42 אלף שיחות ביום: המוקדנים של מד"א נאבקים גם בבהלה מהקורונה
הנגיף המשתולל הזניק את מספר הפניות שמקבלים במוקד 101, וגרם, בין השאר, להקמת אוהל מיוחד עבור המוקדנים. "90% מהפניות קשורות לקורונה", אמר סמנכ"ל הרפואה בארגון. ויש גם שאלות פרקטיות: "מותר להעביר ספר למבודד?"
זה קרה ביום רביעי לקראת הצהריים. בחצי השעה שחלפה מהרגע שמשרד הבריאות הודיע כי תלמיד תיכון שעבד בחנות "הפיראט האדום" ונדבק בקורונה שהה בשער 8 בבלומפילד בדרבי התל אביבי, התקבלו במוקד מד"א שבקריית אונו עשרות אלפי שיחות. את אותו יום, שכלל פניות מהורים ואוהדים היסטריים, סיימו במד"א עם 42 אלף שיחות נכנסות, הרבה יותר מהממוצע היומי, שעמד עד לפני חודש על 5,000 בלבד.
כל עדכוני הקורונה - סיקור מיוחד ב-ynet
גורמים במערך מד"א סיפרו אתמול ל-ynet כי מדובר כמובן במספרים מאוד חריגים, אך הכחישו את הדיווחים שהמוקד קרס באותם רגעים או שהם לא היו ערוכים מספיק לפניות. "נושא ה'פיקים' בפניות הוא תרחיש שצפינו אותו", הסביר ד"ר רפי סטרוגו, סמנכ"ל רפואה מגן דוד אדום. "כל הודעה שכזו מייצרת את מה שאנחנו קוראים לו מעגל אפידמיולוגי. בבת אחת יש מאות, אם לא אלפי ישראלים, שיכולים להיות חשודים כחולים. תוך דקות מופיעים פיקים של פניות למוקד".
הגעת הקורונה לארץ הפכה את המשמרות במוקד הארצי של מגן דוד אדום למסובכות יותר. בימים רגילים כאמור מתקבלות במוקד בממוצע 5,000 שיחות מכל הארץ, רובן קשורות לרפואה דחופה. מחצות (בין חמישי לשישי) ועד 13:30 התקבלו במוקד יותר מ-8,000 שיחות.
במוקד התגאו אתמול כי ממוצע המענה לשיחות הינו שבע שניות, בעיקר בזכות "גיוס המילואים" בכל בניין מד"א, ולא רק במוקד. אם בימים רגילים המוקד נמצא בחלקו התחתון של הבניין, במד"א כבר החלו להפעיל את המוקד הישן שנמצא בקומה השנייה ואף פרסו אוהל מיוחד עם עמדות נוספות בחניית הבניין.
הצעדים למיגור הקורונה: האם חל שינוי משמעותי בהתפשטות המחלה בישראל?
"הייתי אומר ש-90% מהפניות בימים אלו קשורות בקורונה בצורה כזו או אחרת", הודה ד"ר סטרוגו. "המוקד שלנו נועד לתת מענה למי שיש לו בעיה רפואית, אבל מהר מאוד הפכנו למוקד מידע, למרות שכל המידע מופיע באתר משרד הבריאות ובאתרים נוספים".
כידוע, אחת הבעיות הקשות של המחלה היא שהסימפטומים שלה זהים למחלות חורף אחרות כגון שפעת, ולטענת סטרוגו השילוב בינה לבין הקורונה שקיימת באוויר יוצר אצל רבים פאניקה. "עד היום, נעשו כ-1,800 בדיקות קורונה בארץ, רובן על-ידי אנשי מד"א". עם זאת, סטרוגו אמר בניסיון להרגיע כי מכל הבדיקות נמצאו עד כה 21 חולים.
לדברי המוקדנים, בין אירועים קשים שבהם הם מטפלים, יש גם שאלות פרקטיות יותר שמופנות אליהם בחסות הקורונה. "כבר שאלו אותי אם זה בסדר להעביר ספר למבודד", סיפרה המוקדנית אלה חריש, "או אם מותר לי לאכול אוכל שמטופל בבידוד הכין". חריש, אשר מסיימת בימים אלו את לימודי הרפואה שלה, מכירה את בהלת הקורונה מקרוב, שכן כאשר היא לא במוקד - במקרה שלה באוהל - היא מעבירה משמרות בנמל התעופה כשהיא מודדת חום לישראלים ששבו ממדינות מסוכנות.
ד"ר סטרוגו טען כי השלב הבא שבו מד"א תעסוק הוא ניהול המטופלים בבית. "כבר היום יש לנו עשרות אלפי ישראלים בבידוד ביתי, ולכל אחד מהם יש גם בעיות רפואיות מלבד הקורונה והם צריכים לקבל שירות. לכן אנו בונים מד"א קהילתי שיאפשר לתת מענה לבעיות רפואיות קלות למטופל בבית".
רגע לפני שהוא התפנה לטפל בעוד שיחה, ד"ר סטרוגו סיפר לנו שהוא לא מופתע יתר על מידה מהתופעה ונשמע די רגוע ביחס להיסטריה מסביב. "העולם ידע שזה יגיע, אנחנו רואים את זה בעשורים האחרונים יותר מפעם אחת, המערכות התכוננו לזה בכל מיני מישורים. החל מביצוע תרגילים לאומיים ועד לתרחישים אחרים".
מנכ"ל מד"א אלי בין, שכבר עבר בתקופתו אתגרים כגון הסארס והאבולה, הגדיר את האתגר הנוכחי כאתגר ענק. "בכל יום אנחנו לומדים אותו, החל מהימים הראשונים. אני חושב שרמת ההחלטות ממשרד הבריאות ומטה היו החלטות נבונות, אמנם מחמירות וחסרות תקדים, אבל נכונות ואנחנו רואים את התוצאות במדינת ישראל, שכמות הנדבקים והחולים בה היא עדיין מזערית".