שתף קטע נבחר

 

"ההסתה חיזקה אותנו": תומכי הרשימה המשותפת מרוצים

הרשימה הערבית בראשות איימן עודה נעה בין 15 ל-16 מנדטים, כאשר אחוזי ההצבעה עלו ביישובים הערביים ומעט בערים יהודיות: "לא רוצים שהימין יתחזק ויחוקק נגדנו". מומחה לייצוג מיעוטים: "שמאלנים לא הרגישו בנוח להצביע ללוי-אבקסיס, שתמכה בחוק הלאום"

 

תומכי המשותפת על אחוזי ההצבעה    (צילום: עידו ארז)

תומכי המשותפת על אחוזי ההצבעה    (צילום: עידו ארז)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

"היחידה באופוזיציה שעלתה היא הרשימה המשותפת": כך אמר אמש (ג') ל-ynet איימן עודה, יו"ר הרשימה שנעה בין 15 ל-16 מנדטים ושומרת, ככל הנראה, על מיקומה כמפלגה השלישית בגודלה בכנסת. "כולם ירדו במנדטים, אבל אנחנו הבטחנו וקיימנו. זה בזכות הציבור שלנו", הוסיף.

איימן עודה (צילום: עידו ארז)
איימן עודה, אתמול(צילום: עידו ארז)
 

 

 

ניתוח מעמיק של ההצבעות למשותפת בבחירות מגלה כי מחוץ לערים הערביות, בכמה ערים שבהן מרבית האוכלוסייה היא יהודית, חלה עלייה במספר המצביעים לרשימתו של עודה. המשותף לערים הללו הוא שבכולן הייתה זו מפלגת כחול לבן שזכתה ברוב הקולות המקומיים. 

 

כל מה שצריך לדעת על בחירות 2020 במקום אחד - מתחם הבחירות של ynet

מורה למדעים ועובדת סוציאלית: הח"כיות החדשות מהמגזר הערבי

  

בשלוש הערים הגדולות במדינה - תל אביב, ירושלים וחיפה – נרשמה עלייה במספר המצביעים בקרב האוכלוסייה הערבית. לצד זאת, זכתה הרשימה לתמיכה גם בקרב המצביעים היהודים.

 

בירושלים זכתה המפלגה ל-1.98% מהקולות, כלומר ל-5,027 מצביעים. מדובר בעלייה תלולה מעל חצי אחוז לעומת בחירות ספטמבר, ועלייה של 1,445 מצביעים. כל זאת, בעיר שבה מחל ויהדות התורה זכו במירב הקולות.

 

בחיפה רשמה הרשימה הישג ענק כאשר הוסיפה כ-2,000 קולות לתוצאות הסיבוב הקודם. לא פחות מ-10.44% מהמצביעים בחיפה הפכו אותה למפלגה השלישית בגודלה בעיר, אחרי כחול לבן והליכוד. בנוסף, הרשימה הקדימה את מפלגת העבודה שעד כה הייתה מזוהה עם בירת הכרמל, בלא פחות מ-4,000 קולות.

 

 

בתל אביב-יפו זכתה הרשימה ב-4.23% מהקולות בזכות 10,782 מצביעים, שמיקמו אותה במקום הרביעי אחרי כחול לבן, הליכוד והעבודה-גשר-מרצ. מדובר בעלייה של יותר מאחוז לעומת הבחירות הקודמות, אז היא השיגה 3.17% בעיר העברית הראשונה.

  


 

הצלחות נרשמו גם בערים יהודיות אחרות במרכז הארץ. בגבעתיים הצביעו לרשימה 316 בוחרים, שהם כמעט אחוז מכלל הבוחרים המקומיים. מדובר בעלייה של 137 מצביעים מהבחירות הקודמות.

 

ברמת גן נחלה הרשימה הצלחה עם 0.66% הצבעה שהם 562 קולות עירוניים, שהביאו אותה למקום השביעי אחרי כחול לבן, הליכוד, העבודה-גשר-מרצ, ישראל ביתנו, ש"ס ויהדות התורה. מדובר בכמעט הכפלת הכוח של הרשימה בעיר - בבחירות האחרונות היא השיגה 0.33% עם 289 הצבעות.

