הלוויה צבאית למובארק: "כבודו הושב לו"
תותחי כבוד וכרכרת סוסים: מצרים מדגישה את עברו הצבאי של הנשיא שהודח ב-2011, וערכה לו לוויה עם תהלוכה צבאית. הנשיא א-סיסי הוביל ולחץ ידיים לאלמנתו, בטלוויזיה שיבחו אותו על חלקו במלחמת יום כיפור
לוויה צבאית נערכה היום (ד') לנשיא מצרים לשעבר חוסני מובארק, שהלך אתמול לעולמו בגיל 91. ארון קבורתו נישא בתהלוכה במסגד בקהיר שאותה הוביל הנשיא הנוכחי עבד אל-פתאח א-בסיסי, ומשם הוא הוטס לקבורה בשטח פרטי. שגרירות מצרים בתל אביב הודיעה כי היא מקבלת מנחמים השבוע, ופתחה ספר תנחומים לזכרו של מובארק.
מדינאי או "פרעה מודרני"? מצרים נפרדת ממובארק
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
מובארק מת אתמול בבית חולים בקהיר, בשל סיבוכים רפואיים אחרי ניתוח שעבר. מאז מותו מנסים במצרים להדגיש את עברו כמפקד בצבא, ופחות את תקופתו כנשיא. מובארק שלט ביד רמה במצרים במשך 30 שנה, והודח אחרי הפגנות המוניות נגד שלטונו ב-2011, באחת המהפכות המשפיעות והחשובות ביותר בתקופה המכונה "האביב הערבי". היום שידרה התקשורת הממלכתית צילומים מתקופתו כטייס צעיר, ולא כנשיא. בטלוויזיה שיבחו גם את התפקיד ששיחק במלחמת יום כיפור ב-1973, אז היה מפקד חיל האוויר המצרי.
הנשיא א-סיסי, שאתמול הכריז על שלושה ימי אבל במדינה שהחלו היום, אמר כי מובארק היה "גיבור מלחמה". היום הגיע להלוויה לזמן קצר, ולחץ ידיים לבניו של מובארק, עלא וגמאל, וכן לאלמנתו סוזן. ארונו של מובארק הונח על כרכרה שאותה הובילו סוסים, ותותחי כבוד ירו לכבודו. ההלוויה הצבאית נערכה במסגד אל-מושיר טנטאווי שבקהיר. הארון הוטס משם לקבורה בשטח פרטי של המשפחה. כך דיווחה התקשורת הממלכתית.
כמה עשרות מתומכיו של מובארק הגיעו לרחבת המסגד בשכונת קהיר החדשה שבמזרח הבירה. חלקם הגיעו מהכפר שבו נולד מובארק, אל-מוסולוחה שלשפת נהר הנילוס. "אני שמחה שהכבוד שלו הושב", אמרה זינת תוחאמי, בת 35 מקהיר. "זו היסטוריה של 30 שנה, פרידה מ-30 שנה".
מוחמד זארי, פעיל זכויות אדם, טען כי המצב הכלכלי והדיכוי הממשלתי כיום, בתקופת א-סיסי, חמורים יותר מבתקופתו של מובארק. "תקופת מובארק הייתה כואבת, אבל התקופה הזו הרבה יותר מסובכת וכואבת מבחינת החופש והתנאים הכלכליים", אמר זארי לסוכנות הידיעות רויטרס.
א-סיסי עלה לשלטון לאחר הפיכה שאותה הוביל בעצמו כמפקד הצבא ב-2013, נגד הנשיא מוחמד מורסי. מורסי נבחר בבחירות דמוקרטיות בעקבות המהפכה ב-2011. רבים מאותם פעילים שסייעו אז להוציא את ההמונים לכיכר תחריר בקהיר ולרחובות מצרים, נמצאים כעת מאחורי סורג ובריח, ואחרים חיים בגלות. תומכיו של א-סיסי טוענים כי הדיכוי שהוביל משטרו, בין היתר של האחים המוסלמים וארגונים ג'יהאדיסטיים, היה נחוץ על מנת לייצב את המדינה אחרי הטלטלות הרבות שעברה מאז הדחת מובארק.