ענף במשבר: תיעוד ממטוס ריק שהמריא לפריז
עם הרחבת ההגבלות של משרד הבריאות בגלל הקורונה, המשבר בענף התעופה מעמיק. יותר ויותר תיירים מבטלים את הגעתם לישראל, והישראלים מוותרים על טיסות לחו"ל. 250 עובדי אל על בבידוד: "תקופה קשה מאוד"
תיעוד של מטוס אל על שהמריא אתמול (חמישי) מנמל התעופה בן גוריון לנמל התעופה שארל דה-גול בפריז כמעט ריק - ממחיש את הסיפור כולו במשבר החמור של עולם התעופה הישראלי. תיירים מבטלים את הגעתם לישראל - וישראלים בוחרים להישאר בארץ מחשש שיאלצו להיכנס לבידוד ביתי עם שובם ארצה.
טיסת רייאנאייר מברגמו שבאיטליה שנחתה בצהריים בנמל התעופה רמון ליד אילת הגיעה עם נוסע אחד בלבד - ישראלי ששב הביתה. את הדרך חזרה עשה המטוס עם 33 תיירים איטלקים.
בינתיים, כ-250 אנשי צוות אוויר באל על, רובם טייסים ודיילים, שוהים בבידוד ביתי בעקבות הנחיות משרד הבריאות. אחת הדיילות שטסה היום לאחד מיעדי אירופה של החברה, סיפרה על מטוס כמעט ריק שהמריא מישראל. "בימים האחרונים המטוסים כמעט ריקים", הודתה בשיחה עם ynet. "אנחנו כל הזמן מדברים בינינו ושואלים אם זה משתלם כלכלית בכלל להפעיל טיסות שכאלה, וברור שהתשובה היא לא, אבל עדיין מוציאים את הטיסות כי עדיין מנסים לשמור על פעילות".
הדיילת סיפרה כי החברה פרסמה הנחיות לצוותים בגלל הקורונה, וכי "אנחנו משתדלים לשמור עוד יותר על ניקיון והיגיינה, אבל בסוף זאת תקופה קשה מאוד. יש ברקע גם חשש כבד מאוד מפיטורין וכולם כל הזמן מדברים על זה".
אחד הטייסים בחברה אמר ל-ynet כי למרות כמות הנוסעים הדלילה מנסה החברה לשמור על אופטימיות. "זה מצב קשה מאוד אבל כולם בתקווה שהמצב ישתפר בעוד חודש-חודשיים. בסוף חברות התעופה הזרות יפסיקו לטוס לפה, ורק אנחנו נחזיק את התעופה הישראלית". חלק מההתאמות המסחריות (שינויים שקשורים בכדאיות הכלכלית של הטיסה - א"ב) צפויה החברה לבטל היום טיסה לברצלונה, וביום ראשון את הטיסות לאמסטרדם, בריסל וז'נבה.
בימים האחרונים, ככל שמתווספות עוד ועוד מדינות לרשימת "מדינות הקורונה" של משרד הבריאות, הופכת המציאות בעולם התעופה הישראלי ליותר ויותר קשה. בהערכת מצב שקיימה רשות שדות התעופה עודכנה גם כמות הנוסעים הצפויה לשנת 2020: במקום צפי נוסעים של 25.5 מיליון נוסעים בשנת 2020 ירדה התחזית לכמות של 24 מיליון נוסעים.
בעוד חברות תעופה זרות בוחנות את המשך פעילותן בישראל, לאחר שענקית התעופה לופטהנזה והחברות שבבעלותה, "סוויס" ו"אוסטריאן איירליינס", הודיעו על ביטול זמני של טיסותיהן לנתב"ג משבוע הבא, מנסה אל על לשמור את השער האווירי הראשי של מדינת ישראל פתוח.
החברה הישראלית עצרה בשבוע שעבר את טיסותיה למילאנו, ונציה, רומא ונאפולי שבאיטליה עד לתחילת אפריל, וטיסות החברה לתאילנד הושהו גם הן עד 27 במרץ לפחות. כבר בתחילת המשבר עצרה החברה את פעילותה בסין ובהונג קונג עד לחודש מאי - והשקת הקו החדש לטוקיו שביפן נדחתה לתחילת אפריל.