סנדרס: אשקול להחזיר את השגרירות לתל אביב
בעימות דמוקרטי סוער תקף הסנאטור היהודי את נתניהו וכינה אותו "גזען ריאקציונרי". המועמד המוביל במרוץ ספג את עיקר חצי הביקורת מיריביו - בין היתר על דברי השבח שלו לפידל קסטרו - וטען כי אינו קיצוני. ביידן זכה לתשבחות על הופעה "נלהבת", בלומברג ניסה להתלוצץ - ולא הצחיק
הסנאטור היהודי ברני סנדרס, המועמד המוביל כעת במרוץ הדמוקרטי לנשיאות, אמר לפנות בוקר (רביעי) בעימות סוער וכאוטי במיוחד כי יבחן את החזרת השגרירות האמריקנית לתל אביב. "אקח את זה בחשבון", אמר סנדרס בעימות שהתקיים בדרום קרוליינה - שבה יצביעו הדמוקרטים בשבת הקרובה. הוא גם תקף את ראש הממשלה בנימין נתניהו ואמר כי הוא "גזען ריאקציונרי שמנהל את ישראל". במהלך העימות הגן סנדרס על מתקפות מכל כיוון כמעט, בין היתר על דברי השבח שלו לשליט קובה לשעבר פידל קסטרו והצעתו לשינוי מהפכני במערכת הבריאות האמריקנית. הוא טען שהמדיניות שאותה הוא מקדם אינה "קיצונית", ושניתן למצוא דוגמאות ליישומה המוצלח במדינות רבות בעולם.
ארה"ב בוחרת 2020 - סיקור נרחב ב-ynet:
סנדרס מחרים שדולה פרו-ישראלית: "במה לגזענות"
הניצחון בנבאדה: עכשיו זה סנדרס נגד כולם
טראמפ נגד "מיני-מייק": בארה"ב, הגובה קובע
גם סנדרס וגם מייקל בלומברג, שאם אחד מהם ייבחר לנשיאות הוא יהיה הנשיא היהודי הראשון בהיסטוריה האמריקנית, התייחסו לישראל בעימות וכאמור לסוגיית השגרירות, שהנשיא הנוכחי דונלד טראמפ העביר לירושלים ב-2018. "מדיניות החוץ שלנו צריכה לכלול הגנה על ביטחונה ועצמאותה של ישראל, אבל אי-אפשר להתעלם מהסבל של הפלסטינים", הסביר סנדרס את תשובתו לכך שיש לשקול את החזרת השגרירות לתל אביב.
סנדרס, סנאטור מוורמונט, הדגיש: "אני גאה ביהדות שלי, וגם גרתי בישראל למשך כמה חודשים". סנדרס, נזכיר, ידוע בביקורתו כלפי מדיניות ישראל וממשלתו של נתניהו. רק השבוע הודיע כי יחרים כנס של השדולה הפרו-ישראלית איפא"ק. לטענתו, השדולה נותנת "פלטפורמה" למנהיגים ש"מתבטאים בגזענות ומתנגדים לזכויות הבסיסיות של הפלסטינים". בניגוד אליו, בלומברג אמר בעימות כי העברת השגרירות לירושלים היא צעד בלתי הפיך. הוא פנה ישירות לסנדרס: "זה נעשה, ואתה תצטרך ללמוד לחיות עם זה".
אליזבת וורן, הסנאטורית ממסצ'וסטס, ציינה את חשיבות פתרון שתי המדינות ואמרה כי "לישראלים יש זכות לחיות בביטחון, אך גם לפלסטינים זכות להגדרה עצמית". עם זאת, כשנשאלה וורן האם יש להחזיר את השגרירות לתל אביב, הדגישה כי "יש לקבל את הסכמת שני הצדדים כדי לבצע פעולות בשטח".
כולם נגד סנדרס: כאוס בעימות
העימות היום, העשירי במספר, היה חשוב במיוחד עבור יריביו של סנדרס, שקיוו לעצור את המומנטום שקיבל עם הישגיו באייווה, ניו המפשייר ונבאדה. ניצחונות אלו מציבים אותו, נכון לעכשיו, על המסלול לזכייה במועמדות של המפלגה הדמוקרטית לנשיאות. בין היתר הותקף, כאמור, על התעקשותו להביע דברי שבח כלפי פידל קסטרו, שליטה לשעבר של קובה.
סנדרס אמר לאחרונה כי הדבר הראשון שעשה קסטרו לאחר שעלה לשלטון היה קמפיין לביעור הבערות ולקידום האוריינות בקובה. "האם זה דבר רע? אפילו אם קסטרו עשה את זה", אמר - והיום בעימות סירב לחזור בו מדבריו אלו. הוא ספג בשל כך קריאות בוז מהקהל. ראש העיר לשעבר מאינדיאנה, פיט בוטיג'ג', טען כי הצהרות כאלו ירחיקו בוחרים מתונים: "אני לא מקווה לתרחיש שבבסיסו עומדים טראמפ עם הנוסטלגיה שלו לסדר חברתי כמו זה של שנות ה-50 וסנדרס עם הנוסטלגיה שלו להמפכות הפוליטיות של שנות ה-60".
