שתף קטע נבחר

 

ארוכה הדרך לקאמבק. על הניצחון של ביידן

ההישג בדרום קרוליינה הלילה היה שלב הכרחי כדי שסגן הנשיא לשעבר יוכל לחלום לתת פייט לסנדרס בפריימריז הדמוקרטיים. אבל אחרי הכול זה היה ניצחון במגרש הביתי, ול"סופר טיוזדיי" מחרתיים מגיע ביידן עם שק של בעיות. פרשנות

לאורך החודשיים האחרונים, עוד כשהסקרים ניבאו לג'ו ביידן מפלות באייווה ובניו המפשייר, ובוודאי כשהנבואות הללו התממשו, ביידן ביקש מתומכיו וממקטרגיו רק דבר אחד – סבלנות. הוא התרה בפני כל מי שניסה לקבור את מועמדותו לחכות עד שכל ארבע המדינות הראשונות יסיימו להצביע. כעת, לאחר שגרף לפנות בוקר (יום א') כמעט 50% מהקולות בדרום קרוליינה, המדינה הרביעית, הסומק בהחלט יכול לחזור ללחייו, לפחות לעת עתה.

 

ארה"ב בוחרת 2020 - סיקור נרחב ב-ynet:

סנדרס: אשקול להחזיר את השגרירות לת"א

טראמפ נגד "מיני-מייק": בארה"ב, הגובה קובע

הכירו את המועמדים: מדריך לפריימריז

 

נאום הניצחון של ג'ו ביידן בדרום קרוליינה    (צילום: רויטרס)

נאום הניצחון של ג'ו ביידן בדרום קרוליינה    (צילום: רויטרס)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

  (צילום: AP)
סוף סוף חגיגה. ביידן, הלילה(צילום: AP)

בשבוע האחרון הצליח קמפיין ביידן, לראשונה זה זמן רב מאוד, לחבר יחד כמה אירועים חיוביים לכדי מומנטום שהביא בין היתר לניצחון הגדול בדרום קרוליינה.

 

האירוע הראשון היה המקום השני שרשם ביידן באספות הבוחרים בנבאדה. לכאורה היה זה נתון ללא חשיבות סטטיסטית, שכן סנדרס, שניצח שם, גרף 47% מהקולות, יותר מכפול מהקולות שגרף ביידן (20%). יחד עם זאת, בשלב זה יש חשיבות גדולה גם לחלוקת המקומות שאחרי המקום הראשון, שכן המועמדים המתונים שנותרו במרוץ מנסים לבסס את עצמם כאלטרנטיבה הכי בת-קיימא לסנדרס.

  ()

האירוע השני היה העימות הדמוקרטי ביום שלישי האחרון בצ'רלסטון שבדרום קרוליינה, שבמסגרתו רשם ביידן לדעת רבים את ההופעה הטובה ביותר שלו עד כה. ביידן יצא נשכר מכך שהציפיות ממנו היו נמוכות בעקבות חולשתו בעימותים עד כה, וגם מהעובדה שסנדרס הגיע עם מטרה ענקית על הגב בשל היותו המוביל במרוץ, ועל כן משך את רוב האש.

 

האירוע השלישי היה הודעתו של ג'יימס קלייבורן, חבר בית הנבחרים מדרום קרוליינה, על תמיכתו בביידן. קלייבורן הוא אחת הדמויות החשובות ביותר במפלגה הדמוקרטית כולה, וכנראה החשובה ביותר בקרב המצביעים השחורים. מעבר לכך שהוא האיש מספר 3 בהנהגת המפלגה בבית הנבחרים, קלייבורן הוא גם דמות מוכרת בכל בית אב אפרו-אמריקני בדרום קרוליינה. גם אם תמיכתו לא הכריעה את הכף לטובת ביידן, היא ללא ספק סייעה לו להגדיל משמעותית את הפער.

  (צילום: EPA)
"אנחנו מכירים את ג'ו, והוא אותנו". שמר על המצודה(צילום: EPA)

ארה
(צילום: AFP)

לאורך כל הדרך הסתמנה דרום קרוליינה כיעד מועדף על ביידן. הסיבה המרכזית לכך היא שיעור השחורים מכלל המצביעים בפריימריז שם (כ-60%). קרבתו של ביידן לאובמה והצטיירותו כמועמד מתון, ללא ספק סייעה לו לשמר את תמיכת השחורים, אשר היסטורית נוטים לתמוך במועמדים שהם תופסים כבעלי הסיכוי הגבוה ביותר לגבור על הרפובליקנים בבחירות הכלליות.

