אזהרת מסע עקב התפשטות הקורונה: לשקול מחדש נסיעה לצפון איטליה
משרד החוץ ממליץ לשקול מחדש נסיעה לשבעה מחוזות באיטליה ובמשרד הבריאות שוקלים לדרוש מהחוזרים להיכנס לבידוד ביתי. 1,200 ישראלים שוהים בבידוד ביתי, מנכ"ל משרד הבריאות: "חוששים שעלול להיווצר מחסור בתרופות, סבירות גבוהה שתהיה תחלואה בישראל"
משרד החוץ פרסם הערב (יום ב') אזהרת מסע עקב התפשטות נגיף הקורונה במחוזות בצפון איטליה. בהודעת המשרד הם ממליצים לכל מי שמתכנן נסיעה לצפון איטליה לשקול את נחיצותה בעת הנוכחית ולהתעדכן באשר להנחיות הרשויות באיטליה (הממשלתיות והמחוזיות) ביחס להתנהגות מונעת.
שבעת המחוזות באיטליה שהוכרזו כבעייתיים ברמות שונות של סיכון, הם רק בצפון המדינה לעת עתה: לומברדיה, ונטו, אמיליה-רומניה, פיאמונטה, פריולי-ונציה-ג'וליה, טרנטינו-אלטו-אדיג'ה, ליגוריה.
מנכ"ל משרד הבריאות הזהיר: "אנחנו מניחים בסבירות גבוהה שתהיה בישראל תחלואה מנגיף הקורונה". לדבריו, "האירועים הכי משמעותיים כרגע הם מה שקורה בדרום קוריאה ובאיטליה, שם אנחנו רואים התפרצות משמעותית. אנחנו מניחים שקדמו לכך שבועות ארוכים של הדבקה, ומקרים כנראה יצוצו לאט לאט. אנחנו גם מודאגים ממה שקורה באיראן, מכיוון שהנגיף הזה חוצה גבולות ולאומים. הנגיף יכול להגיע גם מאיראן וגם דרך השכנים שלנו באמצעות צדדים שלישיים, קשרי מסחר או דברים אחרים".
המנכ"ל הוסיף כי המשרד פועל להגדלת מלאי התרופות בבתי החולים ובקופות החולים, "בצורה שקולה, לא בריצת אמוק. כרגע אנחנו לא יודעים על מחסור, אנחנו חוששים שעלול להיווצר מחסור מתישהו".
לדברי המנכ"ל, "תרגלנו איך אנחנו כמערכת בריאות מתמודדים עם השלב שאחרי שלב הדחייה, כשיש כבר מספר רב של מקרים. המסקנה שלנו הייתה שאנחנו צריכים להיערך להרבה תרחישים ולייצר כמה שיותר אמצעים - כלומר בתי חולים ומתקנים. באיזשהו שלב נעביר אנשים לקהילה, כדי שיהיו בבתים שלהם בצורה מבוקרת ונשלטת".
"אנחנו רואים את ההתפרצות המשמעותית באיטליה, ומניחים שהאנשים האלה לא נדבקו בימים האחרונים אלא מגלים אותם רק בימים האחרונים", אמר המנכ"ל. "איטליה היא לא סינגפור ולא יפן או סין, שהן מדינות עם גבולות מתוחמים, אלא מדינה שהגבולות שלה פתוחים באופן מוחלט. אפשר להניח שתהיה לכך השפעה מאוד משמעותית על התחלואה בכל אירופה. אנחנו מניחים שהמשמעות של ההתפרצות באיטליה היא שנראה התפשטות בהיקף רחב בכל היבשת".
בתוך כך, מניין המתים כתוצאה מהידבקות בנגיף באיטליה עלה לשישה. יותר מ-220 תושבים נדבקו בנגיף באיטליה מאז יום שישי האחרון, מרביתם במחוזות ונטו ולומברדיה שבצפון המדינה. במאמץ לבלום את ההתפשטות, סגרו הרשויות בתי ספר, אוניברסיטאות, אתרי תיירות ובתי קולנוע נסגרו באזורי ההתפשטות, ובכל איטליה נאסרו התקהלויות.
