דור ההמשך של טרומפלדור: לוחם בגולני
פריטים שונים של יוסף טרומפלדור, שהופקדו בארכיון הציוני המרכזי, נחשפו בטקס לרגל 100 שנים לאירועי תל-חי. בין הפריטים: מסמכים מתקופת השבי ביפן ומחברת ממלחמת העולם הראשונה. באירוע התברר שנינו של אחיו משרת בימים אלה בצה"ל כלוחם
דורות של לוחמים גדלו על מורשתו של יוסף טרומפלדור, הציוני הנלהב שעלה מרוסיה במטרה ליישב את ארץ ישראל, נפל בקרב תל-חי והפך לסמל לאומי. אתמול ערכה ההסתדרות הציונית העולמית בירושלים טקס מרגש לרגל 100 שנים לאירועי תל-חי, שבמהלכו הוצגו לראשונה פריטים שונים של טרומפלדור שהופקדו בארכיון הציוני המרכזי ב־1941 ובהן הפרוטזה ששימשה אותו.
באירוע התברר גם כי שושלת יוסף טרומפלדור עדיין חיה ולוחמת: הצאצא של אחיו משרת בימים אלה כלוחם בגולני. קוראים לו סמ"ר דביר עמית והוא הנין של אלפרד טרומפלדור, אחיו של יוסף. דביר, שהשתתף בטקס, הגיע לאירוע במדים עם אביו, ניב עמית - נכדו של אלפרד טרומפלדור.
בין הפריטים שהוצגו לראשונה באירוע הייתה, כאמור, הפרוטזה ששימשה את יוסף טרומפלדור. ידו השמאלית נקטעה ב־1905 בעת שלחם בשורות הצבא הרוסי נגד יפן. טרומפלדור, ששירת ביחידת קומנדו, התעקש לחזור למלחמה לאחר פציעתו הקשה ובשל כך זכה להערצה ולהערכה רבה ונחשב לגיבור.
בתערוכה הוצגו אישורים על אותות ההצטיינות והגבורה והמדליות שקיבל טרומפלדור על שירותו, וכן מסמכים מתקופת השבי ביפן, שבמהלכה עמד טרומפלדור בראש ההתארגנות של השבויים היהודים. בתקופה זו החל להתגבש בראשו הרעיון לעלות לארץ ישראל ולהקים בה מושבה שיתופית, והוא הפך לפעיל ציוני.
פריט מרתק נוסף שהוצג: מחברת ששימשה אותו בעת ששירת במהלך מלחמת העולם הראשונה בגדוד נהגי הפרדות, ובה ציין למשל בעיות משמעת כמו חייל שגנב מחבריו וחייל שסירב לחזור מחופשה.
עוד הוצגו בתערוכה התכתבויות עם בני משפחתו שנשארו ברוסיה, הדיפלומה שלו ברפואת שיניים, פרטי לבוש שונים, מזוודה קטנה ומברשת ומשחה לצחצוח נעליים.
הפריטים הללו עברו לאורך שנים הליך שימור קפדני. התערוכה תוצג עד סוף השבוע בארכיון הציוני המרכזי בירושלים, אשר מציע למוסדות תרבותיים שיענו על הקריטריונים להציג אותה בהמשך.
יעקב חגואל, סגן ומ"מ יו"ר ההסתדרות הציונית העולמית: "דורות שלמים התחנכו על סיפור גבורתו של טרומפלדור. מותו בהגנה על תל־חי הפך לסמל של עמידת היהודים על נפשם".