שועט לניצחון במרוץ: ביידן הביס שוב את סנדרס
סגן הנשיא לשעבר ניצח בעוד 4 מדינות בפריימריז הדמוקרטיים לנשיאות. הוא קטף גם את הפרס הגדול שעליו נאבקו הפעם המועמדים, מישיגן, המחלקת 125 צירים. סנדרס שיתקשה לסגור את הפער שותק, ביידן פנה לתומכיו של יריבו: "ביחד ננצח את טראמפ"
סגן נשיא ארה"ב לשעבר ג'ו ביידן שועט בדרך לניצחון בפריימריז הדמוקרטיים לנשיאות. במה שמכונה בארה"ב "סופר טיוזדיי 2" הצביעו אתמול בפריימריז בשש מדינות בבת אחת, ולפנות בוקר (יום ד') הוכרז כי ביידן ניצח את היריב היחיד שנותר לו במרוץ, הסנאטור ברני סנדרס, לפחות בארבע מהן. בין השאר ניצח אותו במדינת מישיגן – שנחשבה לפרס הגדול של יום הבחירות אתמול משום שהיא חילקה את מספר הצירים הגדול ביותר בו, 125.
ארה"ב בוחרת 2020 – סיקור נרחב ב-ynet:
- "רק אני אנצח את טראמפ". ביידן וסנדרס, ראש בראש
- האישה שמאחוריו: "השירות החשאי" של ביידן
- פינתה את הזירה: גם וורן פרשה
- ביידן כתב מחדש את היסטוריית הפריימריז / פרשנות
מיד עם סגירת הקלפיות הלילה בשתי המדינות הראשונות, מיזורי (המחלקת 68 צירים) ומיסיסיפי (36), הכריזו כלי התקשורת כי לפי הסקרים שערכו ביידן ינצח בהן. בהמשך נסגרו גם הקלפיות במישיגן (125) ואיידהו (20), ורשתות הטלוויזיה הכריזו מהר מאוד כי גם בהן ביידן הוא המנצח. במישיגן, במיזורי ובמיסיסיפי ניצח ביידן בפער גדול, ואילו באיידהו ניצח בתום קרב צמוד יותר. בצהריים נמסר כי בצפון דקוטה (14 צירים) ניצח סנדרס, ובמדינת וושינגטון (89) טרם הוכרז המנצח. הלילה נאספה גם הצבעתם של הדמוקרטים הגרים בחו"ל (13 צירים).
להצבעה הלילה, נזכיר, הגיע ביידן עם יתרון בספירת הצירים: 670 לו לעומת 540 לסנדרס. כדי לנצח במרוץ נדרשים למועמד לפחות 1,990 צירים. יש להדגיש כי כל מדינה מחלקת את הצירים באופן יחסי לשיעור התמיכה בכל מועמד בה, ולא מעניקה אותם בשיטת "המנצח זוכה בכול".
ההפסד במישיגן הוא אכזבה קשה לסנדרס, שקיווה לנצח בה אף שהסקרים חזו כי יפסיד שם. סנדרס עוד זוכר כיצד בפריימריז הדמוקרטיים לפני ארבע שנים ניבאו לו הסוקרים הפסד במישיגן, אך לבסוף הוא הפתיע וניצח שם את הילרי קלינטון. הלילה היה סנדרס זקוק נואשות לתוצאה טובה במישיגן, במיוחד לאחר שב"יום שלישי הגדול" בשבוע שעבר, שבו הצביעו הבוחרים ב-14 מדינות, ניצח ביידן ב-10 ואילו הוא רק ב-4.
ביידן לתומכי סנדרס: "יחד ננצח"
הניצחון של ביידן במישיגן ובמדינות הנוספות הלילה צפוי לסייע לו לפתוח פער משמעותי על סנדרס בספירת הצירים – פער שלסנדרס יהיה קשה מאוד לסגור, במיוחד כשברקע ההערכה בארה"ב שגם במדינות שיצביעו בהמשך יש לביידן יתרון (ביום שלישי בשבוע הבא יצביעו ארבע מדינות ובהן פלורידה, שבה לפי הסקרים מוביל ביידן ביותר מ-30% על סנדרס). כמה אנליסטים דמוקרטים כבר הכריזו הלילה על ביידן כ"מועמד המסתמן" של המפלגה הדמוקרטית לנשיאות. אחרים הזכירו שניצחונו המפתיע של סנדרס ב-2016 במישיגן הוא שאפשר לו לכפות על קלינטון מרוץ ממושך מהצפוי, ניצחון שהפעם כשל בהשגתו.
הן ביידן והן סנדרס ביטלו בשל בהלת הקורונה את עצרות הבחירות הגדולות שתכננו לקיים בלילה האחרון באוהיו, אך לעומת סנדרס, שבקמפיין שלו הודיעו כי לא ימסור הלילה אפילו הצהרה, ביידן נשא נאום ניצחון לקהל מצומצם בפילדלפיה. הוא חזר על דבריו מנאומי הניצחון הקודמים שלו, שלפיהם הקמפיין שלו "חי ונושם" אף שרק לאחרונה עוד הספידו אותו הפרשנים בעקבות הישגיו הדלים בהצבעות בשלוש המדינות הראשונות במרוץ.
