"אווירה רצינית" ולימודי אזרחות מכיתה ח': הסוד של התיכונים המובילים
בעקבות חשיפת ציוני הבגרות של 2018 ב-ynet שאלנו את בתי הספר שבצמרת כיצד הגיעו להישגים. התיכון הערבי שמוביל באזרחות: "מתחילים ללמוד את המקצוע כבר בכיתה ח'", התיכון הדתי לבנות שמוביל בהיסטוריה: "כשבנות לומדות רק עם בנות יש אווירה רצינית", ובית הספר של חב"ד שמככב: "תופרות חליפה אישית לכל תלמידה"
בתי הספר הערבים מובילים בלימודי האזרחות, הדתיים בלימודי היסטוריה. כך עולה מנתוני הבגרויות לשנת 2018 שפורסמו לראשונה אתמול (ג') ב-ynet, בשיתוף התנועה לחופש המידע. את רוב המקומות בעשירייה הראשונה של אנגלית 5 יחידות תופסים בתי הספר הנוצריים ויש גם בית ספר חרדי אחד שמככב ברשימות.
כל ציוני הבגרויות של 2018 לפי בתי הספר במקום אחד - לחצו כאן לפתיחת קובץ Excel
אותם מקצועות, יותר השפעה: מה שווה תעודת הבגרות?
את רשימת בתי הספר המצטיינים בבחינת הבגרות במתמטיקה ברמה של חמש יחידות מוביל בית הספר הניסויי העל-איזורי תפן שבכפר ורדים. גם בית הספר אמירים שבכפר ורדים נמצא בעשירייה הראשונה במקצוע.
רוב בתי הספר שמופיעים בעשירייה הראשונה באנגלית 5 יחידות הם בתי ספר מהמגזר הערבי, אך בין היתר נמצאים גם תיכון הנדסאים הרצליה ועתיד למדעים לוד. "אני שמחה מאוד. יש לנו צוות מורים ותיק ונחוש שעובד מסביב לשעון כדי שהתלמידים יצליחו", אמרה גאולה סטי, מנהלת בית הספר עתיד למדעים לוד.
סטי הוסיפה: "החזון שלנו מורכב ממדע וקהילה, והפריה בין לימודי מדעים לעזרה בקהילה מקפיצה את ארגז הכלים שהתלמיד יוצא איתו לחיים", הוסיפה סטי. "יש פה תלמידים שמאוד רוצים ללמוד ומפרים אחד את השני, ככה שלא הופתענו. ידענו שיהיו ציונים טובים והמטרה שלנו כעת זה לשמר את זה".
התיכון היחיד שנמצא גם בעשיריה של מתמטיקה 5 יחידות וגם בעשירייה של אנגלית חמש יחידות הוא תיכון נוטרדאם במעיליא. "קיבלנו את התוצאות בשמחה רבה", אמר מנהל התיכון קסיס איאד. "זה כבוד רב לתלמידים, להורים, לצוות המורים והמורות ולקהילה".
"אנחנו מאמינים בכל תלמיד ובפוטנציאל של כל אחד מהם ומעניקים להם שעות פרטניות ופעילויות בצורה הכי טובה ומקצועית – ובלי להסס", סיפר איאד. "יש לנו אמונה בכל תלמיד ותלמידה שהם יצליחו. זה סוד ההצלחה שלנו. גם האווירה של בית הספר היא תומכת ומשרתת את התלמידים, כל מי שנכנס לבניין בית הספר מרגיש בבית, זאת הצלחה גדולה".
איאד הוסיף: "אני לא מרשה שתלמיד יקבל בגרות עם שלוש יחידות באנגלית, אני רוצה שהוא יעשה 4 יחידות כי זה המפתח להיכנס לאוניברסיטה. אנחנו כל הזמן תומכים בתלמידים באנגלית ובמתמטיקה, כל הזמן מנסים לקלוט את המורים הכי מוכשרים".
לדבריו, התוצאות שהשיג בית הספר הם גאווה לחברה הערבית כולה. "תמיד שומעים על אלימות וחדשות לא טובות, והנה יש בית ספר שנמצא בכפר קטן והוא קיבל הישגים מעולים ונותן עתיד טוב לתלמידים. אצלנו יש עתיד טוב לתלמידים ורחוק מהאלימות".
