קשיי חקירה בפרשת הנשק הענקית: חשוד מרכזי שוחרר בשל מחסור בראיות
פלסטיני מאזור חברון, שנעצר לפני כשבועיים במסגרת פרשת סחר והסבת רובי אוויר לכלי נשק קטלניים, שוחרר בהוראת בית המשפט הצבאי, תוך ביקורת חריגה של השופטת. בעבר כבר נעצר – ושוחרר. פרקליטו: אין ראיות חדשות
פרשת סחר והסבת רובי אוויר למאות כלי נשק קטלניים עלולה לרדת לטמיון בגלל קשיי חקירה שהגיעו השבוע לשיא, עם שחרורו ממעצר של מונטצר אטמיזה, פלסטיני מאזור חברון, שנעצר לפני כשבועיים במסגרת פרשת "כדור בקנה". לא פחות מ-600 לוחמי צה"ל השתתפו באחד ממבצעי איתור והחרמת כלי נשק לא חוקיים בידי פלסטינים, מהגדולים שנערכו בשנים האחרונות באוגדת איו"ש. יותר מ-250 רובים נתפסו בשבועיים האחרונים, וכ-60 מעורבים נעצרו בשמונת החודשים האחרונים.
אטמיזה, בעל אישור שהייה בישראל וללא עבר ביטחוני ופלילי, נעצר כבר לפני כחצי שנה, וגם אז שוחרר אחרי כחודש מאסר. שופטת בית המשפט הצבאי עופר, רב סרן מירב הרשקוביץ-יצחקי, סירבה השבוע להאריך את מעצרו שוב, שחררה אותו בתנאים מגבילים, ומתחה ביקורת חריגה על גורמי החקירה: "אציע כי יערכו בדיקה באשר לאופן כתיבת דוח"ות שהוצגו לבית המשפט בדיונים".
"לפני שבוע נעצרו 21 חשודים וגורמי החקירה ביקשו באופן גורף הארכת מעצר של 15 ימים לכולם, מבלי הבחנה. כשביהמ"ש שחרר את אחד החשודים, גורמי החקירה לא ביקשו עיכוב ביצוע", מחתה. גם שני ערבים-ישראלים מהצפון שנחשדו במעורבות בפרשה שוחררו. "עוצמת החשד אינה מצדיקה חקירה כשהחשוד במעצר", הוסיפה השופטת, שהזכירה כי אטמיזה כבר שוהה כשבוע במעצר. אטמיזה עצמו אמר בדיון כי יש לו אישור כניסה לארץ, והוא מוכן לערוב לכל התייצבות לחקירה.
מנגד, טען נציג המשטרה, רס"ב אמיתי עמרוסי, כי "מדובר בהיקף חקירה רחב ביותר עם חומר רב. גם בסוף השבוע וגם עכשיו ממש היחידה החוקרת שוקדת על החומרים במטרה להפיק מהם ממצאים כדי שנוכל להתקדם. קיים חשד כי החשוד היה מעורב ביבוא, החזקה וסחר באמל"ח וכן בייצור אמל"ח". סנגורו של אטמיזה, עו"ד מיכה גבאי, ציין בדיון: "מעצר לאחר שחרור מהפעם הקודמת מחייב להיות מגובה בראיות חדשות. אין כל חדש. החשוד אינו מסוכן ואינו ישבש את החקירה".
הרובים הוזמנו מחו"ל - והוסבו לנשק אמיתי
במבצע נתפסו מאות רובי "אייר סופט", שהוזמנו מחו"ל באינטרנט לטובת הסבתם באזור חברון לרובי M4 (הגרסה והמשופרת לרובי M16 מקוצרים). במערכת הביטחון לא קשרו את הפרשייה לטרור, אך הנחת העבודה בצה"ל היא שסוחרי נשק בגדה מוכרים את מרכולתם גם למחבלים.
כך, רובה אייר-סופט שהוסב לנשק שימש את המחבלים שרצחו את בני הזוג הנקין ז"ל לפני 5 שנים סמוך לשכם. הסבת הנשק פשוטה - עם החלפת 3 רכיבים בכלי הנשק: קת, נוקר ורכיב בבית ההדקים. עלות רובה כזה שעבר הסבה מוערכת בצה"ל בכ-10 אלפים שקל, לעומת 80 אלף שקל לרובה "רגיל".
מהמשטרה נמסר: "המשטרה חשפה רשת פשיעה בינלאומית שפיתחה שיטה להסבת אייר סופט לנשק חי באמצעות הברחה, יבוא וסחר באמצעי לחימה שבחלקם נעשה שימוש לפי החשד בטרור ופלילים".
"מדובר בחקירה מורכבת שבה הוחרמו מאות נשקי אייר סופט, נתפסו חלקי נשק רבים, תחמושת, מחשבים, אותרו מחרטות לייצור אמל"ח, חולטו כ-300,000 ש"ח, ונעצרו 58 חשודים והוגשו שבעה כתבי אישום בגין סחר ויבוא אמצעי לחימה. כפי שציינו בעבר, שחרורו של חשוד בתנאים מגבילים אינה מעידה על חפותו או על תוצאות ההליך בעניינו, ואנו נמשיך בביצוע כל פעולות החקירה כדי למצות את הדין עם המעורבים בסחר, שימוש וייצור אמצעי לחימה בניגוד לחוק", נמסר.