מצב חירום בקליפורניה: מחפשים 2,500 נוסעי ספינה
מקרה מוות ראשון מקורונה בקליפורניה, של נוסע בספינת תענוגות. 2,500 ירדו ממנה בסן פרנסיסקו והרשויות פועלות לאתרם. הספינה, עם אלפי נוסעים אחרים, שבה ממסע נוסף להוואי – אך תמתין סמוך לחוף לבדיקות של 21 עם תסמינים. מוות ראשון בשווייץ, זינוק במספר הנדבקים בגרמניה
מושל קליפורניה, גאווין ניוסום, הכריז הלילה (בין רביעי לחמישי) על מצב חירום אחרי מקרה מוות ראשון של חולה בנגיף הקורונה במדינה. האיש שמת אובחן כחולה בנגיף לאחר שיט תענוגות למקסיקו, וכעת פועלות הרשויות בקליפורניה לאתר כ-2,500 נוסעים שכבר ירדו מהספינה בחודש שעבר.
עוד חדשות מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
במסיבת עיתונאים הלילה הסביר מושל קליפורניה כי מטרת ההכרזה על מצב חירום במדינה – השנייה לעשות זאת בארה"ב, אחרי פלורידה – היא לסייע לרשויות במאבק למניעת התפשטות הנגיף. הוא ציין שההכרזה תקל על הסוכנויות במדינה לרכוש ציוד ושירותים שונים, ולשתף מידע על מטופלים.
לפי הרשויות, החולה שמת הוא תושב העיר רוקלין שליד סקרמנטו. הוא היה בן 71 וסבל ממחלות רקע. הוא אובחן כחולה ביום שלישי, ואנשים שהיו עמו במגע קרוב הועברו לבידוד. ככל הנראה, כך נמסר, הוא נדבק בנגיף במהלך שיט תענוגות על הספינה "גראנד פרינסס", שהפליגה ב-10 בפברואר מסן פרנסיסקו למקסיקו, ושבה לסן פרנסיסקו ב-21 בפברואר.
נגיף הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:
חגיגות הפורים בוטלו מחשש לקורונה
107 מתים באיטליה: "בתי החולים בסכנת קריסה"
ארה"ב: לפחות 4 מתים במוסד הסיעודי
בלי ידיים: הקורונה משנה הרגלים בעולם
יועץ לחמינאי מת מקורונה, אירופה מציעה סיוע
2,500 נוסעים ירדו אז מהספינה, ולפי המושל ההערכה היא שכמחצית מהם הם תושבי קליפורניה. כעת עושות הרשויות מאמץ לאתר את כל הנוסעים הללו ולבדוק אם גם הם נדבקו.
הספינה הפליגה בהמשך להוואי, ולפי ה"גרדיאן" אלפי נוסעים עלו עליה למסע זה. הספינה עשתה את דרכה חזרה לסן פרנסיסקו, אך הרשויות הורו לה להמתין סמוך לחוף, במים בינלאומיים, ולאפשר למשמר החופים ולמרכז לבקרת מחלות ולמניעתן (CDC) לערוך בדיקות לכמה מהנוסעים ואנשי הצוות. הכוונה היא להעביר את הבדיקות למעבדה ביבשה בעזרת מסוקים.
לפי המושל ניוסום, 11 מהנוסעים ועוד 10 אנשי צוות שנמצאים כעת על הספינה גילו תסמינים מחשידים. הרשויות מתכוונות גם לבדוק עוד 62 נוסעים מהמסע הקודם למקסיקו, שנותרו על הספינה במסע שלה להוואי וחזרה. נוסעים אלו התבקשו להישאר בבידוד בחדריהם. שאר הנוסעים, שמספרם המדויק לא דווח, לא קיבלו הוראה דומה.
הספינה "גראנד פרינסס" מופעלת על-ידי חברת פרינסס קרוז של תאגיד קרניבל, אותה חברה שמפעילה את הספינה "דיימונד פרינסס" שעברה בידוד ביפן, ואשר 705 מנוסעיה ואנשי צוותה נדבקו בקורונה (בהם כמה ישראלים), שישה מהם מתו. החברה מסרה כי היא פועלת יחד עם הרשויות האמריקניות ועל בסיס ההנחיות של ה-CDC. בחברה הוסיפו כי "צבר קטן" של מקרי הידבקות בקורונה, בצפון קליפורניה, קשור לספינה.
תקציב חירום ומסכת גז בבית הנבחרים
מקרה המוות בקליפורניה הוא ה-11 בסך הכול בארה"ב, והראשון מחוץ לאזור סיאטל
שבמדינת וושינגטון, אזור שהפך למוקד התפרצות חמור של הקורונה בארה"ב. בסך הכול 158 בני אדם נדבקו בנגיף בארה"ב, ו-53 מהם בקליפורניה. מוקדים נוספים נרשמו בטקסס ובנברסקה. אמש התברר כי משפחה יהודית נדבקה
בנגיף בפרברי ניו יורק.
אמש אישר בית הנבחרים האמריקני תקציב חירום של 8.3 מיליארד דולר למאבק בנגיף ולהגברת המאמצים לפיתוח חיסון עבורו. החוק אושר ברוב גדול – 415 תמכו בו ורק שניים התנגדו לו. הוא יצטרך לקבל את אישור הסנאט כדי לעבור לשולחנו של הנשיא טראמפ.
