בצל הקורונה: העולם מציין את יום האישה
ברחבי העולם מציינים היום את יום האישה הבינלאומי במחאות ושביתות. נשים יצאו לרחובות וקראו נגד האלימות ובעד השוויון המגדרי
בעולם מציינים היום, 8 במרץ, את יום האישה הבינלאומי. נשים יצאו לרחובות ערים ברחבי העולם וקראו לשוויון מגדרי. על רקע בהלת הקורונה בערים גדולות באירופה היה מספר המשתתפים נמוך יחסית.
התפשטות נגיף הקורונה פגעה בחלק מהאירועים: באיטליה, שהטילה סגר על כרבע מאזרחיה ואסרה על התקהלויות, התנצל הנשיא סרג'יו מטרלה בפני הנשים שלא יכולות לצאת לרחובות. מטרלה אמר שהוא אסיר תודה לנשים שעובדות בבתי החולים ונאבקות לעצור את התפשטות הנגיף.
עוד סיפורים מהעולם בעמוד הפייסבוק של דסק החוץ
למרות נגיף הקורונה התקיימו עצרות רבות ברחבי אסיה. בתאילנד, אינדונזיה והפיליפינים העצרות התקיימו כמתוכנן. בבנגקוק קראו המפגינות לשפר את תנאי העסקתן של נשים. המארגנות אמרו שבגלל הנגיף לא מעט נשים בחרו להישאר בבית. באינדונזיה בירת ג'קרטה נשים התאפרו בכל צבעי הקשת, ודרשו מהממשלה לבטל חוקים שלטענתן מפלים נשים.
במנילה שבפיליפינים צעדו מאות נשים וגברים, ושרפו בובה גדולה בדמותו של הנשיא רודריגו דוטרטה – שאותו הם מאשימים במיזוגניה. בפקיסטן השמרנית והפטריארכלית יצאו נשים לרחובות ודרשו חופש. בקירגיסטן עצרה המשטרה בבירה בישקק עשרות פעילות לזכויות נשים, זמן קצר אחרי שעיתונאים דיווחו שהן הותקפו על ידי גברים רעולי פנים.
באיסטנבול השתמשו השוטרים בגז מדמיע כדי לפזר הפגנה של נשים במרכז העיר. כתבי רויטרס דיווחו שהנשים היו חלק מקבוצה של מאות שהשתתפו בעצרת בכיכר טקסים. אחרי העצרת הן ניסו לערוך צעדה ללא אישור ברחוב איסתיקלל – השדרה הראשית באיסטנבול – והשוטרים חסמו את דרכן.
העיראקיות שהשתתפו בעצרת בבגדד מחו נגד השלטון, ובאחד השלטים בעצרת נכתב: "הקנאות והשחיתות שלכם הורגת את הבנים שלנו ואת החלומות שלנו". צעירה שהשתתפה בעצרת אמרה לרויטרס: "ביום האישה הבינלאומי הייתי רוצה להעביר מסר לכל הנשים בעולם: יש לנו כוח, אנחנו חצי מהחברה ואנחנו חלק משמעותי ממנה. אנחנו לא פחות חשובות מהגברים".
בסין – שבה התפרץ נגיף הקורונה בסוף 2019 – הדגישה התקשורת הממלכתית את תרומתן של הרופאות והאחיות במאבק נגד הנגיף. הודו דחתה מרתון לנשים בעקבות הקורונה, ולרגל יום האישה ראש הממשלה נרנדרה מודי הזמין נשים לנהל במקומו את הדפים שלו ברשתות החברתיות.
בדרום קוריאה, שבה עד כה נדבקו יותר מ-7,000 בנגיף הקורונה, בוטלו כמה אירועים שתוכננו ליום האישה הבינלאומי. "למרות שפיזית אנחנו לא יכולים להיות יחד, ההבנה שלנו על שוויון מגדרי חזקה מתמיד", אמרה השרה לשוויון מגדרי לי ג'ונג-אוק. במקום צעדות רחוב ארגונים פמינסטיים רבים ערכו קמפיינים באינטרנט, והשתמשו בהאשטאגים כמו "שביתת נשים" ו"יום האישה הבינלאומי" כדי להעלות את המודעות לשוויון בין המינים.
באמריקה הלטינית הפופולריות של יום האישה הבינלאומי גדולה במיוחד. מבואנוס איירס ועד למקסיקו סיטי נשים שזועמות על הפערים המגדריים, על האלימות ועל החוקים שמגבילים הפלות יצאו לרחובות. לקראת יום האישה הכריזו נשים במקסיקו על שביתה במחאה על רצח נשים.
בסנטיאגו בירת צ'ילה השתתפו אלפים בעצרת המרכזית. "אני כל כך שמחה ממה שקורה היום", אמרה אחת המפגינות. "צ'ילה צריכה שנשים יגדילו את כוחן בחיים הציבוריים, לטובת כולם – הנשים והגברים. אנחנו לא צריכות רק שוויון חברתי אלא גם שוויון כלכלי ופוליטי".
על רקע העימותים בגבול טורקיה-יוון נערכה היום הפגנה בגבול המדינות. בקרבת הגבול יש עימותים קשים בין פליטים ומהגרים לכוחות הביטחון היווניים, מאז שנשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן "פתח את השער" לאירופה. נשים מחו בגבול המדינות ודרשו להיכנס ליוון.