מחוץ לישראל הכיבוש לא כל כך מפריע לאו"ם
הארגון פרסם רשימת חברות עסקיות הפועלות ביו"ש, והתעלם מפעילותן באזורים אחרים בעולם שהוא עצמו מגדיר ככבושים. תראו כמה זה קל
לאחרונה פרסם המשרד לזכויות אדם של האו"ם מאגר מידע הכולל רשימת חברות הפועלות בשטחים בשליטת ישראל ביהודה, שומרון ומזרח ירושלים. הפרסום בא בעקבות הנחיה של המועצה לזכויות האדם מ-2016. מדובר במהלך חריג של האו"ם משום שהוא מתעד את הפעילות בשטחים המוחזקים על ידי ישראל בלבד, ולא מתייחס לכל השטחים בעולם שהארגון עצמו מגדיר ככאלה הנמצאים תחת כיבוש זר.
- לטורים נוספים - היכנסו לערוץ הדעות
ב-ynet
אילו תיעד המשרד לזכויות אדם של האו"ם פעילות עסקית בכל החבלים הכבושים בעולם, ייתכן שהציבור הישראלי היה מתייחס לכך ברצינות ואכן הייתה לכך השפעה על הפעילות העסקית בשטחים, שכן רוב הסקרים והמשאלים בארץ מראים שכחצי מאזרחי ישראל תומכים בפשרות לטובת שלום ולא בהרחבת ההתנחלות. אולם כשהמאגר מתמקד רק בישראל, הציבור שלה יראה בכך מאמץ נוסף לבודד אותה ולפגוע בלגיטימציה שלה להתקיים.
אם האו"ם ומאמצים בין-לאומיים אחרים באמת מתכוונים להצליח בפתרון סכסוכים ממושכים, עליהם לאמץ גישה שוויונית והוגנת. צעד חשוב יהיה לכלול במאגר פעילות המתקיימת בכל השטחים הכבושים בסכסוכים ממושכים בעולם, לרבות הכיבוש של רוסיה בחמישה חבלי ארץ שגובלים בה, או הכיבוש של ארמניה בחבל נגורנו-קרבאך ובשטחים אחרים של אזרבייג'ן.
בניגוד לדוגמאות אלו, במקרה של ישראל, הגדה המערבית נתפסה מידי ירדן, שוויתרה מאז על כל תביעה לזכות על הקרקע. לעומת זאת, רוסיה וארמניה תפסו את השטחים הנ"ל ממדינות קיימות, כך שבמקרים אלה מדובר בכיבוש צבאי לפי ההגדרה ללא עוררין.
בנוסף, לארמניה, בדומה ישראל, יש מפעל התנחלות נרחב בשטחים הכבושים. אך לעומת השליטה בגדה המערבית, שם האוכלוסייה הפלסטינית הורשתה להישאר בבתיה, ארמניה גירשה יותר מ-700 אלף איש כאשר פלשה לשטחים של אזרבייג'ן בשנים 1994-1992. מדובר בגירוש הגדול ביותר באירופה מאז מלחמת העולם השנייה, אולם הוא כמעט ולא מוכר בקהילה העולמית.
מאגר המידע של המשרד לזכויות אדם של האו"ם ממוקד בחברות עסקיות שלהערכתו תומכות במפעל ההתנחלות הישראלי, בהן חברות בין-לאומיות מובילות לשירותי תיירות כגון Airbnb, Booking.com, ו-TripAdvisor. כאן האבסורד יוצא דופן: חברות אלה מציעות שירותים בהתנחלויות של מדינות אחרות שלא נתונות לשום גינוי על כך.
הבית של הפליט האזרי סובאני ג'אפארוב, כפי שהוא מפורסם באפליקצית תיירות:
זאת כאשר רוב ההתנחלויות של ישראל מצויות על אדמות מדינה ושירותי התיירות מוצעים בבתים חדשים שנבנו על ידי ישראלים. מנגד, באזורי הסכסוך האחרים חברות אלה מפרסמות בגלוי שירותי לינה ותיירות בבתים שבהם התגוררו פליטים ממשיים.
לדוגמה, שירותי תיירות מובילים רבים מפרסמים בתים שהיו שייכים לפליטים מאזרבייג'ן. כמה מאותם בעלים מקוריים איתרו את בתיהם במודעות שהעלו מתנחלים ארמנים ל-Airbnb ולאתרים אחרים. לדוגמה, הבית כאן ששייך לפליט סובאני ג'אפארוב, מפורסם כבית אירוח להשכרה על ידי אישה שמתגוררת בירבאן. במילים אחרות, היא מתנחלת מהעיר שושה (Shusha) הכבושה.
או למשל מלון "נאירי", אחד הראשונים שהוקמו בחבל נגורנו-קרבאך הכבוש, הוא בבעלות המתנחל אגוב "ג'אק" אבולקיאן. המלון מוצג באתרי תיירות רבים בהם Airbnb, Booking.com, ו-TripAdvisor.
אותן חברות מציעות שירותים במבחר שטחים כבושים, בהם צפון קפריסין, סהרה המערבית וטרנסניסטריה (חבל של מולדובה שבשליטה רוסית). אולם לכל הפעילויות המסחריות האלה אין כל אזכור במאגר של האו"ם.
בעולם המחובר של ימינו, יש לכל השחקנים בסכסוכים שונים מידע על התפתחויות בסכסוכים ממושכים אחרים. לכן קשה להטיל עיצומים על מדינה אחת בלבד, שכן פעילים ובעלי עניין שמים לב ופועלים בעניין.
למשרד לזכויות האדם של האו"ם צפוי להגיע בקרוב מבול של בקשות מפליטים ונפגעים באזורי סכסוך אחרים. נוכל רק לקוות שהמשרד מתכנן לתת מענה לאנשים אלה בשאלה מדוע הכיבוש של בתיהם הוא חסר חשיבות, ולמה השליטה של ישראל בגדה המערבית בלבד היא היחידה שבעלת עניין למערכת הבינלאומית.
- פרופ' ברנדה שפר וד"ר סבנטה קורנל הנם המחברים של דו"ח שפורסם לאחרונה
על ידי הקרן להגנת הדמוקרטיות תחת הכותרת "כבושים אחרים: מדיניות סלקטיבית כלפי כיבוש, סכסוכים ממושכים ומחלוקות על קרקע". ד"ר ג'ונתן שנזר הוא סגן נשיא בכיר בקרן
מעוניינים להציע טור לערוץ הדעות של ynet? שלחו לנו ynetopinion@gmail.com