עונת הציד: איך מגייסים עריקים בשביל להקים ממשלה
ככל הנראה לאף אחד מהמועמדים לא יהיו 61 מנדטים הנדרשים להקמת ממשלה, אבל הפוליטיקאים יכולים להיעזר בעריקים ממפלגות אחרות. מה האפשרויות העומדות בפניהם, ולמה הפכה אורלי לוי אבקסיס לשחקנית מפתח?
ככל שתוצאות האמת מתבררות יותר ויותר - מצטיירת תמונת מצב שלפיה לאף אחד מהמועמדים אין 61 מנדטים לטובת הרכבת ממשלה. "ציד" של עריקים ממפלגות אחרות יכול לסייע להשלים את התמונה, אבל לא מדובר במהלך פשוט. מלבד המורכבות הפוליטית לשכנע עריקים במעבר מצד לצד, ישנן גם משמעויות חוקיות מורכבות לא פחות.
במצב המשפטי הקיים, ניתן להתפצל בכנסת באמצעות שליש סיעה ללא בעיות מיוחדות וללא סנקציות. כמעט כל עריקה אחרת למעשה תגרור סנקציות (ריצה רק במפלגה חדשה לכנסת הבאה, קיצוץ בתקציב מימון המפלגות ואיסור על כהונה כשר או סגן שר בכנסת הקיימת), אך לפחות מועמדת אחת שסימנו בליכוד - אורלי לוי אבקסיס - יכולה להתפצל לבדה באותה מתכונת משום שהיא מוגדרת סיעה עצמאית. לכן גם מכבש הלחצים יופעל עליה. אמש (ב') היא הכחישה כוונה כזו, אבל ככל שיתברר הצורך באצבע שלה, הלחץ והצעות הפיתוי יגדלו בהתאם.
אפשרות נוספת שקיימת היא ניסיון לשכנע מישהו לערוק רק לטובת ההצבעה על הקמת הממשלה, ולהתפטר לאחר מכן מהכנסת לטובת ג'וב פוליטי מחוץ לכנסת, דוגמת שגריר, מנכ"ל וכדומה, והתחייבות להתמודד בבחירות הבאות ברשימת בליכוד. הבעיה בתרחיש שכזה: הוא מועיל להצבעה על הקמת הממשלה, אולם קשה עד בלתי אפשרי לנהל לאורך זמן ממשלה עם רוב של 60 בכנסת.
אפשרות אחרת היא לשכנע ח"כ לערוק תמורת כהונה כיו"ר ועדה בכנסת ה-23 (על כהונה כזו אין סנקציה), בידיעה שייאלץ לעמוד בשאר הסנקציות - כלומר לא יוכל להתמודד בבחירות הבאות באף רשימה שמיוצגת בכנסת ה-23, ולא יוכל להצטרף פורמלית לאף סיעה בכנסת הזו.
אחד השמות שהוזכרו כמה פעמים בשנה האחרונה כמי שעשויה לחצות את הקווים ולעבור לליכוד היא ח"כ עומר ינקלביץ' מכחול לבן. בתגובה ראשונה ל-ynet שללה הבוקר ח"כ ינקלביץ' את הדברים, ואמרה: "הכול שמועות, זה לא יקרה". גם חברי הכנסת יועז הנדל וצבי האוזר הכחישו שמועות שהם עשויים לערוק לקואליציית נתניהו: "לכבוד רב סרן שמועתי, באשר הוא שם. 1. לא פנו אלינו, 2. לא יפנו אלינו, 3. הם יודעים למה. בהצדעה, יועז וצבי".
ח"כ ינקלביץ' נמנית עם רשימת כחול לבן מטעם מפלגת "חוסן לישראל" שאותה הקים בני גנץ והיא נחשבת למינוי אישי של גנץ ברשימה. שמה נקשר באחרונה לפרשת ההקלטות של ישראל בכר, יועצו לשעבר של יו"ר המפלגה בני גנץ. ינקלביץ' פרסמה לאחר חשיפת ההקלטה הודעה חריפה והכחישה כי מתחה ביקורת על בני גנץ במהלך שיחות פרטיות שניהלה עם היועץ בכר.
באותה הקלטה, אמר בכר כי "היא (עומר ינקלביץ') אומרת שהוא טיפש והוא אפס מאופס, והיא אומרת שאסור שהוא יהיה ראש ממשלה".
אין זו הפעם הראשונה ששמה של ינקלביץ' נקשר במעבר לליכוד. לאחר מערכת הבחירות באפריל ניסה מקורבו של נתניהו, נתן אשל, להביא לעריקתם של ח"כים מסיעת כחול לבן מהאופוזיציה לשורות הליכוד - כשהיעד החם שהציב לעצמו הייתה ינקלביץ'. אשל פנה לגורמים שונים בעולם החרדי, כדי לבדוק אפשרות להשפיע על ינקלביץ' במטרה להעבירה לליכוד, וגם ביקש לבדוק עבורו מיהי הדמות התורנית הקרובה לה שיכולה להשפיע על מהלך כזה. הוא גם הבטיח תמורה מכובדת עבור העריקה - ראשות ועדה בכנסת - כשהמטרה העומדת לנגד עיניו היא הקמת קואליציה צרה של 61 ח"כים לפחות, בלי ליברמן.
לידי ynet ו"ידיעות אחרונות" הגיע במאי תוכן השיחות שקיים אשל עם גורמים חרדים שונים. "אין לנו ממשלה בלי הקול שלה", הוא מסביר בשיחות הללו את הצורך בפנייה לינקלביץ'. "עם הקול הזה יש לביבי ממשלה גם בלי איווט. אנשי קשר כבר דיברו איתה. אבל פה זה כבר לא יילך רק עם אנשי קשר. חברה שלה כבר דיברה איתה ועוד מישהו כבר דיבר איתה. זה לא רק אנשי קשר. אנחנו רוצים שהיא תעזוב את כחול לבן ותעבור לליכוד. היא תקבל ראשות ועדה חשובה שתטפל בנושא חרדים. היא לא תהיה סתם ח"כית בלי משמעות בכחול לבן".
בשיחה אחרת גילה אשל כי המטרה שלו היא להשפיע על החלטתה של ינקלביץ' ואפילו על בעלה - באמצעות רבנים ואדמו"רים. "אני לא יודע אם היא שייכת לליטאים או לחסידים", הוא מודה בשיחות הללו. "אני לא מכיר אותה. נגיד שהיא ליטאית ויבוא הרב חיים קנייבסקי ויגיד שאסור לפגוע ביהדות החרדית, וזה יהיה תלוי רק בה היא לא תעמוד בזה. ואם יבוא אליה הרב מגור, אם בעלה חסיד גור - היא לא תעמוד בזה".