1,200 אנשים בבידוד
ראש שירותי בריאות הציבור, פרופ' סיגל סדצקי, אמרה כי "האסטרטגיה של הבידוד תלווה אותנו לכל אורך ההתפרצות כדי למנוע התפשטות של הנגיף. זאת האסטרטגיה הכי טובה שיש לנו גם כשהמחלה כבר תהיה כאן. אסטרטגית הבידוד ומניעת ההתקהלויות היא העיקרית לשליטה במחלה מעבר לטיפול בחולים, וחשוב שכל הציבור יהיה מודע לסימפטומים ולחשיבות של הבידוד".
לדברי פרופ' סדצקי, נכון להיום כ-1200 בני אדם בישראל נמצאים בבידוד בית. מנכ"ל משרד הבריאות אמר כי ועדת הבחירות תהיה אחראית לכך שאנשים השוהים בבידוד יוכלו להצביע בבחירות לכנסת ה-23 שיתקיימו ב-2 במרץ. יש לציין כי אנשים ששוהים בבידוד זכאים לימי מחלה מהעבודה. כשנשאלו נציגי משרד הבריאות מה יקרה עם אנשים עצמאים, נמסר כי "המדינה תצטרך לתת להם פתרון. זה לא סיפור גדול מדי כלכלית על המדינה".
על קיום מרתון ת"א אמר מנכ"ל משרד הבריאות כי ההחלטה התקבלה בשיתוף העירייה, וכרגע לא ניתן לדעת אם יבוטלו אירועים נוספים. על ביטול המסעות לפולין אמר: "חשבנו שמטעמי זהירות מונעת צריך לאסור את המסעות, לא מכיוון שיש משהו כרגע בפולין. צריכים לקחת גם צעדים קיצוניים".
נציגי משרד הבריאות התייחסו לצליינים הקוריאנים שנדבקו בקורונה וביקרו בישראל, ואמרו כי "אנחנו לא יודעים לנבא, אבל הפוטנציאל לריבוי חולים בישראל עלה משמעותית. אם עד עכשיו חשבנו שהצלחנו למנוע כניסת אנשים עם פוטנציאל הדבקה לישראל, גילינו שזה לא המצב. זה כבר קרה".
פרופ' סדצקי הוסיפה כי לא ניתן להבדיל בין שפעת לנגיף הקורונה ללא בדיקת מעבדה. "כרגע נשלחו עשרות בודדים של אנשים לבדיקות", נמסר. "הדבר החשוב כרגע הוא לעצור תנועה למקומות שבהם התפרץ הנגיף. הבידוד לאנשים שחזרו משם הוא מדרגה נוספת. אנחנו משחקים בכל הכלים בתבונה".
"מספר המקרים האמיתי באיראן - פי ארבע"
לדברי פרופ' סדצקי, "אם מסתכלים על התמותה באיראן לעומת התחלואה, רואים שיעורי תמותה גבוהים מאוד. כנראה הם מגלים רק את המקרים החמורים, ולא ערוכים עדיין לאיתור תחלואה קלה יותר. אין לנו שום סיבה להניח שהמחלה מתנהלת אחרת באיראן. צריך להכפיל לפחות פי ארבע את המקרים האמיתיים שם".
כשנשאלה אם תתפרסם אזהרת מסע גם לטורקיה, השיבה פרופ' סדצקי כי "יש אחת כזו ממילא, אין מה להוסיף עוד. אפשר לנתח בהרבה דרכים את התנועות מאיראן ואיך הן מתגלגות לישראל, גם דרך טורקיה וגם דרך מדינות אחרות. בסופו של דבר אין חסם של לאום ואין חסם של גבול".