 

לאלו התווסף גם חיבור מיוחד של ביידן לקהילה השחורה בדרום קרוליינה, חיבור שנולד בצל שתי טרגדיות. ביוני 2015, לאחר אירוע הירי שבו נרצחו תשעה מתפללים שחורים בכנסיית "האם עמנואל" בעיר צ'רלסטון שבמדינה, הגיע ביידן לנחם את הקהילה. את הביקור ההוא קיים פחות מחודש לאחר שהוא עצמו חווה אובדן אישי כבד, כשבנו הבכור, בו ביידן, מת לאחר מאבק בגידול סרטני בראשו.

3082 ()
המכשול הגדול בלומברג. השקיע פי 170

עצם הגעתו של ביידן לדרום קרוליינה בעודו מתאבל, לצד הדברים שנשא במעמד ההוא, קשרו קשר בלתי אמצעי בינו לבין רבים בקהילה השחורה במדינה. קשר זה עלה לקדמת הבמה באירוע שאירחה רשת CNN, שבמהלכו דמע ביידן כששוחח עם כומר שאיבד את אשתו באותו אירוע ירי. החיבור הדהד גם בנאום שבו הודיע ג'יימס קלייבורן על תמיכתו בביידן: "אנחנו מכירים את ג'ו", אמר, "אבל חשוב מכך, הוא מכיר אותנו".

 

החריש של סנדרס

ניצחונו של ביידן בדרום קרוליינה אמנם היה שלב הכרחי כדי לאפשר לקמפיין שלו לחולל קאמבק, אבל הוא בשום אופן לא מבטיח קאמבק שכזה. בעוד יומיים יתקיים "סופר טיוזדיי", שבו יצביעו 14 מדינות ויחולקו כשליש מכלל הצירים המוענקים בפריימריז. ביידן אמנם יגיע עם המומנטום של הניצחון האחרון, אך במובנים מסוימים גם בעמדת נחיתות.

ארה
סנדרס אמש בעצרת בווירג'יניה. יכול היה להרשות לעצמו מקום שני(צילום: EPA)

ארה
(צילום: EPA)

ארה
(צילום: EPA)

כיוון שדרום קרוליינה הצטיירה כמצודה האחרונה של מועמדותו, נדרש ביידן להשקיע בה את עיקר מאמציו בימים האחרונים. לשם השוואה, סנדרס, שיכול היה להרשות לעצמו להסתפק במקום השני בדרום קרוליינה, חרש בשבוע האחרון את מדינות "סופר טיוזדיי".

 

עוד על פוליטיקה אמריקנית בבלוג על פילים וחמורים / יפתח דיין

 

גם בכל הנוגע להקצאת משאבים התמקד הקמפיין של ביידן במדינות שאינן מדינות "סופר טיוזדיי". כך למשל במדינת קליפורניה, שתעניק את מרב הצירים בהצבעה מחרתיים (415), פתח קמפיין ביידן רק מרכז מתנדבים אחד, שפעל לסירוגין-בלבד לאורך השבוע החולף. קמפיין סנדרס לעומתו מבַצע חריש עמוק במדינה זה חודשיים, עם דגש על המצביעים ההיספאנים.

 

ביידן גם הוציא פחות ממיליון דולר על קניית זמן אוויר לפרסומות טלוויזיה בכלל מדינות "סופר טיוזדיי", בעוד מייקל בלומברג, היריב הגדול ביותר שלו בקרב על פלח המצביעים המתון, השקיע כ-170 מיליון דולר.

 

מיליארדר אחד נפל

עם היוודע התוצאות לפנות בוקר הודיע המיליארדר טום סטייר שהוא פורש מהמרוץ. הודעה זו תהיה בעלת השלכות מעניינות להמשך הדרך, במיוחד ביחס למועמדותו של בלומברג.

 

הגם שמדובר בשני המיליארדרים במרוץ, סטייר ובלומברג הם אנשים שונים מאוד. עמדותיהם הפוליטיות רחוקות זו מזו, וגם מקור ההון האישי שצברו במהלך חייהם שונה. האחד, סטייר, נכנס רק עכשיו למגרש הפוליטי כדמות ציבורית, בעוד השני, בלומברג, נמצא שם כבר שני עשורים.

