שתף קטע נבחר

 

עוד לילה במקלטים באשקלון: "הילדה בכתה הרבה"

לאחר יממה של אזעקות, התנועה ברחובות אשקלון דלילה והמרכזים המסחריים שוממים. "מתי תהיה לנו הפסקת אש גדולה?", תהתה אמא לשני ילדים. בחלק ניכר מהבניינים בשכונות הוותיקות אין ממ"דים, והתושבים נאלצים להחליט אם לישון במקלטים הציבוריים או להסתכן ולהישאר בבתיהם

 

באשקלון ישנים במקלטים: "זה לא מצב טוב"    (צילום: משי בן עמי)

באשקלון ישנים במקלטים: "זה לא מצב טוב"    (צילום: משי בן עמי)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

על רקע הדיווחים על הפסקת אש קרובה לצד המשך הירי לעוטף עזה, בתום יממה שבמהלכה נורו עשרות - חלקן גם לערים מחוץ לעוטף כמו אשקלון ונתיבות, מצאו עצמם תושבים רבים מהאזור בפני דילמה: האם להעביר את הלילה הקרוב במרחב המוגן או לא. בשכונות הדרומיות באשקלון, שבחלק ניכר מן הבניינים בהן כלל אין ממ"ד, נאלצו התושבים להחליט אם לישון הלילה במקלטים הציבוריים שפתחה העירייה – או בבתיהם.

אלאונורה מנג'וביאן (צילום: משי בן עמי  )
"זה מסוכן מאוד, אין לנו ממ"ד בבית". אלאונורה מנג'וביאן(צילום: משי בן עמי )

בזמן האזעקה באשקלון (צילום: אלכס בורטמן)
אזעקה באשקלון, אתמול. "זה לא מצב טוב, רוצים שקט"(צילום: אלכס בורטמן)

שביל העשן של טילים שנורו  (צילום: AFP)
שיגור לעבר אשקלון, אחר הצהריים(צילום: AFP)

"היו הרבה אזעקות אתמול והיום", מספרת אלאונורה מנג'וביאן, תושבת שכונת עתיקות בעיר. "אנחנו מפחדים, היינו עם שכנים שלנו במדרגות. כל הילדים פחדו מאוד. אם ראש העיר או ראש הממשלה שומעים את זה, אני רוצה לשאול מתי תהיה לנו הפסקת אש גדולה? זה חוזר על עצמו כל זמן מסוים, זה לא מצב טוב. אנחנו רוצים שקט, הילדה שלי בכתה הרבה".

 

את הלילה הזה, אפילו אם תהיה הפסקת האש, מנג'וביאן מעבירה עם ילדיה מגר וזואי במקלט הציבורי: "אנחנו בינתיים יושבים פה".

 

מתיחות בדרום - סיקור נרחב:

הג'יהאד האיסלאמי ממשיך לירות, המעברים לעזה נסגרו לחלוטין

הרמטכ"ל: לא ברור אם צפויה הסלמה או דעיכה

תושבי העוטף מתוסכלים: "משחקים בנו"

גם מחר אין לימודים באשקלון, בנתיבות ובעוטף

90% הצלחה לכיפת ברזל; תיעוד: כך תקף צה"ל עמדת שיגור בעזה

פיצוץ בחצר: תיעוד הפגיעה סמוך לבית בשדרות

"שישה נהרגו בהפצצות ליד דמשק"; בג'יהאד מאיימים: "החשבון פתוח"

ככה לא בונים הסדרה | פרשנות

 

אבל לא רק במקלטים הציבוריים התמודדו עם סבב הלחימה הנוכחי. נסיעה קצרה בעיר מציירת תמונה מדכדכת למדי, כאשר המרכזים המסחריים שוממים, והתנועה ברחובות ובכבישים דלה במיוחד. גם לאחר האיתותים של הג'יהאד האיסלאמי על הפסקת אש, תושבי אשקלון העדיפו להישאר בבתיהם.

 

מנג'וביאן מתגוררת בקומה הרביעית. אין לה שום אפשרות להגיע למרחב מוגן תוך 30 שניות, כפי שקובע פיקוד העורף. "זה מסוכן מאוד. אין לנו ממ"ד בבית כי אנחנו מתגוררים בדיור מוגן. אמרו שיעשו פינוי מוגן, אבל לא עשו שום דבר".

 

להיעדר הממ"דים בבתי המגורים, מפאת הבנייה הישנה, יש כמובן מחיר. בנובמבר 2018 נהרג מוחמד אבו עסבה מפגיעה ישירה בבניין מגורים ששוכן בקרבת המקלט הציבורי שבו יישנו הלילה מנג'וביאן וילדיה. עשרה חודשים לאחר מכן, מתה מפצעיה דיירת אחרת שהתגוררה בבניין המגורים, נינה גניסדנובה בת ה-74.

