מנהיג "כנסיית הקורונה" ייחקר בחשד לרצח?
בדרום קוריאה, שבה נדבקו כבר 3,736 בני אדם ו-20 מתו, מחפשים אשמים. במוקד ההתפרצות עומדת כנסיית שינצ'אונג'י, וכעת הרשויות בסיאול דורשות לחקור את מנהיגה שטוען שהוא המשיח, בטענה שהסתיר מידע. בכת מתגוננים: די להשמצות, אנחנו לא ארגון פשע
מנהיג הכנסייה שעומדת במוקד התפרצות נגיף הקורונה בדרום קוריאה, לי מאן-הי, עלול למצוא עצמו בפני חקירה בחשד לרצח. כלי התקשורת במדינה מדווחים היום (א') כי הרשויות בבירה סיאול הגישו לתביעה תלונה נגד לי ומנהיגים נוספים בכנסיית שינצ'אונג'י, בטענה כי הסתירו שמות של חלק מחברי הקהילה שלהם – ובכך הקשו על הרשויות למנוע את התפשטות הנגיף.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
דרום קוריאה, נזכיר, היא המוקד החמור ביותר של התפרצות הקורונה ביבשת אסיה, מלבד סין.
היום זינק מספר הנדבקים במדינה בעוד 586, וכעת עומד מספר הנדבקים הכולל בה על 3,736. עוד שלושה מתו ביממה האחרונה, ומניין המתים בדרום קוריאה עומד על 20.
יותר מחצי מהמקרים קשורים לחברי הזרם הדתי שאותו הקים לי מאן-הי ב-1984. מדובר בכנסייה שנוצרים רבים בדרום קוריאה רואים בה כת. לי הכריז על עצמו כמשיח. חברי שינצ'אונג'י מאמינים כי הוא ממשיכו של ישו, וייקח ביום הדין 144 אלף מאמינים ביחד איתו לגן עדן. ב"גרדיאן" נכתב כי "מכיוון שיש יותר חברי כנסייה ממקומות בגן עדן, הם לכאורה נלחמים על מקומות פנויים ומנסים להמיר חברי דת אחרים".
התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet:
חוששים מקורונה: מוזיאון הלובר נסגר זמנית
אפריקה? דווקא ארה"ב היא פצצת נגיף מתקתקת
לברזיל, לאפריקה, לישראל: כך התפשט הנגיף מאיטליה
החשד בארה"ב: התפרצות קורונה במוסד הסיעודי
טראמפ נגד הדמוקרטים: "הקורונה? אין להם מושג"
בשל הקורונה: ירידה חדה בזיהום האוויר בסין
לפי החשד, חברי הכנסייה הדביקו אחד את השני בעיר דגו שבדרום קוריאה. זוהי העיר הרביעית בגודלה במדינה, עם 2.5 מיליון תושבים. משם התפשט הנגיף לאזורים אחרים. הרשויות חושדות כי כמה מחברי הכנסייה חזרו בחודש ינואר מביקור בעיר ווהאן בסין – שם התפרץ לראשונה הנגיף. לפי ההערכה אישה בת 61 – שלא נסעה לחו"ל – הייתה מבין הראשונים שנדבקו והפיצו את הנגיף בטקסים של הכנסייה. היא חשבה שסבלה רק מהצטננות, והגיעה בכל זאת לטקסים הדתיים.
239 אלף חברים: מבצע בדיקות ענק
הרשויות הודיעו על מבצע עצום בהיקפו לבדיקת כל 239 אלף חברי הכנסייה, ולפי סוכנות הידיעות יונהאפ, 95% מהם כבר נבדקו. לפי הדיווח, כ-9,000 סובלים מ"תסמינים" – אך לא צוין במפורש אם מדובר בתסמינים של נגיף הקורונה. עוד נכתב בדיווח היום ביונהאפ כי כ-4,000 מחברי כנסיית שינצ'אונג'י לא אותרו עדיין, והרשויות המקומיות נעזרות במשטרה כדי לאתרם.
ההתפרצות בכנסייה הובילה דרום קוריאנים רבים להאשים את מאמיניה באחריות למשבר הקשה במדינה. היום פרסמה הכנסייה הודעה שבה הפצירה בפוליטיקאים שלא לתאר אותה כ"ארגון פשע", וקראה לשים סוף למה שכינתה "סטיגמה, שנאה, והשמצות".