בית ספר נוסף שמככב בראש כמה מקצועות הוא "בית חיה מושקא" בחיפה. "זה בית ספר מאוד משפחתי שכל מורה שמלמדת פה מרגישה שליחות והצלחת התלמידות מאוד חשובה להן, לא רק בלימודים אלא גם מבחינה רוחנית. לכן התלמידות מאוד אוהבות את בית הספר והלמידה יותר משמעותית ומעניינת", סיפרה מנהלת בית הספר חני למברג.
למברג הוסיפה: "אנחנו תופרות חליפה אישית לכל תלמידה – ניתן שיעורים פרטיים ונתגבר אותה. המורה של המקצוע ומורות עזר מגיעות במיוחד לקראת הבגרויות כדי שהתלמידות המתקשות לא תלמדנה לבד".
"אנחנו בית ספר חב"ד ואנחנו לא מוותרים על אף אחת ולאף אחד", היא הוסיפה. "יש עבודת צוות נפלאה בבית הספר ואנחנו נותנים מענה ממוקד לכל תלמידה ולא רק משהו כללי. אנחנו גם מרגישים את הברכה של הרבי, זה חלק מסוד ההצלחה שלנו".
הערבים מובילים באזרחות, הדתיות בהיסטוריה
מי שמובילים את רשימת בתי הספר המצטיינים בבחינת האזרחות, שנערכת בכל הזרמים של מערכת החינוך, הם בתי הספר הערבים. בראש הרשימה נמצא בית הספר אלקאסמי בבקה אל-גרביה, אחריו בית ספר אלבשאאר בסחנין ובית ספר עתיד אלאהליה באום אל-פחם. "יש לזה משמעות מאוד גדולה על כל מה שמתרחש בחברה הערבית מבחינה כלכלית ופוליטית", אמר ד"ר וסים בריה, מנהל תיכון אלקאסמי בבקה אל-גרביה. "דרך המקצוע הזה נכשיר את התלמידים".
ד"ר בריה סיפר שבבית הספר ישנה שיטה מיוחדת ללימוד אזרחות "אנחנו מתחילים ללמד אזרחות כבר מכיתה ח'. בין היתר באמצעות תרגילים, עבודות וניתוח קטעים – וזה מוביל להצלחה רבה. התלמידים לומדים הרבה מסוגיות אקטואליות כמו המשבר הכלכלי או אירוע לאומני שהיה".
"תמיד יש לנו אתגרים מאוד אדירים כדי לשמור על התוצאות והמקום שהשגנו", הוא הוסיף. "כל הזמן מסתכלים על התוצאות של מתמטיקה וחמש יחידות אנגלית, שהם חלק חשוב לבגרות, אבל הפעם מדברים על חשיבות מקצוע האזרחות. זה מקצוע מאוד קשה, לא כמו שהיה פעם".
בראש טבלת בתי הספר המצטיינים בהיסטוריה מככב תיכון הרטמן לבנות, המשתייך לזרם הממלכתי-דתי "אני מאוד גאה בבנות שלנו ובצוות שלנו שבאמת עושה מאמצים גדולים כדי שההוראה תהיה מגוונת והתוצאות לא מפתיעות כי נעשית עבודה רצינית, מקצועית וייחודית לאורך השנה", בירכה מנהלת בית הספר חגית לזרוס.
בית הספר משתתף בתוכנית חקר "תמר" של החינוך הממלכתי-דתי ובמקום לגשת לבגרות רגילה, התלמידות כותבות עבודת גמר. "התוכנית כוללת למידה, שאילת שאלות פוריות, ניתוח מאמרים ומקורות, ובגלל שלא לחוצים לשנן חומר לומדים סוגיות בצורה יצירתית ומעמיקה", הסבירה ליזה סלוצקי, רכזת היסטוריה בתיכון.
יחד עם הרטמן בנות בולטת הנוכחות של אולפנות ותיכונים דתיים לבנות נוספים בעשירייה הראשונה בהיסטוריה כמו אולפנת תהילה, אולפנת צביה, פלך קריית עקרון ועוד. "אני חושבת שיש משהו באווירה רצינית כשבנות לומדות רק עם בנות", אמרה סלוצקי. "יש אווירה של שקדנות ורצינות וזו לא בושה להצליח בלימודים. אנחנו מטפחים את המחשבה והיצירתיות אצל הבנות, יש רצון להעצים אותן שיהיו סקרניות".