נוסעי "ספינת הקורונה" נחתו בישראל: "אנחנו בריאים"
מבידוד ביפן לבידוד בשיבא: 11 הישראלים נחתו בנתב"ג ועלו למיניבוס מיוחד שהעביר אותם לבידוד בתל השומר למשך שבועיים. "אנחנו לא חולים", אמרו, ואחד מהם בירך "שהגיענו לזמן הזה". מנהל בית החולים: "נדע מה מצבם בצהריים, אנחנו ערוכים לכל תרחיש"
הישראלים שהיו נצורים מתחילת החודש על ספינת "דיימונד פרינסס" ביפן נחתו לפנות בוקר (שישי) בישראל. מיד לאחר הגעתם הם הועברו למתחם מבודד שהוקם במיוחד בבית החולים שיבא בתל השומר. ארבעת הנוסעים הישראלים שאובחנו כנשאים של נגיף הקורונה מאושפזים בבידוד בבית חולים ביפן. בית החולים קיים שני תרגילים לקראת קליטת הנוסעים שיפגשו את קרוביהם רק בעוד שבועיים.
עם ירידתם מהמטוס אמרו הנוסעים לצוותי הרפואה ברחבת החניה בנתב"ג: "אנחנו בריאים, אנחנו לא חולים". אחד מהם בירך: "שהחיינו וקיימנו והגענו לזמן הזה".
הישראלים התמקמו בחדרים שלהם, ומעתה התקשורת איתם תתבצע בחדר החמ"ל הנמצא בסמוך למתחם. ד"ר גליה ברקאי, מנהלת הטלה-רפואה, בירכה אותם עם הגעתם: "אני יודעת שהיה לא פשוט, שאתם לא יכולים לראות את הקרובים שלכם ולא יכולים להסתובב. אנחנו מבינים את המצב, נשתדל להנעים את זמנכם כאן".
פרופ' יצחק קרייס, מנהל המרכז הרפואי שיבא, מסר: "כרגע אנחנו מנסים להפחית את מידת החרדה וחוסר הוודאות שלהם. אנחנו נבדוק אותם, ורק בצהריים נדע מה מצבם, אם נדבקו או לא. אנחנו ערוכים לכל מצב".
אחד החובשים שקיבלו את פניהם של הנוחתים בארץ הוא איציק פאר, בן 42 מאשדוד: "כשפנו אליי בבקשה לקחת חלק בפינוי הישראלים ששהו בספינת התענוגות מול חופי יפן, לא היה לי ספק שאעשה זאת. כאנשי רפואת חירום במגן דוד אדום, מחובתנו לסייע לכל מי שזקוק לנו, ואנו יודעים גם לשמור על עצמנו כשאנחנו מבצעים את העבודה שלנו".
גם רמי מאושר (35) מלוד, פרמדיק מד"א ומתנדב בארגון מגיל 15, לקח חלק במבצע: "זו גאווה עבורי לקחת חלק במאמץ הלאומי למניעת התפשטות נגיף הקורונה בארץ. לפגוש את הישראלים ששבים סוף סוף לארצם, אחרי ששהו בבידוד על הספינה, היה מאוד מרגש. היה חשוב לנו לנהוג באדיבות, ועשינו כל שביכולתנו כדי לתת להם להרגיש רגועים ובטוחים".
בבית החולים שיבא נערכו לקליטת הישראלים במתחם הבידוד, וקיימו אתמול שני תרגילים המדמים את הגעתם משדה התעופה. יוני לוי, שאמו ואחותו צפויות לשוב לארץ אחרי חודש בספינה שכונתה "ספינת הקורונה", סיפר שמשפחות הישראלים סיירו במתחם וקיבלו הסבר על אופן הטיפול בקרוביהם. לוי הוסיף: "סידרנו להם בחדרים דברים שלהם מהבית, ונראה אותם בעוד שבועיים. עד אז נדבר בסקייפ".
דובר משפחות הישראלים, אליהו אליוביץ, מסר כי "בהתאם להוראות בית החולים שיבא, בני המשפחות הנמצאים בישראל לא ייפגשו עם נוסעי הספינה, שיאושפזו בתנאי בידוד למשך השבועיים הקרובים. כמו כן, בני המשפחות מקווים שנוסעי הספינה יעברו כניסה שקטה לארץ ויקבלו מנוחה לאחר המסע שעברו - בשבועות האחרונים בכלל, ובימים האחרונים בפרט - עד ההגעה בחזרה הביתה לישראל".
אליוביץ הוסיף: "אנו מודים לתושבי ישראל על הדאגה והמסירות כל העת, ולאנשי המרכז הרפואי על החיבוק החם בהכנות להגעת הנוסעים בתחושה של בית בתנאי הבידוד המחמיר".
לפני העלייה למטוס ביפן, הוסעו 11 הישראלים באוטובוס מיוחד מהספינה ושרו "עם ישראל חי". ניקול בן דוד, אחת מה-11 שעלו למטוס, סיפרה בהתרגשות כי לראשונה זה שבועיים היא התאפרה והתלבשה במיוחד בשביל הנסיעה. "זה היה מאתגר מאוד", הוסיפה ברוריה לוי. "היו ימים קשים וימים טובים, אבל ברוך השם אנחנו אחרי זה", אמרה בדמעות. "אלו דמעות של שמחה. העיקר שהתשובה בבדיקות יצאה שלילית".
כל הישראלים שיגיעו לארץ עברו בדיקות לפני ירידתם מהספינה. בקרב 11 מהם הראו הבדיקות תוצאות שליליות, אולם נוסע ישראלי בן 69 אותר כחולה בנגיף הקורונה ונשלח לטיפול בבידוד. במשרד הבריאות ציינו כי פרופ' רן ניר-פז, מומחה במחלות זיהומיות מהמרכז הרפואי הדסה, יישאר ביפן וימשיך ללוות את ארבעת הישראלים שנדבקו בנגיף ומאושפזים בבתי חולים צבאיים ביפן.
מתוך 3,711 הנוסעים ואנשי הצוות שהיו על הספינה, שעגנה במשך יותר משבועיים בנמל יוקוהמה ביפן, נדבקו יותר מ-630 איש. זאת, לעומת כ-500 נדבקים בכל העולם (פרט לסין כמובן). בלילה שבין רביעי לחמישי אירעו מקרי מוות ראשונים של נוסעים מהספינה. שני אזרחי יפן - גבר בן 87 ואישה בת 84 שהיו על הספינה - מתו בבית החולים לאחר שאושפזו בשבוע שעבר בבידוד. לשניים היו מחלות רקע קודמות. מלבדם, מצבם של 29 מנוסעי הספינה שחלו מוגדר קשה.