למרות קריאה זו, היום פנו השלטונות בבירה סיאול לתביעה במדינה, ודרשו כאמור שתיפתח חקירה נגד לי מאן-הי ועוד 12 ממנהיגי הכנסייה – בחשד לעבירות של רצח, גרימת פגיעה והפרת התקנות הנוגעות למניעת זיהומים. "הם סירבו לעבור בדיקות עבור הנגיף, והם לא נקטו אף צעד במטרה לגרום לתומכיהם לשתף פעולה עם הרשויות כדי למנוע את התפשטות COVID-19", מסרו הרשויות בעיר הבירה סיאול. יצוין כי לפי יונהאפ, מנהיג הכנסייה לי מאן-הי כן עבר בדיקה לנגיף, וממתין כעת לתוצאותיה.
הכנסיות סגורות, הטקסים ביוטיוב
הרשויות בדרום קוריאה הזהירו כי המדינה נמצאת ב"רגע קריטי" בכל הנוגע למאבק בנגיף, וקראו לציבור להימנע מהתקהלויות דתיות ומאירועים פוליטיים, ולהישאר בבית במהלך סוף השבוע. ואכן, טקסים דתיים רבים בוטלו היום, יום ראשון המקודש לנוצרים. כנסיות ביקשו ממאמיניהן שלא להגיע ובמקום זאת לצפות בטקסים בשידור חי דרך האינטרנט.
כך עשתה גם הכנסייה הקתולית – בפעם הראשונה בכל 236 שנות פעילותה בדרום קוריאה. היא ביטלה את כל 1,700 המיסות שתוכננו היום ברחבי המדינה. גם מקדשים בודהיסטים ביטלו אירועים.
בסיאול, עשרות מאמינים שהגיעו בכל זאת לכנסיית "יויידו פול גוספל", לא הורשו להיכנס אליה. הטקס הדתי, בהשתתפות 200 חברי מקהלה ו-60 חברי תזמורת, שודר ל-560 אלף המאמינים של הכנסייה הזו ביוטיוב.
הנשיא: "הנגיף לא ישבור אותנו"
"שמעתי שלא יהיה טקס, אבל הגעתי לבדוק כי אני גר קרוב. אבל כן, זה כל-כך ריק", אמר סונג יונג-קו כאשר עזב את הכנסייה הגדולה ביותר בדרום קוריאה. "זו החלטה נבונה לשדר את זה און-ליין, בגלל שהווירוס יכול להתפשט בקלות בהתקהלויות גדולות וכנסיות אינן יוצאות דופן".
נשיא דרום קוריאה מון ג'יאה אין קרא לאחדות במדינה והבטיח להגביר את המאמצים להילחם בנגיף הקורונה, בהם גם הגדלת התקציב הנדרש לשם כך. "ההתפרצות יכולה לאיים באופן זמני על אורח חיינו, אבל היא לא יכולה לשבור את האחדות והתקווה שלנו", הוא אמר בנאום לאומה.
מון הציע גם שיתוף פעולה בין ארצו ליריבתה צפון קוריאה. פיונגיאנג לא דיווחה עדיין על אפילו מקרה אחד של הידבקות בקורונה, למרות החשש שדרך הגבול הארוך שלה עם סין, שעליו קשה מאוד לפקח, יעברו אנשים שייתכן כי נדבקו בנגיף. צפון קוריאה הורתה להכניס לבידוד למשך חודש כל מי שמופיעים אצלו תסמינים מחשידים. התקשורת הממלכתית דיווחה כי הרודן קים ג'ונג און קיים מפגש בנושא והבטיח לנקוט צעדים נוקשים יותר במאבק בנגיף.
המשבר בדרום קוריאה מעורר חשש רב בתעשייה ובשווקים במדינה, כאשר חברות מובילות בה, כמו סמסונג, יונדאיי ו-LG סגרו מפעלים בודדים. להקת הבנים הפופולרית BTS ביטלה מופע הופעות עולמי שתוכנן להתחיל באפריל. מדינות רבות ביטלו את הטיסות לדרום קוריאה, ואסרו על אזרחיה לבקר בהן.