שתף קטע נבחר

 
צילום: EPA

נתניהו: "נעביר עזרה ראשונה של 10 מיליארד שקל למשק"

ראש הממשלה הצהיר על סיוע חירום בעקבות משבר הקורונה, אבל כמעט כולו - 8 מיליארד שקלים - הוא למעשה הלוואות שהעסקים יצטרכו להחזיר. הבורסה בת"א עלתה בתחילת דבריו, ושבה לרדת מיד לאחר מכן. לענף התעופה נתניהו הבטיח סיוע נפרד. לפני ההצהרה: נבדק במדחום דיגיטלי חום גופם של העיתונאים שבאו לסקר אותה

 

 

דברי נתניהו    (צילום: בראל אפרים )

דברי נתניהו    (צילום: בראל אפרים )

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

הבורסה נופלת, מספר המובטלים צפוי לזנק, המוני עובדים נשלחים לחופשות ללא תשלום: נגיף הקורונה עושה שמות בכלכלה, וראש הממשלה בנימין נתניהו מסר היום (רביעי) הצהרה לתקשורת בנושא שבה הצהיר כי יוקצו 10 מיליארד שקלים להתמודדות עם המשבר. לפני תחילת ההצהרה, אנשי התקשורת שהגיעו לסקר אותה נשאלו אם ביקרו בחו"ל ואם היו חולים בימים האחרונים, ולראשונה גם - בדומה לתמונות מסין - מדחום דיגיטלי הוצמד למצח במטרה לבדוק אם הם חולים.

  

"לקורונה יש השפעה על הכלכלה העולמית ועל הכלכלה שלנו", אמר נתניהו בפתח דבריו. "בישראל הכלכלה חזקה והאבטלה נמוכה. זה יתרון גדול בכניסה למשבר הזה. המטרה שלנו היא לאפשר שהמשק יתפקד והעזרה הראשונה היא 10 מיליארד שקל למשק. אנחנו נותנים עדיפות למערכת הבריאות כדי לאפשר הצטיידות והכנת בתי החולים לקליטה של חולים". נתניהו הדגיש: "יהיה טיפול פרטני ונפרד לחברות התעופה מעבר ל-10 מיליארד".

 

בנימין נתניהו  (צילום: יואב דודקביץ)
בנימין נתניהו (צילום: יואב דודקביץ)

עשרת המליארדים עליהם הצהיר נתניהו מורכבים ממיליארד שקלים לטובת למערכת הבריאות, מיליארד נוספים ל"צרכים ייעודיים", ושמונה מיליארד שקלים שיוקצו לטובת הלוואות לעסקים באמצעות "קרן הסיוע לעסקים קטנים ובינוניים", אותן כמובן העסקים ידרשו להחזיר, ועדיין לא פורסמו תנאי ההלוואות. כבר בשבוע שעבר הודיע שר האוצר כחלון על הגדלת קרן הסיוע ל-4 מיליארד שקלים, ולמעשה היום הודיע נתניהו על הגדלתה ב-4 מיליארד נוספים. 

 

אל על מתכננת להוציא בשבוע הבא את רוב העובדים לחל"ת 

בג"ץ קורונה ראשון: לפצות עובדים בתעופה והתיירות 

משבר הקורונה: גידול משמעותי במספר דורשי האבטלה - בעיקר מענפי התיירות

 

 

מצגת  ()
הסיוע למשק מתוך המצגת שהוצגה על ידי רה"מ

 

שר האוצר משה כחלון נשא דברים אחרי ראש הממשלה ואמר: "מדובר באירוע גלובלי והצמיחה הגבוהה מסייעת לנו מאוד. אנחנו במשרד האוצר מקיימים ישיבות יחד עם בנק ישראל. עוקבים אחר המתרחש. אנחנו נמצאים בתקופה לא קלה. המשק נמצא בתקופה לא קלה. אבל אנחנו עם הידיים על ההגה. זה נמצא בשליטה מלאה. יש לנו כוונה לחזק את מערכת הבריאות כמה שיותר".

