ליטוף לקואלה ופגישות עם הקהילה היהודית: הביקור החם של הנשיא באוסטרליה
נשיא המדינה ערך ביקור ממלכתי באוסטרליה, שנחשבת לאחת המדינות הידידותיות ביותר לישראל בעולם. במהלך הביקור הוא נפגש עם רבים בקהילה היהודית, שנחשבת ציונית מאוד, וגם ביקר במרכז שיקומי לחיות בסידני. ואיך מתייחסים באוסטרליה לעיכוב בפרשת לייפר?
כשבוע לפני מועד הבחירות לכנסת ה-23, הרחיק נשיא המדינה ראובן ריבלין 14 אלף קילומטר מישראל והגיע לביקור באוסטרליה, אחת המדינות הידידותיות ביותר לישראל ברחבי העולם. הנשיא הגיע לאוסטרליה מלווה בבתו ענת. מאז פטירתה של רעייתו נחמה, ילדיו וחתניו מלווים אותו לנסיעותיו כדי לתמוך בו. בבית הנשיא ציינו כי הוצאות בני משפחתו משולמות על-ידי הנשיא.
לאורך השנים התפתחו יחסים קרובים מאוד עם המדינה המרוחקת, שמתפקדת למעשה כבעלת ברית קרובה מאוד של ישראל ומסייעת בתחומים רבים מאחורי הקלעים, מלבד תמיכה בהצבעות באו"ם ובארגונים הבינלאומיים. אוסטרליה למשל, הייתה הראשונה שהסתייגה מחוות דעתה של התובעת הראשית בבית הדין הפלילי בהאג, והיא תומכת קבועה בישראל במועצת זכויות האדם, מועצת הביטחון ומוסדות נוספים.
למרות התמיכה הניכרת בישראל, במפלגת הלייבור האוסטרלית דוגלים בקו מעט יותר ביקורתי כלפי ישראל, אולם בהנהגת המפלגה עדיין מעריכים את ישראל ודבקים בקשר עמה. עם זאת, נראה שבמקרה שהלייבור האוסטרלית תשוב לשלטון במדינה – היחסים עם ישראל כבר לא יראו אותו הדבר.
בביקורו, הנשיא ריבלין זכה ליחס ברמה הגבוהה ביותר שאוסטרליה יכולה לספק. האוסטרלים לא נוהגים בדרך כלל לאפשר ביקורים כאלה, ושגריר אירופי סיפר שקיבל איתות מהאוסטרלים לפיו מנהיג ארצו יוזמן לביקור ב-2027. הנשיא ריבלין זכה לשטיח אדום, מטוס מיוחד שהוקצה לו, סידורי אבטחה כבדים, אירוח כיד המלך ועוד.
הקהילה היהודית הציונית בעולם
במהלך הביקור בא הנשיא במגע עם הקהילה היהודית החמה במדינה, והשתתף בשני אירועים חגיגיים של קרן היסוד, לציון 100 שנה לארגון. בכל אחד מהאירועים, שהתקיימו בסידני ובמלבורן, השתתפו כ-2,000 יהודים ששרו בהתלהבות את ההמנון האוסטרלי ואת התקווה. הקהילה היהודית המונה כ-120 אלף בני אדם היא אחת הקהילות היהודיות הציוניות ביותר בעולם. בכל שנה היא תורמת כ-25 מיליון דולר לעלייה בישראל ולהגנה מפני האנטישמיות.
אף שהיהודים מהווים רק 0.45% מהאוכלוסייה במדינה, שישה מתוך 10 העשירים ביותר באוסטרליה הם יהודים. במהלך נאומו באחד האירועים אמר ריבלין: " הקהילה היהודית באוסטרליה היא מודל לקהילות בעולם. במקביל לתרומתכם מרחיקת הלכת לחברה האוסטרלית, הנחלתם אהבה לישראל לדורי דורות, בשם מדינת ישראל אני רוצה להודות לכם".
היו"ר העולמי של קרן היסוד, סאם גרונדוורג, אמר כי "המטרה של קרן היסוד היא לחזק את מדינת ישראל ואת העם היהודי, יחד עם ידידינו בכל רחבי העולם. לקהילה היהודית באוסטרליה יש חלק משמעותי במשימה הזו. במאה השנים הראשונות קרן היסוד פעלה למען בניין הארץ, בשנים הבאות היא תפעל כדי שישראל תמשיך לצמוח".