 

גם בערי השרון, כמעט בכל אחת מהן, זכתה הרשימה המשותפת לתמיכה. ברמת השרון הצביעו לה כ-0.56% מכלל הבוחרים. מדובר ב-99 בוחרים יותר מאשר לעוצמה יהודית, למשל. עם זאת, עדיין מדובר באחוז נמוך יותר מהמצביעים ליהדות התורה.

 

יו"ר הרשימה איימן עודה בוקר לאחר הבחירות    (צילום: עידו ארז)

יו"ר הרשימה איימן עודה בוקר לאחר הבחירות    (צילום: עידו ארז)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

ברעננה, עירו של יו"ר ימינה נפתלי בנט, נרשמה הצלחה יחסית לעודה ולחבריו עם 113 מצביעים, שהעלו את אחוז ההצבעה העירוני מ-0.13% ל-0.27%. בעיר הסמוכה כפר סבא, שבה מתגורר מספר 3 בכחול לבן גבי אשכנזי, זכתה הרשימה ל-260 קולות שהיוו 0.46%. גם כאן, מדובר בעלייה משני שני סבבי הבחירות ב-2019, אז הצביעו לה בעיר 157 מצביעים.

 

בהרצליה זכתה הרשימה המשותפת ל-0.43%. יש לציין כי מדובר ב-400 מצביעים פחות מאשר לאגודת ישראל, וכמעט 1,500 קולות פחות ממה שזכתה ש"ס בעיר. הרשימה גם קיבלה 99 קולות בהוד השרון, 40 קולות יותר מאשר בהצבעה בספטמבר האחרון.

 

בקיבוצים הושגו נתונים נמוכים. בקיבוץ בארי שבנגב קיבלה הרשימה תשעה קולות – שבעה יותר מאשר בבחירות סבב ב'. בקיבוץ צובה, ליד ירושלים, זכתה הרשימה לשני קולות – שניים יותר מאשר בשנה שעברה. ברמת הכובש חלה עלייה של ארבעה מצביעים, וברמת השופט הצביעו לרשימה עשרה בוחרים לעומת אפס בוחרים בסיבוב הקודם.

 

  ()
 
איימן עודה בארוע הבחירות של הרשימה המשותפת בשפרעם (צילום: גיל נחושתן)
הרשימה המשותפת בכנס בחירות בשפרעם(צילום: גיל נחושתן)

 

ד"ר מעוז רוזנטל, מרצה בכיר בבית הספר לממשל במרכז הבינתחומי המתמחה בייצוג של מיעוטים פוליטיים בדגש על ערביי ישראל, סבור כי שני גורמים הובילו לעלייה באחוזי ההצבעה לרשימה. "הראשון הוא הקמפיין שלהם, שהיה מעולה והוציא אנשים להצביע. הגורם השני טמון באיחוד בין העבודה, גשר ומרצ. בוחרים שהגדירו את עצמם כשמאל, לא מצאו את עצמם מצביעים למפלגה שבה שותפה אורלי לוי אבקסיס – אשת ימין מובהקת שהייתה גם בעד חוק הלאום.

ד
"הצלחת הרשימה תישמר ותישאר". ד"ר מעוז רוזנטל(צילום: גדי דגון)

"אנשים שזכויות אזרח ליברליות חשובות להם קיבלו ביטוח נוח פחות בשילוב הזה, והמשותפת ממש פנתה אליהם", המשיך ד"ר רוזנטל. "איימן עודה פנה בקולו לציבור היהודי והדגיש את המסרים הללו, שכיום אין להם כתובת בשום מקום אחר". לטענתו, הצלחת הרשימה אינה מקרית והיא צפויה להישאר. "האיחוד אולי לא נוח להם, אבל לדעתי כוחם באחדותם. הם העלו את מספר המנדטים שלהם, וכעת הם יכולים לבוא לציבור הערבי ולהראות שהם עובדים עבורו".

