החשד בארה"ב: התפרצות קורונה במוסד הסיעודי
חשש כבד במדינת וושינגטון שעשרות מטופלים ואנשי סגל במוסד Life Care Center בקירקלנד נדבקו בנגיף: יותר מ-50 סובלים מתסמינים, שניים נדבקו בוודאות. רבים מהדיירים מתמודדים עם מחלות כרוניות – עובדה המגדילה את סיכויי התמותה. סגר הוטל על המוסד, אין ביקורים של בני משפחה ומתנדבים
בארצות הברית ממשיכים הבוקר (יום א') לבדוק חשד להתפרצות של נגיף הקורונה במוסד סיעודי בעיר קירקלנד שבמדינת וושינגטון. שניים משלושת מקרי ההידבקות הוודאיים שזוהו עד כה במדינת וושינגטון הם של אנשים שיש להם קשר למוסד הסיעודי הזה, ולפי דיווחים יש חשד לתסמינים של הידבקות בנגיף אצל יותר מ-50 דיירים ואנשי סגל השוהים בתוכו.
התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet:
- טראמפ נגד הדמוקרטים: "הקורונה? אין להם מושג"
- מקרי מוות ראשונים בארה"ב, אוסטרליה ותאילנד
- בשל הקורונה: ירידה חדה בזיהום האוויר בסין
- בבידוד בגלל הקורונה? אלה הזכויות בעבודה
לפי שעה לא ברור אם הנדבק שמת אתמול בוושינגטון – מקרה המוות הראשון מקורונה בארה"ב – קשור למתקן. מה שכן ידוע הוא שמדובר בגבר בשנות ה-50 לחייו, אשר מצבו הבריאותי היה ירוד מאוד גם בלעדי הנגיף. האיש מת בבית חולים קרוב למוסד, אך יש דיווחים שלפיהם בכל זאת אין לו קשר למתקן הסיעודי.
לפי גורמי בריאות בסיאטל, לפחות ל-27 מבין 108 הדיירים ו-25 מבין 180 אנשי הסגל במוסד Life Care Center יש כעת "תסמינים כלשהם". כלי תקשורת בארה"ב מדווחים כי סגר הוטל על המוסד בפרברי סיאטל, שבו מתגוררים קשישים. לפי שעה יש אישור רשמי רק שמטופלת אחת, בשנות ה-70 לחייה, ועובדת אחת, בשנות ה-40 לחייה, נדבקו בנגיף הקורונה. מצבה של המטופלת קשה, ואילו מצבה של העובדת טוב.
בעקבות החשש להתפרצות הנגיף במוסד נאסרו ביקורים של בני משפחה ומתנדבים. האפשרות של התפשטות הנגיף בין הדיירים שם מדאיגה במיוחד, משום שאחרי שלושה חודשים של מאבק בו כבר יודעים לומר שהוא גורם לתמותה גדולה בהרבה בקרב בעלי מחלות רקע, ורבים מהדיירים במוסד הסיעודי סובלים ממחלות כרוניות וארוכות שנים.
גם כמה כבאים בקירקלנד נשלחו ביממה האחרונה לבידוד, משום שבשבוע שעבר יצאו למשימה במוסד הסיעודי.
בדרך לבית הלבן: קרב על הקורונה
החשש מהתפרצות של ממש בארה"ב בא כשברקע העימות בין הנשיא דונלד טראמפ לבין בכירים דמוקרטים על ההיערכות של הממשל האמריקני לטיפול בנגיף. בימים האחרונים טענו גורמים במפלגה הדמוקרטית, בהם כמה מהמועמדים בפריימריז לנשיאות, כי התגובה של טראמפ הייתה מאוחרת ורפה מדי, וכי אחת הסיבות לטלטלה בשווקים בימים האחרונים היא חוסר האמון של המשקיעים ביכולתו של הנשיא לטפל במשבר.
בסוף השבוע, בעצרת בדרום קרוליינה, הדף טראמפ את הטענות ולעג לדמוקרטים. "אין להם מושג. אין להם מושג. הם לא מסוגלים אפילו לספור את הקולות שלהם באייווה", לגלג – והזכיר את התקלות שגרמו לעיכוב ארוך בפרסום התוצאות במדינה הראשונה שהצביעה בפריימריז הדמוקרטיים, ב-3 בפברואר. הוא טען כי אחרי שהדמוקרטים ניסו לקדם את הדחתו באמצעות תרמית, תלונותיהם על הטיפול שלו בענייני הנגיף הן "התרמית החדשה שלהם".
טראמפ טען כי הדמוקרטים רוצים שייכשל, וכי הצעדים שנקט עד כה הצליחו לגרום לכך שמספר מקרי ההידבקות בארה"ב מינימלי. "נגיף שהתחיל בסין ועשה את דרכו לשלל מדינות בכל רחבי העולם לא מתפשט באופן נרחב בכל ארה"ב, וזה בזכות הפעולות המוקדמות שאני עצמי והממשל שלי נקטנו, נגד עמדתם של רבים אחרים, והדבר היחיד שעליו הדמוקרטים מדברים הוא שזאת אשמת דונלד טראמפ", אמר הנשיא. הוא הכיר בכך שהנגיף עלול עוד להוביל למקרי מוות נוספים בארה"ב, אבל הדגיש: "אנחנו מוכנים לחלוטין".