  (צילום: רויטרס)
סטייר. האופטימיות מהסקרים לא התממשה(צילום: רויטרס)

יחד עם זאת, האסטרטגיה שלהם בפריימריז הייתה דומה: הצטרפות מאוחרת למרוץ שתאפשר להם לחמוק מתשומת לב שלילית, והשקעת כספים אדירה במקומות שאינם שתי המדינות הראשונות בתחרות. שניהם סימנו את תמיכת המצביעים השחורים כנתח חשוב, וקיוו שזו תיפול לידיהם כפרי בשל לאחר היחלשות ביידן.

 

ברמה הטקטית, סטייר התמקד בנבאדה ובדרום קרוליינה, בעוד בלומברג, שלא התחרה בשתי מדינות אלו, השקיע במדינות ה"סופר טיוזדיי". בסקרים היה נדמה לפרקים שסטייר מצליח לפרוץ קדימה ולגרד את רף ה-20% בדרום קרוליינה, אבל במבחן התוצאה האסטרטגיה שלו נחלה כישלון חרוץ – הוא השיג רק 11% תמיכה ו-0 צירים במדינה הזו.

ארה
וורן. הסכנה: נוק-אאוט במגרש הביתי(צילום: gettyimages)

בדומה לסטייר, גם בלומברג מצליח לרשום אחוזי תמיכה מרשימים בסקרים במדינות היעד שלו. דוגמה אחת לכך היא טקסס, שבה הוא נמצא בתיקו עם ביידן בממוצעי הסקרים, כששניהם מפגרים אחרי סנדרס.

 

השאלה הגדולה היא אם התוצאה בדרום קרוליינה תביא לסחף של המצביעים שחורים מבלומברג בחזרה לביידן בטקסס ובמדינות הדרום העמוק, ותסייע לביידן לצמצם את הפער שסנדרס צפוי לרשום בזכות ניצחון גדול בקליפורניה. יש גם אפשרות תיאורטית שבלומברג יפרוש מהמרוץ כדי להימנע מהשפלה, אך אפשרות זו נראית בלתי סבירה בהתחשב בכספים האדירים שהשקיע במדינות שצפויות להצביע.

 

המגבת של וורן

מבין כל המועמדים שנותרו במירוץ, פיט בוטיג'ג' ואיימי קלובושר הם המפסידים הגדולים של נבאדה ודרום קרוליינה. שניהם היו חייבים להוכיח שיש להם איזשהו פוטנציאל תמיכה בקרב המיעוטים המצביעים בפריימריז, ושניהם נכשלו בעמידה ביעד. מדינות "סופר טיוזדיי" עתירות המצביעים השחורים וההיספאנים אינן צפויות להאיר להם פנים, זולת מינסוטה עבור קלובושר, ונדמה כי כעת סיכוייהם לזכות במועמדות הם תיאורטיים בלבד.

ארה
בוטיג'ג'. זה נעצר באייווה וניו המפשייר(צילום: gettyimages)

ארה
איימי קלובושר. לא הגיעה אל המיעוטים(צילום: AP)

עבור אליזבת וורן הסיפור מעט מורכב יותר. מבחינה טקטית, זהותם של הניצבים כעת בחזית המרוץ דווקא מעודדת מבחינתה. הקמפיין שלה מייחל לתסריט שבו ביידן וסנדרס הולכים ראש בראש, כדי שהיא תוכל להצטייר כמועמדת פשרה – מלהיבה ונחרצת כמו סנדרס, אבל עם רגל אחת בתוך הממסד המפלגתי שמייצג ביידן. במובן זה, התחזקות של ביידן אמורה להיטיב עמה.

 

אבל טקטיקה לחוד ומציאות לחוד. וורן טרם רשמה תוצאה מרשימה אחת בכל התחרויות שהתקיימו עד כה. על כן, היא תתקשה לטעון בפני המצביעים והממסד שהיא חלופה אופרטיבית לסנדרס או לביידן. בנוסף, קמפיין סנדרס ינסה לרשום ב"סופר טיוזדיי" נוק-אאוט נגד וורן דווקא במגרש הביתי שלה – מסצ'וסטס. הפסד במדינה שהיא עצמה מייצגת בסנאט, וגם וורן תאלץ ככל הנראה לזרוק את המגבת.

 

יפתח דיין, פרשן ynet לשנת הבחירות בארה"ב, הוא מחבר הבלוג על פילים וחמורים - פוליטיקה אמריקאית .

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
ביידן הלילה. נחיתות לקראת שלישי
צילום: רויטרס
מומלצים