העימות היה סוער במיוחד, כאשר המועמדים פרצו זה לדבריו של זה - שוב ושוב. באחד הרגעים הסוערים הם דיברו כולם יחדיו במשך 20 שניות, כאשר הסוגיה שנידונה הייתה הצעתו של סנדרס למערכת בריאות במימון ממשלתי, כזו שיישומה יגרום לביטול ביטוחי הבריאות הפרטיים. הסנאטורית ממינסוטה איימי קלובושר טענה כי התוכנית תעלה 60 טריליון דולר, וכי היא בלתי ניתנת ליישום.
אליזבת וורן טענה כי תהיה "נשיאה טובה יותר מברני", וכי תדע טוב ממנו ליישם את המדיניות הפרוגרסיבית שאותה שניהם מקדמים, אם כי וורן באופן מעט יותר פרגמטי. וורן, נזכיר, מדשדשת במרוץ, והפרשנים בארה"ב מעריכים כי אם ברצונה להשיג תמיכה עליה לבדל את עצמה מסנדרס. עד כה היא נמנעה מלתקוף אותו ישירות, וגם כעת הביקורת שלה הייתה עדינה.
בלומברג התלוצץ, אבל לא הצחיק
מי שזכה לתשבחות באופן חריג דווקא על הופעתו, היה סגן הנשיא לשעבר ג'ו ביידן. ביידן, נזכיר, מוביל בסקרים בדרום קרוליינה שתצביע בשבת. אחרי שורת כישלונות - הוא מקווה ששם יצליח להשיג מחדש את המומנטום שאבד לו. ברשת NBC כתבו בפרשנות שלהם כי הופעתו של ביידן הייתה הנלהבת ביותר שלו עד כה. הוא הדגיש במיוחד את עמידתו לצד הקהילה האפרו-אמריקנית, שבדרום קרוליינה מהווה שיעור משמעותי מציבור הבוחרים הדמוקרטים. בין היתר הכריז כי ימנה אישה שחורה ראשונה לשופטת בבית המשפט העליון. הוא זכה לתשואות מהקהל בעיר צ'רלסטון.
מועמד נוסף שאחרי הופעתו עקבו בארה"ב היה ראש העיר ניו יורק לשעבר מייקל בלומברג, שספג ביקורת קטלנית על העימות הקודם בשבוע עבר, אז נראה לחוץ ובעיקר התגונן ממתקפותיה של וורן (על רקע הטענות להתבטאויות לא ראויות מעברו כלפי נשים). בעימות הנוכחי הופעתו השתפרה מעט, אך ייתכן שהדבר נעוץ בעובדה שהוא כבר לא היה המוקד לחצי הביקורת, אלא סנדרס. בלומברג הצטרף גם הוא למתקפות על סנדרס, והזכיר את הדיווחים שהמודיעין האמריקני מאמין שרוסיה מסייעת לא רק לטראמפ בבחירות הנוכחיות - אלא גם לקמפיין של סנדרס. "ולדימיר פוטין חושב שטראמפ צריך להיות נשיא. זו הסיבה שרוסיה עוזרת לך להיבחר, כדי שתפסיד לו", אמר לו.
בלומברג ניסה למצב עצמו כמועמד המתון שמהווה את "הבחירה ההגיונית", עבור אלו שחוששים ממועמד שמאלני כמו סנדרס. מדי פעם ניסה להתלוצץ, בין היתר כשהזכיר בבדיחות את הופעתו הכושלת בעימות הקודם, אך לא הצליח להצחיק, לא את המועמדים ולא את הקהל.
הוא גם כשל בלשונו כשאמר - ומיד תיקן זאת - ש"קנה" את הרוב שאותו השיגו הדמוקרטים בבית הנבחרים, בבחירות האמצע ב-2018. באותן בחירות תרם 100 מיליון דולר למועמדים דמוקרטים. כיום מאשימים אותו יריביו במרוץ שהוא "קונה" את המועמדות שלו לנשיאות, בכך שהוא שופך סכום עתק - כבר חצי מיליארד דולר - על פרסום ותשדירי בחירות. יש להדגיש כי בלומברג לא יהיה על פתקי ההצבעה בדרום קרוליינה, כיוון שנכנס מאוחר מדי למרוץ. הוא ממקד את עיקר מאמציו ל"סופר טיוזדיי" ב-3 במרץ, אז יצביעו 14 מדינות בבת אחת.