הנגיף מתפשט, ואירופה פוחדת לנשק
באירופה חוששים מהקורונה ותוהים אם כדאי עוד להתנשק ולהתחבק. נשיא צרפת נישק את לחייו של ראש ממשלת איטליה כדי להרגיע, בשבוע האופנה במילאנו המציאו "נשיקת קורונה", ובגרמניה ממליצים: אל תלחצו ידיים
בשתי הזדמנויות שונות, בפסגה השבוע בנאפולי, העניק הנשיא הצרפתי עמנואל מקרון נשיקה כפולה ללחייו של ראש הממשלה האיטלקי ג'וזפה קונטה. זה לא היה מקרי, אלא ניסיון של מקרון להרגיע מעט את חששות אזרחיו מפני מגע קרוב עם שכניהם וחבריהם, בעקבות התפשטות נגיף הקורונה ברחבי יבשת אירופה.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
האופן שבו ידידים וחברים מברכים לשלום זה את זה באירופה הופך בימים האחרונים לסוגיה מטרידה עבור רבים, במיוחד באזורים בעלי אופי פתוח וחמים בדרום אירופה, כמו איטליה, שם רווח המנהג להעניק זה לזה נשיקה כברכת שלום. אבל גם באזורים השמרניים יותר בצפון היבשת, עולה כעת השאלה כיצד יש להתנהג – והאם למשל לוותר על לחיצת ידיים.
הנציב המיוחד של ממשלת איטליה לנושא הקורונה, אנג'לו בורלי, אמר כי החופשיות שבה מבטאים האיטלקים את רגשותיהם עשויה להיות גורם בהתפשטותו המהירה של הנגיף במדינה. איטליה, נזכיר, היא מוקד ההתפרצות החמור ביותר באירופה, ועד כה נדבקו בה כבר 1,693 בני אדם ו-34 מתו. עד כה, אבל, לא פורסמה אף הנחייה בנוגע לנשיקות ידידותיות, מנהג שסוציולוגים אומרים כי הוא מושרש בתרבות הים-תיכונית של איטליה.
התפרצות הקורונה - סיקור נרחב ב-ynet:
מנהיג "כנסיית הקורונה" ייחקר בחשד לרצח?
חוששים מקורונה: מוזיאון הלובר נסגר זמנית
אפריקה? דווקא ארה"ב היא פצצת נגיף מתקתקת
לברזיל, לאפריקה, לישראל: כך התפשט הנגיף מאיטליה
החשד בארה"ב: התפרצות קורונה במוסד הסיעודי
"יש לנו חיים חברתיים מאוד ידידותיים ופתוחים. יש לנו הרבה מגע, אנחנו לוחצים ידיים, אנחנו מתנשקים אחד עם השני, אנחנו מחבקים אחד את השני", אמר בורלי. "אולי עדיף בתקופה הזאת לא ללחוץ ידיים ולהימנע ממגע רב מדי". ג'יאמפולו נובולאטי, סוציולוג עירוני מאוניברסיטת מילאנו-ביקוקה, אומר כי עבור האיטלקים נשיקה היא ביטוי לאמון אחד בשני, ושמנהג כזה לא צפוי להיפגע גם בזמן בהלת הקורונה.
בצרפת השכנה, שר הבריאות אוליבייה וראן ייעץ בשבת לאזרחים להימנע כמה שיותר מהמנהג המכונה "לה ביס", שבמסגרתו מעניקים נשיקות לאוויר על שתי הלחיים, לצד לחיצת ידיים. בצרפת, שבה כבר התגלו 130 נדבקים ושניים מתו מהנגיף, העניקו את אותה המלצה גם במהלך התפרצות "שפעת החזירים" לפני כעשור.
בספרד, מדינה שבה נשיקות ללחיים בעת מפגשים חברתיים ואף מקצועיים הן מנהג שמושרש היטב במסורת, בהלת הקורונה לא פגעה בו בינתיים. בספרד נרשמו עד כה 71 מקרי הידבקויות.
בגרמניה, שם מבוגרים מלמדים ילדים כיצד ללחוץ ידיים, ועוצמת הלחיצה נחשבת לכזו המסמלת כוח אישי, מנסים כעת מומחים רפואיים לשכנע אנשים לוותר על המנהג הזה.
בבית החולים "וירכו" בברלין הרופאים לא רק הפסיקו ללחוץ ידיים למטופלים שלהם – אפילו אלה שאינם מידבקים – הם כעת מעודדים אותם לעשות כמותם. בגרמניה נרשמו עד כה 66 מקרי הידבקויות.
הנגיף ילמד את האיטלקים גבולות
בצפון איטליה, שם ההתפרצות של הנגיף חמורה מכל ועוצר הוטל על כ-50 אלף תושבים, הנגיף פוגע קשות באורח החיים. בתי ספר, מוזיאונים ומשרדים ציבוריים נסגרו, ורבים נשארו בבית ונמנעו ממגע חברתי. במילאנו, הבירה הכלכלית של איטליה, חברות רבות העניקו לעובדיהן אפשרות לעבוד מהבית, וכמה מסעדות וחנויות נסגרו בגלל היעדר לקוחות. אלו שנפתחו בכל זאת היו ריקים גם הן.
גם בשבוע האופנה במילאנו החליפו את הנשיקות על הלחי במחוות אחרות, כמו למשל בנשיקה כפולה של קצות האצבעות, במה שפָשֶׁנִיסְטָה אחת כינתה "נשיקת הקורונה החדשה".
אלאונורה סטרוצי, מנהלת שיווק בחברת WOVO, המתמחה בהלבשה תחתונה ארוטית, אמרה כי הנגיף מלמד את האיטלקים גבולות. "האיטלקים רוצים להיות מגניבים, להתנשק וללחוץ ידיים. עכשיו הם לומדים שאם אתה לא בסדר, או שאם יש לך ספק, אפשר לשמור על קצת מרחק", אומרת סטרוצי. "האיטלקים ילמדו משהו על הסכמה מהחוויה הזו".
מארקו פוצי, במאי סרטים, נפגש עם עמית עסקי בבית קפה במילאנו ביום שישי, ולא חשש מהסיכונים הכרוכים לכאורה בימים אלו במגע חברתי. הוא הקפיד על אותם אמצעי זהירות שעליהם הוא מקפיד בכל עונת שפעת, כמו שטיפת ידיים תכופה. הוא הביע ביקורת על מה שהוא רואה כבהלה מוגזמת סביב הנגיף החדש.
הוא העיד למשל כי מפגש נוסף שתכנן בבניין משרדים במילאנו הועבר לבר בעיר, כיוון שהמשרד נסגר כחלק מצעדי החירום שננקטו. אבל גם הבר שאליו עבר המפגש נסגר תוך חצי שעה, בגלל אותן הגבלות. "מצאנו את עצמנו נפגשים על המדרכה, מדברים במשך שעה בקור. זה היה משוגע", אמר פוצי, שהוסיף כי "מילאנו האמיתית לא מפחדת".