בנאומו הלילה הדגיש ביידן כמה חשוב לנצח את טראמפ בנובמבר: "עצם הדמוקרטיה שלנו מונחת על הכף בבחירות הללו", טען, וחזר על סיסמת הקמפיין שלו שלפיה מדובר ב"מאבק על נשמתה של אמריקה". ביידן הודה גם לתומכיו של סנדרס יריבו, ושיבח אותם על "התשוקה והאנרגיה הבלתי-נגמרות" שלהם. "אנו שותפים לאותה מטרה, ויחד ננצח את דונלד טראמפ", הוסיף.
מישיגן היא המדינה הגדולה הראשונה מאזור המידווסט התעשייתי בארה"ב שהצביעה בפריימריז, והפרשנים ראו בהצבעה בה הלילה מבחן ליכולתם של הדמוקרטים לנצח בה בבחירות הכלליות לנשיאות בנובמבר. מישיגן הייתה אחת המדינות שהעניקו לטראמפ ניצחון מפתיע בבחירות לנשיאות לפני ארבע שנים. טראמפ היה הרפובליקני הראשון מאז 1988 שניצח בבחירות לנשיאות שם, והוא עשה זאת בעזרת מסר פופוליסטי שהתמקד בביקורת על הסכמי סחר גרועים שלטענתו פגעו בפועלים – במיוחד עובדי תעשיית הרכב, שמהווה מקור העסקה משמעותי במישיגן.
את אותו מסר הדהד גם סנדרס במרוץ הנוכחי: הסנאטור מוורמונט הזכיר שוב ושוב שביידן תמך ב-NAFTA, הסכם הסחר עם קנדה ומקסיקו שאותו שינה לאחרונה הנשיא טראמפ. אלא שסקרי דעת קהל בקרב הבוחרים במישיגן הראו שהמסר הפופוליסטי של סנדרס לא שכנע את רוב הבוחרים. ביידן זכה במישיגן לרוב הן בקולותיהם של חברי האיגודים והן בקולותיהם של הבוחרים הלבנים מהמעמד הבינוני – שני קהלים שסייעו לסנדרס להפתיע ב-2016 ולנצח את קלינטון.
ביידן, מנגד, הזכיר בעצרות שלו במישיגן את הסיוע של ממשל אובמה לתעשיית הרכב בתקופת המשבר הכלכלי הגדול. "האיגודים בנו את המדינה", אמר ביידן אתמול בבוקר במהלך ביקור במפעל הרכב החדש הראשון שנבנה שם זה שנים, של פיאט קרייזלר. "אתם העובדים הכי טובים בעולם".
המועמד הכמעט-בטוח
ביידן וסנדרס מייצגים שני מחנות שונים במפלגה הדמוקרטית: ביידן נחשב לאיש המחנה המתון, ואילו סנדרס, המגדיר את עצמו "דמוקרט סוציאליסט", מייצג את מחנה השמאל הפרוגרסיבי, שאחיזתו במפלגה התחזקה בשנים האחרונות. בשבועות האחרונים, במהלך ההצבעה ב-18 המדינות הראשונות במרוץ, פרשו בזה אחר זה כל שאר המועמדים, ובהובלת הממסד המפלגתי התאחדו המועמדים-לשעבר מהמרכז המתון סביב ביידן בשל החשש שעמדות השמאל הרדיקליות של סנדרס ירחיקו מהמפלגה בוחרים ויאפשרו לטראמפ לנצח בקלות בבחירות בנובמבר.
בימים האחרונים הכריזו עוד שניים מיריביו לשעבר של ביידן במרוץ הדמוקרטי, קורי בוקר וקמאלה האריס, על תמיכתם בו. ביידן רצה מאוד בהבעת התמיכה של בוקר והאריס, שניהם סנאטורים שחורים, משום שהיא יכולה לחזק עוד יותר את מעמדו בקרב המצביעים האפרו-אמריקנים במישיגן ובמדינות אחרות.
הלילה, ורק אחרי שהתברר ניצחונו של ביידן במישיגן, הביע בו תמיכה גם המועמד לשעבר ואיש העסקים אנדרו יאנג. הוא הכריז על כך בשידור חי ברשת CNN, ואמר כי ביידן הוא המועמד הכמעט-בטוח של הדמוקרטים לנשיאות. "אנחנו צריכים לאחד את המפלגה שלנו. אנחנו צריכים להתחיל לעבוד כדי לנצח את דונלד טראמפ בסתיו", אמר. ב-2016 תמך יאנג בסנדרס, ולפני שפרש מהמרוץ הנוכחי לנשיאות גזל ממנו חלק מתומכיו, על בסיס ההבטחה שלו להכנסה בסיסית ואוניברסלית לכל אמריקני.
לפי סקר ארצי של רויטרס-איפסוס שפורסם השבוע, 47% מהבוחרים הדמוקרטים והעצמאים תומכים כעת בביידן בפריימריז הדמוקרטיים, עלייה של 7% מסקר שנערך לפני פרישתה של הסנאטורית אליזבת וורן מהמרוץ בשבוע שעבר, ו-30% תומכים בסנדרס – נתון זהה לזה שהיה לו בסקר הקודם. מהנתונים האלה נראה כי תומכיה של וורן, שכמו סנדרס היא אשת מחנה השמאל הפרוגרסיבי במפלגה, בחרו ברובם להתייצב דווקא לצד ביידן.