על ארבעת החולים הישראלים שמאושפזים ביפן אמר מנכ"ל משרד הבריאות: "ביפן יש מערכת בריאות טובה, ויש לישראל שגרירות מצוינת שם שנמצאת איתם בקשר ודואגת להם. אם יהיה צורך בעוד מעורבות שלנו מול מערכת הבריאות או בתי החולים שם, אנחנו ניסע".
נציגי משרד הבריאות אמרו כי מוקד מד"א הופעל כדי לחסוך הגעות של אנשים למיון. "אנשים שיש להם שאלות יוכלו לפנות למוקד מד"א ולקבל מענה. במידת הצורך גם יגיעו אליהם הביתה. בנוסף לכך, הם יכולים לקבל מענה גם מרופאי קופת החולים. זה אמור למנוע הגעות לא הכרחיות למיון ולמרפאות".
על האפשרות שבחודשים הקרובים ייצא חיסון למחלה: "אי אפשר לדעת. כרגע אנחנו מגלים שכמו כל דבר, המצב יותר מסובך ממה שחשבנו בהתחלה. אנחנו לא יכולים להניח בוודאות שיהיה חיסון, אנחנו צריכים להיערך לטפל באנשים חולים".
צוותי מגן דוד החלו הבוקר להגיע לבתיהם של שוהים בבידוד שדיווחו על תסמינים כגון שיעול, חום גבוה ועד, ורופא משרד הבריאות הנחה לבצע בהם דגימת ריריות. במוצ"ש הוקם מוקד מיוחד המשותף למד"א, משרד הבריאות וקופות החולים, למענה לפניות אזרחים בנושא הקורונה ומרגע פתיחתו התקבלו בו למעלה מ-15 אלף פניות. במד"א מציינים כי רוב הפניות הן בעיקר מאזרחים מודאגים שאינם סובלים כלל מתסמינים, והחובשים והאחיות במוקד מרגיעים ומנחים אותם בהתאם להוראות משרד הבריאות.
בצהריים החל מבצע הטסת מאות התיירים מדרום קוריאה שנתקעו בישראל. הטיסה הראשונה יצאה בבואינג 777 של אל על ועליה 222 נוסעים. בשעה 22:00 בערב צפויה להמריא טיסת צ'רטר נוספת ועליה 220 תיירים. אחרי הטיסה השנייה יעמוד מספר התיירים הקוריאנים שנותרו בישראל על כ-380. בחברת התעופה הישראלית בוחנים אפשרות להוציא טיסות נוספות מחר.
הנוסעים נבדקו על-ידי צוותים רפואיים. בין היתר נמדדו לנוסעים חום גוף וסממנים נוספים שיכולים להצביע על הידבקות בנגיף. הטיסה המריאה ללא שירות של צוותי האוויר שהכינו מראש אוכל ושתייה לרווחת הנוסעים. הדיילים והדיילות הונחו לשבת במחלקת עסקים בקדמת המטוס, הרחק מהתיירים. מאחר שצוותי האוויר הישראלים לא אמורים לרדת מהמטוס גם בזמן התדלוק בסיאול בהמתנה שצפויה לארוך כשעתיים - הם לא יידרשו להיכנס לבידוד של שבועיים. לאחר הנחיתה בארץ יעבור המטוס חיטוי.
אתמול אובחן בישראל הנשא השני ששב מספינת דיימונד פרינסס שזכתה לכינוי "ספינת הקורונה". הוא שוהה בבידוד בשיבא. שלושה ימים לפני כן אובחנה בשיבא נוסעת ראשונה ששבה מהספינה כנשאית של הנגיף. שניהם נדבקו בנגיף בחו"ל.
החשש מפני התפשטות הנגיף הוביל לירידות חדות בשוקי ההון. לפני 18:00 ירד מדד הנאסד"ק ב-3.5%. מדד הדאו ג'ונס ירד בכ-3% וכך גם מדד S&P500. בתל אביב ננעל יום המסחר בירידות תלולות. מדד תל אביב 35 ירד ב-1.4% ומדד תל אביב 125 ירד בכ-1.7%.