גם מקורביו של טראמפ הדפו בסוף השבוע בתוקף את הטענות נגד הממשל. ממלא מקום ראש הסגל בבית הלבן, מיק מולבייני, אף האשים את התקשורת כי היא מנצלת את נגיף הקורונה כדי לנגח את טראמפ. "הם חושבים שזה יפיל את הנשיא, זה כל הסיפור", טען. הוא הביע תמיהה על כך ששוררת בהלה גדולה בשווקים מהנגיף החדש – ושאל מדוע אין בהלה כזו מדי שנה בגלל מחלת השפעת. לדבריו, כתבים מקדישים תשומת לב רבה יותר לנגיף בניסיון לפגוע בטראמפ.
צפון איטליה: בתי הספר סגורים
הבוקר נרשם בתאילנד מקרה ראשון במדינה של מוות מהנגיף. הקורבן הוא גבר תאילנדי בן 35, שסבל גם מקדחת דנגי. עד כה זוהו בתאילנד 42 נדבקים. 30 מהם החלימו ו-11 עדיין מאושפזים.
על רקע התפשטותו של הנגיף מחוץ לסין מכריזים בעוד ועוד מדינות, מאירופה והמזרח התיכון ועד לצפון אמריקה ולדרומה, על איסור לקיים התכנסויות גדולות ועל הגבלות נסיעה חמורות יותר. חברות תעופה רבות נאלצו להשעות או לשנות שירותים שונים שהן מציעות.
מקרה הידבקות ראשון בנגיף אובחן בסוף השבוע באקוודור, וברזיל הודיעה על מקרה ודאי שני בתחומה – תושב סאו פאולו שביקר לאחרונה באיטליה. בצרפת עלה מספר הנדבקים ל-100, ועל רקע התפשטות הנגיף בוטל מרוץ חצי מרתון שתוכנן להיום ושבו היו אמורים להשתתף 40 אלף רצים.
יותר מ-700 תיירים עדיין נמצאים בבידוד במלון באיים הקנריים אחרי שהתברר כי כמה אורחים איטלקים ששהו בו נדבקו בנגיף. באיטליה עצמה, המדינה האירופית שבה זוהתה עד כה ההתפרצות החמורה ביותר, נשארים בתי ספר בכמה מהאזורים הצפוניים סגורים גם היום. יותר מ-1,100 בני אדם כבר נדבקו בנגיף בארץ המגף, ו-29 מתו ממנו. מקרה ראשון של הידבקות אובחן בסוף השבוע גם בארמניה.
מקוריאה עד מונאקו: מפת הנדבקים המלאה
אלה מספרי הנדבקים ומקרי המוות נכון להבוקר: בסין 79,824 נדבקים, מהם 2,870 מתו, רובם במחוז חוביי, מוקד ההתפרצות הראשונית של הנגיף; בהונג קונג 94 מקרי הידבקות, שני מקרי מוות; מקאו 10 נדבקים; דרום קוריאה 3,526 נדבקים, 17 מתים; איטליה 1,128 נדבקים, 29 מתים; יפן 947 נדבקים, בהם 705 מספינת התענוגות "דיימונד פרינסס", 12 מתו; איראן 593 נדבקים, 43 מתים; סינגפור 102 נדבקים; צרפת 100 נדבקים, שני מתים; גרמניה 66 נדבקים; ארה"ב 62 נדבקים, מקרה מוות אחד.
בספרד 46 נדבקים; כוויית 45 נדבקים; תאילנד 42 נדבקים, מקרה מוות אחד; טייוואן 39 נדבקים, מקרה מוות אחד; בחריין 38 נדבקים, מלזיה 24 ואוסטרליה 23; בבריטניה 23 נדבקים ומקרה מוות אחד; בקנדה 20 נדבקים, האמירויות 19, וייטנאם 16, נורבגיה 15, עיראק 13, שבדיה 13, שווייץ 10, לבנון 7, הולנד 7, קרואטיה 6, עומאן 6, אוסטריה 5, ישראל 5, רוסיה 5, יוון 4, מקסיקו 4, פקיסטן 4, פינלנד 3, הודו 3, הפיליפינים 3 (בהם מקרה מוות אחד), רומניה 3, ברזיל 2, דנמרק 2 וגאורגיה 2.
במדינות הבאות אובחן נדבק אחד: אלג'יריה, אפגניסטן, ארמניה, אזרבייג'ן, בלארוס, בלגיה, קמבודיה, אקוודור, מצרים, אסטוניה, איסלנד, אירלנד, ליטא, מונאקו, נפאל, ניו זילנד, ניגריה, צפון מקדוניה, קטאר, סן מרינו וסרי לנקה.