 

"החוקים הגזעניים - מנורה אדומה לפעול קדימה"

כאמור, רבים מקרב האוכלוסייה הערבית שלא הצביעו בבחירות 2019 – יצאו שלשום ומימשו את זכותם. "אני הצבעתי לרשימה המשותפת ואני מאוד מרוצה מהתוצאות אף שהיינו רוצים יותר", אמרה ל-ynet זהריה עזב, תושבת כפר קרע העובדת בוועדת התכנון והבנייה בעירון, וכן יו"ר ארגון לשילוב נשים עם מוגבלויות בחברה הערבית. "לדעתי, כל פעילות ההסתה שעשה נתניהו בשטח ובקלפי רק חיזקה את הקולות שלנו. כל החוקים הגזעניים כלפי החברה הערבית היו לנורה אדומה לפעול יותר קדימה".

 

עזב שבעת רצון מייצוג הנשים ברשימה. "גם איכות העבודה השתנתה לטובה, בעבר היינו רואים 'קבלני קולות' והיום אנחנו פועלים עם צוותים מקצועיים שמרגישים בכאב: בנושאי נשים, אלימות במשפחה, תכנון ובנייה, שוויון בתקציבים".

הציבור מצביע בבחירות 2020 (צילום: AFP)
(צילום: AFP)

הציבור מצביע בבחירות 2020 (צילום: רויטרס)
"ההסתה חיזקה אותנו". מצביעים בחברה הערבית(צילום: רויטרס)

עזב סיפרה על עזרתה בהעלאת אחוז ההצבעה: "אני ביקשתי מחברה שתוציא קריאה בשפת הסימנים. אני חושבת שיש לנו בחברה אחוז גבוה של אנשים עם מגבלות, ואני רוצה שיתייחסו אליהם יותר. קראתי לנשים להצביע בכל מיני דרכים ושיטות, אנחנו רוצים להיות חלק מהמפה הפוליטית".

 

"אני לא הצבעתי בפעם שעברה, לא חשבת על זה בכלל", סיפר אחמד סרסור מכפר קאסם, "אבל כשראיתי איך נתניהו מתייחס לערבים – יצאתי לתמוך בהצבעה ועודדתי אחרים להצביע. נשארתי בשטח עד שעה מאוחרת, לגמרי בהתנדבות. חשוב לנו לתמוך ברשימה המשותפת, הם ייאבקו מהכנסת ואנחנו מהשטח. ביחד אנחנו יכולים להגיע רחוק מאוד".

מוחמד מחאמיד חוסין (צילום: עידו ארז)
"טעות שאנשים לא הצביעו". מוחמד מחאמיד חוסין(צילום: עידו ארז)

זהריה עזב (צילום: עידו ארז)
"רוצים להיות חלק מהמפה הפוליטית". זהריה עזב(צילום: עידו ארז)

"בבחירות הקודמות לא הצבענו כי לא האמנו שדרך הכנסת אנחנו יכולים לקבל זכויות. הפעם בעלי ואני החלטנו להצביע כי אנחנו לא רוצים שהימין התחזק ושיחוקקו עוד חוקים שמטרתם להרוס את החברה הערבית. קראתי גם לחברות שלי ולקרובי משפחה שלא רצו להצביע, והצלחתי לשכנע חלק מהם".

 

"חבל שיש אנשים שלא הצביעו, זה כואב מאוד וזאת טעות חמורה", אמר חוסין מחאמיד מאום אל פחם. "זה מה שרצה נתניהו, שלא נלך לקלפיות ושהוא ירגיש שהוא מלך ישראל". לדבריו, "הרבה תושבים נהרו לקלפיות בשעה 21:30 ולא הספיקו להצביע אף שהיו צריכים להכניס אותם. בכל זאת אני לא מאוכזב. אני דורש מחברי הכנסת הערבים שישמעו את האנשים שלא הצביעו להם – ושיעשו הכול למען האזרחים הערבים. אני מאמין שדרכם נוכל למנוע חוקים גזעניים, הריסות בתים ועוד".

 

מנגד, היו גם מי שבחרו לא לקחת חלק בבחירות והחרימו את ההצבעה. "חלק מהאנשים מסתכלים עליהם כאילו שהם בוגדים", אמרו תושבים, "הם ביקשו שיפסיקו את היחס הזה כלפיהם, את המילים שאינן במקום, שיכבדו את עמדותיהם".


פורסם לראשונה 03/03/2020 23:19

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל נחושתן
איימן עודה
צילום: גיל נחושתן
מומלצים