יאח"ה תתחיל בחקירת "המימד החמישי" לפני הבחירות
ראש להב 433 ניצב יגאל בן שלום, שאמור להיכנס בתקופה הקרובה לתפקיד ראש אגף החקירות, הטיל את חקירת הפרשה על היחידה הארצית לחקירות הונאה. כבר בשבוע הבא צפויה המשטרה להזמין את חומרי החקירה ולזמן עדים
ראש להב 433, ניצב יגאל בן שלום שאמור להיכנס בתקופה הקרובה לתפקיד ראש אגף החקירות במשטרה, הוא הקצין שינהל את חקירת פרשת המימד החמישי. בן שלום הטיל את החקירה, שתחל כבר בשבוע הבא, על היחידה הארצית לחקירות הונאה (יאח"ה) שבתוך להב 433. בן שלום נבחר לנהל את החקירה מאחר שראש אגף החקירות המכהן, ניצב גדי סיסו, מנוע מלטפל בסיפור בעקבות ניגוד עניינים.
החקירה צפויה להתחיל כבר בשבוע הבא, לפני הבחירות לכנסת ה-23 שיתקיימו ב-2 במרץ. החוקרים יזמינו את החומרים שנאספו בפרשה עד כה, וככל הנראה יזמנו אנשים לעדויות. לא ברור אם עדויות אלו יימסרו לפני הבחירות. יו"ר כחול לבן בני גנץ, שעמד בראש החברה, אינו חשוד בפרשה בשלב זה.
כפי שפורסם ב-ynet, מדובר בפלונטר לא פשוט עבור בן שלום, שכן עליו למצוא את החוקרים המתאימים לחקירת הפרשה שבה מעורבים גם קצינים בכירים במשטרה. לא מן הנמנע שבשלב מסוים יצטרפו לחקירה גם נציגים ממח"ש, אם יתברר שיש לחקור באזהרה קצינים משטרתיים.
מוקדם יותר הערב (חמישי) הורה ממלא מקום פרקליט המדינה, דן אלדד, להעביר את נושא החשדות בעניין חברת "המימד החמישי" לחקירה פלילית. זאת, לאחר שמפלגת הליכוד דרשה מאלדד לפתוח לאלתר בחקירה פלילית בפרשה. אלדד, שמונה לתפקיד לפני שבועיים על-ידי שר המשפטים אמיר אוחנה (הליכוד), קיים אתמול בצהריים ישיבת התייעצות כדי ללמוד את פרטי התיק. הוא החל בבדיקה ביומיים האחרונים לאחר שהשר לביטחון הפנים, גלעד ארדן (הליכוד), אמר לו שיש לקבל הכרעה בעניין בהקדם האפשרי.
פרשת "המימד החמישי": אלשיך העניק פטור ממכרז
פרשת "המימד החמישי" פרצה במרץ 2019, כשבועיים לפני הבחירות לכנסת ה-21, לאחר שמבקר המדינה דאז יוסף שפירא מצא ליקויים בהתקשרות בין המשטרה לבין חברת "המימד החמישי". לפי הדו"ח, בשנת 2016 הציעה החברה למשטרה לרכוש מערכת טכנולוגית מתקדמת שהיא מפתחת. המפכ"ל דאז, ניצב רוני אלשיך, הורה לבצע בדיקה מעמיקה של יכולות המערכת - ולאחר שזו בוצעה בהצלחה, ניהל מנהל טכנולוגיות במשטרה משא ומתן עם החברה. באוגוסט 2016 הוחלפו טיוטות החוזה שעסקו ברכש המערכת, ונקבע כי אם הפיילוט יבוצע בהצלחה, המשטרה תתחייב לבצע את שלב ב', שהוא רכש המערכת המלאה בשווי כולל של כ-50 מיליון שקל.
בחודש אוגוסט 2016 הנחה המפכ"ל אלשיך כי ההתקשרות בין המשטרה לחברה תבוצע בפטור ממכרז, מסוג פטור מבצעי. באוקטובר 2016 סיווגה ואישרה ועדת המכרזים את ההתקשרות לביצוע הפיילוט בסכום של ארבעה מיליון שקלים בפטור מבצעי. במחצית השנייה של 2017 בוצע הפיילוט במשטרה. לצורך ביצוע הפיילוט רכשה המשטרה חומרה בסך 1.5 מיליון שקל. בסופו של דבר לא נרכשה המערכת.
