המדינה. איראן הודה שירתה בשוגג טיל שהפיל מטוס נוסעים אוקראיני – בהתרסקות שבה נספו 176 נוסעים ואנשי צוות. הירי היה בזמן שאיראן חוששת מתגובה אמריקנית לנקמה על חיסול סולימאני – ירי טילים לעבר בסיסים בעיראק שבהם מוצבים כוחות אמריקניים.

 

תחילה הסתירה איראן את המידע מאזרחיה ומהעולם, ואמרה שהסיבה להתרסקות המטוס היא תקלה טכנית. רק אחרי שלושה ימים הודתה בטעות. איראנים שכעסו על השקרים של המשטר יצאו להפגין ברחובות, במחאה שהפכה במהרה לפוליטית.

קריאות מוות לאמריקה פרלמנט איראן  (צילום: EPA)
(צילום: EPA)
 

אלפי המתמודדים בבחירות ב-21 בפברואר יתחרו על 290 מושבים בפרלמנט. הפסילות של מועצת המומחים משרתות את היריבים השמרנים של רוחאני. ה"בייס" של השמרנים תמיד מגיע לקלפיות, והמתיחות הגדולה עם ארה"ב עשויה לדרבן אותו להגיע במספרים גבוהים.

 

רוחאני מחה על הפסילות של המחוקקים המתונים, ואמר שההחלטה מאיימת על הדמוקרטיה באיראן. "הסכנה הגדולה ביותר לדמוקרטיה ולריבונות הלאומית היא היום שבו הבחירות יהפכו למשהו פורמאלי", אמר רוחאני בחודש שעבר.

הפגנה הפגנות איראן נגד הפלת מטוס אוקריאני אוקרינה משמרות המהפכה (צילום: AP)
מפגינים באיראן אחרי התרסקות המטוס(צילום: AP)

הפגנה הפגנות איראן נגד הפלת מטוס אוקריאני אוקרינה משמרות המהפכה (צילום: EPA)
(צילום: EPA)

הפגנה הפגנות איראן נגד הפלת מטוס אוקריאני אוקרינה משמרות המהפכה (צילום: רויטרס)
(צילום: רויטרס)
 

ללא יריבים של ממש צפויה לקום במג'לס קואליציה גדולה של שמרנים. המג'לס מנסח חוקים, מאשר הסכמים בינלאומיים ואת תקציב המדינה. אלי ג'רנמאיה, פרשנית במועצה האירופית ליחסי חוץ, אומרת שלמרות שהמחוקקים נדחקים הצידה בתהליך קבלת ההחלטות גל של שמרנים בפרלמנט יהפוך את החיים של רוחאני לקשים מאוד.

 

רוחאני נערך לתוצאות: "לא אתפטר"

הנשיא רוחאני שלל היום אפשרות שהוא יתפטר והבטיח לכהן בתפקיד עד תום הקדנציה. במסיבת עיתונאים בטהרן סיפר רוחאני שבעבר הציע את התפטרותו פעמיים למנהיג העליון חמינאי, שדחה אותו בתוקף. "ההתפטרות שלי לא הגיונית. היו לנו הבטחות לציבור ואנחנו נמשיך לעמוד בהן, למרות המצב הכלכלי והלחץ מהאויב (ארה"ב)", אמר רוחאני

 

ההצבעה בבחירות לפרלמנט נתפשת גם כהזדמנות לבחון את דעת הקהל – במדינה שבה סקרים נערכים לעיתים נדירות. הנרי רום, פרשן לענייני איראן, אומר שהבחירות יספקו אינדיקציה ראשונית למה שצפוי בבחירות לנשיאות באמצע 2021.

תמונה של קאסם סולימאני ברחוב (צילום: AFP)
בחודש שעבר: הגנרל הנערץ חוסל(צילום: AFP)

איראן כרמאן הלוויה קאסם סולימאני (צילום: AP)
(צילום: AP)

איראן כרמאן הלוויה קאסם סולימאני (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

רום אומר שהקואליציה של רוחאני לא צפויה לשרוד. "פרלמנט ימני הולך לייסר את רוחאני בשנתו האחרונה בתפקיד, ולהקשות על היכולת של הממשלה להגיב ללחץ הסנקציות", הוא אומר. "אם נשיא ימני ייבחר ב-2021 הפרלמנט יוכל לאפשר למנהיג הזה לקדם במהירות יוזמות חדשות".

 

הקלפיות באיראן ייפתחו בשישי בבוקר, והאיראנים יוכלו להצביע בין 08:00 ל-18:00. התוצאות צפויות להתפרסם תוך כמה ימים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: EPA
נשיא איראן חסן רוחאני
צילום: EPA
מומלצים