 

נגיד בנק ישראל אמיר ירון אמר כי "בנק ישראל ינקוט כל צעד כדי להגן על המשק מפני נגיף הקורונה. מטרת העל היא לתמוך בהמשך הפעילות הכלכלית של המשק וליצור רשת ביטחון לעסקים ומקורות תקציביים למערכת הבריאות ואחרים כך שיצלחו את התקופה הנוכחית וימשיכו לפעול במלוא המרץ. ראש הממשלה, שר האוצר ואנוכי עובדים בשת"פ מלא כדי לקדם ולהבטיח את הסיוע והפעילות הכלכלית"

 

ירון הבהיר כי חברות התעופה כי בשלב זה חברות התעופה לא יקבלו מענקים אלא רק הלוואות: "כל חברות התעופה בשיח מתמיד איתנו, זה שיח אחר לגמרי. אחנו ניתן להן מענה לכל תקופת המשבר לראות איך הן צולחות את זה ביחד איתנו. אנחנו יושבים על התוכנית העסקית ועל היכולות התזרימיות שלנו לעזור להן, לא מדובר על מענקים ופיצויים, מדובר על מענה תזרימי שיעזור להן לצלוח את המשבר".

 

כל זאת, אחרי בוקר שבמהלכו החלו ירידות במדדים המובילים בבורסה בתל אביב - ולאחר המפולות בבורסה ובבורסות בעולם בתחילת השבוע. בתחילת מסיבת העיתונאים בורסת תל אביב מחקה חלק מהירידות, אך לאחר שנשמעו דברי נתניהו וכחלון חזרה לתקן מטה.

בורסה תל אביב בעת הצהרת בנימין נתניהו על סיוע ל כלכלה משבר ה קורונה ()
בורסת תל אביב בעת הצהרת נתניהו

 

אל על, שביטלה טיסות רבות בעקבות המשבר, צפויה להוציא בימים הקרובים כ-4,000 עובדים לחופשה ללא תשלום. היום דיווחה החברה לבורסה כי "להודעת משרד הבריאות בדבר חובת בידוד של 14 יום על הנכנסים לישראל מכל מדינות העולם צפויה להיות השפעה מהותית לרעה על פעילות החברה".

 

במקביל, חברת התיירות איסתא סוגרת את כל 42 הסניפים שלה עד 15 באפריל, בעקבות "צניחת פעילות החברה לאפס", כדבריה. החברה עוברת לאוטומציה של מערכת ביטולים והמענה יינתן מהמטה המרכזי בלבד. באיסתא עובדים כ-530 איש, רובם יצאו לחופשה ללא תשלום.

 

יו"ר ההסתדרות: צריך חמצן, לא דיבורים על חמצן

יו"ר ההסתדרות, ארנון בר-דוד, ויו"ר נשיאות המגזר העסקי בפועל, דובי אמיתי, בירכו בהודעתם "על כניסתו של ראש הממשלה לעובי הקורה", אך טענו כי "אין בהצעתו שום בשורה שתעזור להציל את המשק. העמדת הלוואות לא נותנת פתרון אמיתי לעסקים שנמצאים כעת בקריסה. המשק צריך חמצן, לא דיבורים על חמצן. מה שנדרש מהמדינה זה להזרים כסף חי לחברות ולענפים במצוקה ולא להשחית זמן יקר על התיאוריה.

 

"העובדים והעסקים הם מנוע הצמיחה של הכלכלה המקומית ואסור להמר על גורלם. אנו קוראים לראש הממשלה להקים באופן מיידי שולחן עגול ששותפים בו כל הצדדים: הממשלה, ההסתדרות והמעסיקים. הפתרון נמצא על השולחן הזה וכל ניסיון להתחמק מההסכמות, עלול להביא את המשק הישראלי לנקודה שיהיה קשה לחזור ממנה".

 

יוסי פתאל, מנכ"ל לשכת מארגני תיירות נכנסת לישראל, מסר בתגובה להצהרת ראש הממשלה כי "זו טעות לתעדף את ענף התעופה מבלי להתחשב במארגני התיירות הנכנסת שאחראים להביא את התיירים למטוסים. בלעדינו התוכנית להצלת התעופה לא תהיה שלמה. אנחנו צריכים להיות בין הראשונים בסדר העדיפויות כי בלעדינו לא יהיו תיירים למטוסים ולבתי המלון",

 

לדבריו, "ענף התיירות הנכנסת הוא ה-6 בגודלו בין ענפי הייצוא ומהווה 4% מהתל"ג. מדובר בתשתית חיונית המייצרת עבודה לעשרות אלפי אנשים ומקומות עבודה בעיקר בפריפריה. זה כולל את נהגי האוטובוס, מדריכי הדרך, בעלי מסעדות, מקומות בילוי וכד'. אנו דורשים מרה"מ להקצות תקציב מיוחד לטיפול בענף זה הצפוי לאבד כ-3.5 מיליון תיירים בישראל בשנה הנוכחית, כתוצאה ממשבר הקורונה".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: יואב דודקביץ
בנימין נתניהו
צילום: יואב דודקביץ
מומלצים