 

באשקלון 142 מקלטים ציבוריים, אך רוב התושבים שעושים בהם שימוש הם, כאמור, תושבי השכונות הותיקות יותר. "הגענו לפה אחרי הרבה אזעקות ואנחנו רוצים להישאר פה", אומר בנה מגר. "אנחנו מפחדים. אני רוצה ללכת הביתה אבל מרגיש יותר בטוח פה מאשר בחוץ". בתה זואי מספרת כי היא מעדיפה להישאר הלילה במקלט הציבורי: "אני מרגישה פה הרבה יותר בטוחה מאשר בבית".

זואי  מנג'וביאן (צילום: משי בן עמי  )
"מרגישה במקלט הרבה יותר בטוחה מאשר בבית". זואי מנג'וביאן(צילום: משי בן עמי )

מגר דונויאן (צילום: משי בן עמי  )
"לא מפחד מהרקטות, מפחד על המשפחה שלי". מגר מנג'וביאן(צילום: משי בן עמי )

מנגד, תושבים אחרים כבר החליטו שלא להישאר הלילה במקלט הציבורי. אחת מהתושבים הללו היא ביאטריס בן חמו, שרק לאחרונה שבה להתגורר באשקלון, בה גדלה. "במהלך רוב היום הייתי בסידורים אז לא הרגשתי את הסבב הנוכחי", היא מספרת.

 

"אבל ברוב המקומות שבהם הייתי לא היה ממ"ד. אין ממ"דים באשקלון. גם לא כל המיגוניות פתוחות. באשקלון יש בניינים ישנים בלי ממ"ד. לקחנו את זה בחשבון כשעברנו לפה, אבל לא תיארתי לעצמי שאין מקלט ממול ואין זמן להגיע. אני באופן אישי מאוד פוחדת. עם זאת, הלילה לא אהיה בממ"ד כי בינתיים ממש שקט ורגוע. אם יתחילו אזעקות אחת אחרי השנייה ברצף, כמו שהיה היום, אני מאמינה שהרגליים שלי יקחו אותי לשם. זה ממש מלחיץ".

 

לאחר שהג'יהאד האיסלאמי הודיע על "השלמת התגובה הצבאית", נראה היה שתושבי העוטף יחזרו למציאות המתוחה שקדמה להסלמה, אך מעט לאחר מכן הירי נמשך. "אף אחד לא יכול להתרגל לזה", אמרה אודליה בן זיקרי, תושבת כפר עזה, בריאיון לאולפן ynet. "זאת השגרה שלנו, אבל אבסורד לומר את זה".

ביאטריס בן חמו  (צילום: משי בן עמי  )
"אין ממ"דים באשקלון". ביאטריס בן חמו (צילום: משי בן עמי )

תופסים מחסה בשדרות (צילום: רויטרס)
"לא פשוט להרים שני ילדים לממ"ד". תופסים מחסה בשדרות. למצולמים אין קשר לכתבה(צילום: רויטרס)

תופסים מחסה בשדרות (צילום: רויטרס)
תופסים מחסה בשדרות(צילום: רויטרס)

נפילה של רקטה בגן שעשועים בשדרות (צילום: אבי רוקח)
נפילת רקטה בגן שעשועים בשדרות(צילום: אבי רוקח)

נפילה של רקטה בגן שעשועים בשדרות (צילום: AP)
(צילום: AP)

שמעון אלחרד, בעל עסק משדרות, אמר בתגובה להודעת הג'יהאד האיסלאמי: "המדינה לא מממשת את היכולות שלה, או מפחדת לממש אותן. היא שמה אזרחים כבני ערובה. במצב שבו המדינה מתקיימת כרגע אני מתבייש, אנחנו נותנים לטרוריסטים להכתיב לנו את אורח החיים. אדון שר הביטחון יכול להמשיך להעביר איומי סרק לחמאס".

 

אלחרד הוסיף כי "אני לא מאשים רק את שר הביטחון, אלא גם אותנו האזרחים. במדינות ערב, כשהאזרחים ראו שלא טוב להם, הם עשו הפיכה. המינימום הוא לצאת לרחובות כדי שמישהו יעצור את זה. כבעל עסק בשדרות, אני ארבע שנים וחצי פה ופשוט מממן את הסכסוך הזה".

 

"הג'יהאד האיסלאמי מכתיב לנו הכול", אמר דורון לוי מבאר שבע, שהגיע לשדרות. "כל סבב זה אותו דבר. הסלמה והפסקת אש. הם אלה שמשחקים בנו. לפי מה שאני רואה הם משחקים איתנו איך שהם רוצים. הם עלו על הפטנט".