במהלך הביקור, ריבלין גם פתח את המסחר בבורסה של סידני ביחד עם נציגים של 23 חברות ישראליות מתחומי הבריאות, סייבר, חקלאות ומים. באוסטרליה חיים כ-30 אלף ישראלים, במה שאפשר להגדיר "גן עדן". אפשר לראות ברחובות עסקים ישראליים רבים ובהם מסעדות, בתי קפה וחנויות. בחוף בונדיי שבסידני אפשר לשמוע עברית בכל פינה, ובסופרמרקטים יש פינות של מוצרים כשרים מהארץ – ביסלי, במבה, טחינה ועוד.
מוקש ביחסים
ימים ספורים לפני שטס ריבלין לאוסטרליה, החליט בית המשפט המחוזי בירושלים לפתוח שוב את הבדיקה הפסיכיאטרית בעניינה של הנאשמת בפדופיליה מלכה לייפר. אותה החלטה, שהיא חלק מתסבוכת ארוכה סביב בקשת אוסטרליה להסגיר אותה לידיה, מעיבה מאוד על ביקורו של הנשיא במדינה המרוחקת. ההחלטה גרמה גם לתסכול אדיר בקרב מי שמטפלים בישראל ביחסים עם אוסטרליה. גורם בכיר בשגרירות בקנברה אף אמר: "הייאוש עצום, אני לא זוכר עוצמת תסכול כזו".
באוסטרליה רותחים מזעם בעקבות התארכות משפט ההסגרה, וראש הממשלה סקוט מוריסון צפוי להעלות את הנושא בפגישתו עם ריבלין שתתקיים ביום רביעי בבירה האוסטרלית. הנשיא ריבלין צפוי לומר למוריסון שישראל עושה הכול כדי להאיץ את הטיפול המשפטי. בכירים בישראל אמרו בשיחות סגורות שהחלטת המחוזי פגעה קשות ביחסים עם אוסטרליה.
למרות העיכוב, ישראל הבהירה לאוסטרלים שפרשת לייפר תיגמר בהסגרה, גם אם זה ייקח עוד זמן. האוסטרלים מנגד אומרים על הפרשה שצדק שנדחה הוא צדק שנמנע. בכירים בישראל אמרו להם שבפרשת לייפר שתי המדינות באותו צד. למרות פרסום מכתב מחאה פומבי של שלוש המתלוננות נגד לייפר על כך שריבלין סירב לפגוש אותן בביקורו באוסטרליה – החששות מהפגנות נגד ריבלין התבדו בינתיים.
ליטוף לקואלה והזמנה לקיבוץ
בתחילת השבוע ביקר הנשיא במרכז השיקומי בגן החיות טרגונה שבסידני. המרכז מטפל בכ-1,400 בעלי חיים בשנה, במטרה להשיבם לטבע. בין בעלי החיים, פגש הנשיא את דוב הקואלה בקסטר בן ה-5 שישב נינוח על עץ. ריבלין ליטף את בקסטר, ופנה אליו באנגלית תוך שהוא הזמין אותו לעלות לישראל ולעבור לקיבוץ. "מה שלומך יקירי? אתה מרגיש טוב? אתה רוצה לבוא לישראל ולעשות עלייה?", שאל הנשיא. באקסטר סובב את ראשו באיטיות והביט בנשיא בתמיהה.
בהמשך הנשיא ביקר עטלף קטן שנפגע בשריפות במדינה ונותר יתום מהוריו. המטפלת החזיקה את העטלף והניקה אותו מבקבוק חלב קטן. במרכז השיקומי ביקר ריבלין גם פלטיפוס (ברווזן) קטן ששחה בבריכה וזלל תולעים, וולבי (יונק כיס), קנגורו וקיפודן נמלים.
ברקע ביקור הנשיא התעורר גם חשש להתפרצות הקורונה באוסטרליה. בעוד משרד הבריאות לחץ להחליט על מניעת כניסה של אזרחים מאוסטרליה ולהכניס ישראלים שחוזרים מאוסטרליה לבידוד של 14 ימים, משרד החוץ נעמד על רגליים אחוריים וקבע כי החלטה כזו תפגע קשות ביחסים. ההחלטה נדחתה בינתיים, לפחות עד שובו של הנשיא לישראל.