אחד המחוקקים עורר הרמת גבות במליאת בית הנבחרים כאשר הגיע לשם עם מסכת גז. מאט גייץ, רפובליקני מפלורידה, תמך בהצעת החוק אך הביע מורת רוח מכך שהיא אינה מקצצת את הסכום הזה ממקומות אחרים בתקציב. הוא אמר כי הצביע בעד "בגלל שאנחנו חייבים שיהיו לנו את המשאבים כעת למנוע את ההתפשטות", אך הוסיף ש"אינו מרגיש טוב" לגבי המשך התפיחה של הגירעון בתקציב. "8 מיליארד+ בלי קיזוזים בתקציב", הוא צייץ בטוויטר. "הדור הבא יצטרך לשלם על המגפות שלו... וגם שלנו... בתוספת ריבית".
מחסור בערכות בדיקה, טראמפ: אובמה אשם
ברשת CNN ציינו בהקשר זה כי בארה"ב יש חשש ממחסור במסכות בעקבות בהלת הקורונה. רשויות הבריאות בארה"ב כבר קראו לאזרחים להימנע מרכישת מסכות. סגן הנשיא מייק פנס, שהנשיא דונלד טראמפ הטיל עליו את מלאכת הפיקוח על המאבק בנגיף, אמר בתדרוך לעיתונאים אתמול כי "אמריקנים לא צריכים לקנות מסכות" כדי להגן על עצמם.
טראמפ עצמו מצא אתמול זמן להאשים את קודמו ברק אובמה באחריות למחסור נוסף, בערכות בדיקה לנגיף. "ממשל אובמה קיבל החלטה על בדיקות שפגעה מאוד במה שאנחנו עושים, וביטלנו את ההחלטה לפני כמה ימים כדי שהבדיקות יוכלו להתבצע בדרך הרבה יותר מדויקת ומהירה", טען הנשיא במפגש עם נציגי חברות תעופה בבית הלבן, שעסק בהשפעות הכלכליות של התפרצות הקורונה.
רוברט רדפילד, מנהל ה-CDC, אמר כי בעבר מעבדות פרטיות היו יכולות לפתח ערכות בדיקה, אך "ממשלים קודמים" החליטו להטיל על-כך פיקוח. ב"גרדיאן", עם זאת, ציינו כי ייתכן שהמחסור בערכות הבדיקה קשור בכלל להחלטת ה-CDC לפתח בעצמו את ערכות הבדיקה הללו, ולא להסתמך על הערכה שעליה המליץ ארגון הבריאות העולמי. לפי הארגון העיתונאי ProPublica, ערכת הבדיקה שפיתחו האמריקנים הייתה כושלת, והעלתה חשד להידבקות בקורונה גם כאשר היה מדובר בנגיפים אחרים.
רודן צפון קוריאה מביע סולידריות עם הדרום
ברחבי העולם נדבקו עד כה יותר מ-95,300 בני אדם בקורונה, ומתו מהנגיף יותר מ-3,200. סין דיווחה הלילה על 139 נדבקים חדשים ביממה החולפת, עלייה ראשונה בנתון זה אחרי ירידה בשלוש היממות שקדמו לה. מניין הנדבקים במדינה עומד כעת על 80,409. דווח גם על 31 מתים נוספים, ומניינם הכולל עומד על 3,012. גם כעת רוב הנדבקים והמתים החדשים הם ממחוז חוביי, מוקד ההתפרצות בסין.
במוקד מרכזי מחוץ לסין, דרום קוריאה, דווח על עוד 760 נדבקים, וכעת יש בה 6,088 כאלו. עוד שלושה מתו במדינה, ומניין המתים בה עומד על 35. על רקע ההתפרצות בדרום קוריאה דיווחה הבוקר סוכנות הידיעות במדינה, יונהאפ, כי נשיאה מון ג'אה אין התכתב עם שליט צפון קוריאה, קים ג'ונג און. לפי יונהאפ, במכתבו למון כתב קים ג'ונג און שהוא מאמין שדרום קוריאה תצליח להשתלט על הנגיף והביע דאגה לשלומו ולבריאותו של מון עצמו. ביפן, שבה עלה מספר הנדבקים ל-1,036, הודיעו על דחיית ביקורו הממלכתי של נשיא סין שי ג'ינפינג.
מוות ראשון בשווייץ, זינוק במספר הנדבקים בגרמניה
במקביל, הבוקר החליטה יוון לסגור בתי ספר בשלושה מחוזות במערב המדינה, אחרי שהתגלה בה נשא קורונה עשירי במספר, שחזר מביקור דתי בישראל ובמצרים. הרשויות מסרו כי מדובר באמצעי זהירות ואסרו גם על התקהלויות ציבוריות באזורים הללו.
המהלך היווני מגיע אחרי שאמש החליטה איטליה, מוקד ההתפרצות החמור ביותר באירופה, על סגירת על כל בתי הספר והאוניברסיטאות במדינה עד ל-15 במרץ. באיטליה מתו מהנגיף כבר 107 בני אדם ולפחות 3,089 נדבקו. צעד דומה אך חמור פחות בהיקפו ננקט גם ביפן.
הבוקר דווח גם על מקרה מוות ראשון מהנגיף בשווייץ, של אישה בת 74 מהקנטון ווד שבמערב המדינה. היא סבלה ממחלות רקע. גם בגרמניה ממשיך הנגיף להתפשט, והבוקר דווח בה על זינוק במספר הנדבקים: עוד 109 מקרים התגלו, ומספר הנדבקים הכולל עומד בגרמניה על 349. רוב המקרים, 175, הם במדינת-המחוז נורדריין-וסטפאליה, המאוכלסת ביותר מבין מדינות-המחוז בגרמניה. גם גרמניה וגם שווייץ הוכנסו אתמול לרשימת המדינות שהשבים מהן צריכים להיכנס בישראל לבידוד בית. הגבלות כאלו הוטלו גם על השבים מאוסטריה, ספרד וצרפת.