 

תושבי הדרום: "רוצים שקט כמו לפני שני עשורים"

תושבי הדרום: "רוצים שקט כמו לפני שני עשורים"

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אור פרץ משדרות אמר: "זה מתסכל אותי. אנחנו צריכים להכריע ולהשתיק אותם כדי שיהיה שינוי. אתמול ביציאה מהעבודה ראיתי אמא שרצה עם התינוק שלה, היא נפלה עלי בצרחות בדיוק באמצע אזעקת צבע אדום. זה סימן שאין שינוי. הרגענו אותה כי היא הייתה לבד. מה שקורה כאן זה פשוט לופ מתמשך, עוד חודש תהיה עוד הסלמה".

 

אם לילד עם צרכים מיוחדים: "הוא לא מבין מה קורה"

ענבר שוחט, אם לשניים מאשקלון, שוחחה עם אולפן ynet מהממ"ד שבביתה כשנשמעה אזעקה בעיר. "בדיוק הייתה אזעקה והייתי צריכה להיכנס לממ"ד שני ילדים קטנים, שלאחד מהם יש צרכים מיוחד והוא לא בדיוק מבין. אבל גם ילד בלי הבנה מלאה של הסיטואציה מבין שצריך לרוץ, כי הוא רואה אותי רצה".

 

"האמת שהלב שלי דופק", הוסיפה ענבר. "כל פעם שיש משהו כזה, זה נורא מלחיץ. אני לא יכולה לנסוע להורים שלי בראשון לציון כי אני מפחדת לנסוע באוטו, מכיוון שלא אדע את מי להציל אם תהיה אזעקה, את יעל או את עידו. זה ברמה כזאת".

 

את אומרת שהילדים איתך בממ"ד, ולאחד מהם יש צרכים מיוחדים. איך מתמודדים עם זה?

"מתמודדים. הילד רואה אותי ואת אחותו רצות, אז הוא רץ גם. בלילה אנחנו ישנים בממ"ד אז לא צריך להעיר אותם, אבל הזוי שאני צריכה לחיות במצב שאני לא יודעת מה להגיד לו כי הוא לא מבין. הוא פשוט רואה אותנו רצות".

 

ענבר הוסיפה: "אני גרושה. אם יש אזעקות בלילה כשאנחנו לא ישנים בממ"ד, אני צריכה להרים שני ילדים קטנים, והם כבדים בלילה ולא מתעוררים. לא פשוט להרים את שניהם. בלילה הקודם ישנו בממ"ד כי הייתה לי הרגשה, למרות שלא היה שום דבר בסוף. לא נוח לישון בממ"ד שלושה אנשים, אבל ישנו, פשוט שמנו את הבלאגן בצד כדי שנוכל לישון".

 

"בפעם הקודמת כשבאנו לצאת מהממ"ד התחילה עוד אזעקה, שזה נורא מלחיץ", אמרה ענבר. "הילד רוצה לצאת כי הוא לא מבין למה צריך להישאר פה עוד עשר דקות, זה גדול עליו. אבל נישאר כאן כמה שנחזיק מעמד".

רקטות משוגרות מרצועת עזה לעבר ישראל (צילום: EPA)
שיגור רקטות מרצועת עזה לעבר ישראל(צילום: EPA)

תקיפה תקיפות רצועת עזה צה
תקיפות צה"ל ברצועה(צילום: AFP)

ברקע המשך הירי, אמר הערב הרמטכ"ל, רב-אלוף אביב כוכבי, כי הוא "לא יודע להגיד אם האירוע הוא בעיצומו או בסיומו, או אם הוא הולך להסלמה או לדעיכה". לדבריו, "נדמה לי שגם ברורה השבריריות שבה אנו נמצאים והמהירות שבה הגבולות שלנו יכולים להיפרץ, שהסכנות יכולות להתרגש, והמהירות שבה אנחנו יכולים להימצא בתוך מבצע".

 

 

הרמטכ"ל: לא ברור אם המצב יסלים או ידעך    (צילום: שחר גולדשטיין )

הרמטכ"ל: לא ברור אם המצב יסלים או ידעך    (צילום: שחר גולדשטיין )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

 

סבב ההסלמה החל לאחר שאתמול בבוקר חיסל צה"ל מחבל שניסה להניח מטען חבלה בסמוך לגדר הרצועה מזרחית לחאן יונס. במקום התפתח עימות לאחר שצה"ל מנע את פינוי המחבל מהמקום. גופתו של המחבל, שהגיע לגדר יחד עם מחבל נוסף, פונתה בסופו של דבר על-ידי דחפור צבאי, דבר שעורר זעם ברצועה.

 

במהלך הלילה הקודם ובערב שלפניו תקף צה"ל בכמה מוקדים של ארגון הג'יהאד האיסלאמי ברצועה בתגובה לעשרות הרקטות ששוגרו אתמול לשטח ישראל. במקביל, חיל האוויר הפציץ גם יעדים של ארגון הטרור בסוריה ובכללם אתרים לפיתוח אמצעי לחימה ולייצור דלק לרקטות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: משי בן עמי
"הילדה בכתה הרבה". אלאונורה מנג'וביאן
צילום: משי בן עמי
מומלצים