מבקר המדינה העיר על כך שבדיון שבו הנחה אלשיך על פטור ממכרז השתתפו גם נציגים בכירים של "המימד החמישי". המבקר מצא כי המשטרה לא בדקה אפשרות להתקשר עם חברות אחרות, וכי הפטור שניתן ל"מימד החמישי" מהווה חוסר שוויון. בנוסף, מדו"ח מבקר המדינה עולה גם שלוועדת המכרזים הוצג שחברת "המימד החמישי" הייתה קיימת משנת 2012, וכי חמישה גופים ביטחוניים משתמשים בשירותיה. לדברי המבקר, בפועל הוקמה החברה בשנת 2014, ולא היו לה חמישה לקוחות שהם גופים ביטחוניים.
מנכ"ל המימד החמישי לשעבר, דורון כהן, אמר ל-ynet כי גנץ הקפיד שלא להיות מעורב בתהליך העסקי בין החברה למשטרה. לדבריו, התקיימו שתי פגישות עם מפכ"ל המשטרה באותו זמן רוני אלשיך, וגנץ השתתף רק בראשונה. "הסגירה העסקית נעשתה על ידי הנהלת החברה והדירקטוריון לא היה מעורב בה", אמר כהן. הוא הוסיף: "מנסים לתפוס שתי ציפורים במכה אחת - גם אלשיך וגם גנץ. כמה אפשר ללעוס את זה? הכול חלק מהעליהום שמנסים לעשות על גנץ עכשיו, ולהדביק לו משהו פלילי. מה שקרה בזמני כמנכ"ל היה צח וזך כשלג. בשורה התחתונה סיפקנו למשטרה מערכת לתפארת".
ראש אגף החקירות ניצב גדי סיסו, שאומנם לא היה מעורב בתהליכי ההתקשרות, חתם על מסמך ניגוד עניינים עם חברת המימד החמישי רק שנה לאחר החתימה על החוזה. על פי מסמכים שנחשפו על ידי התנועה לחופש המידע ופורסמו ב"גלובס", ניצב סיסו הודיע במסמך ניגוד העניינים כי בגלל קשר עם בעלי המימד החמישי, הוא מתחייב לא לקבל שום החלטה בנוגע לחברה ולא להתעסק בקשרים העסקיים-כלכליים עימה. לאור זאת, ברור שסיסו לא יוכל לקחת חלק בחקירת הפרשה.
גם הטלת החקירה על להב 433 היא בעייתית: מלבד העובדה שבכירי להב כפופים לסיסו, הרי שברור מאליו כי קצינים בכירים מהמטה הארצי, כולל המפכ"ל לשעבר, יצטרכו למסור עדות במסגרת החקירה.
יו"ר כחול לבן, בני גנץ, שבינתיים אינו חשוד בפרשה, אמר בכנס לדוברי רוסית בתל אביב: "יש לי אמון רב במערכת אכיפת החוק ואין לי בעיה עם אף בדיקה שרוצים לעשות. אין בפרשה הזו שום אלמנט פלילי מבחינתי. מי שדוחף את זה הוא הליכוד, מבינים שם שב-17 במרץ נתניהו הוא לא נחשד, לא נחקר, ולא בשימוע. ב-17 במרץ ראש הליכוד נתניהו יושב על ספסל הנאשמים. משם מגיע הרעש. אני סמוך ובטוח שלא יהיה שום דבר וסומך על גורמי אכיפת החוק".
היום אמר היועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבליט, כי הסמיך את אלדד לגבש את "המתווה המתאים להמשך הטיפול בנושא". לדבריו, אלדד "למד את החומרים בנושא ושמע את עמדות הגורמים הרלוונטים בפרקליטות ביחס לפניות השונות ולחומרים שנאספו בעניין חברת המימד החמישי".
בתגובה על דרישת הליכוד שיורה על חקירת הפרשה, ציין היועמ"ש כי הדברים יובאו להנחייתו והכרעתו "ככל שבעתיד יתעוררו חשדות שונים מאלה הקיימים כיום". כמה שעות לאחר מכן כבר הורה אלדד על פתיחה בחקירה פלילית.