השוטר שירה בסלומון טקה: "הם התכנסו שם מסיבה עבריינית"
הקצין שהואשם בגרימת מוות ברשלנות הפציר בבית המשפט לבטל את כתב האישום בטענה כי פעל מתוך הגנה עצמית, והוסיף כי ההליך פסול בשל זימונה של רעייתו כעדת תביעה. הוא הדגיש כי בכתב האישום לא צוין שטקה היה שתוי ותחת השפעת סמים בעת האירוע. בית המשפט דחה את הבקשה
קצין המשטרה שמואשם בגרימת מותו ברשלנות של הצעיר בן העדה האתיופית סלומון טקה בשכונת קריית חיים בחיפה, השיב היום (חמישי) בבית משפט השלום בעיר למיוחס לו. בית המשפט דחה את בקשת סנגורו, עו"ד תומר נדשי, לבטל את כתב האישום בטענה כי פעל מתוך הגנה עצמית וכי האישום פסול מאחר ואשת הנאשם זומנה כעדת תביעה. עוד טען כי הפרקליטות ומח"ש הסתירו מידע מבית המשפט וכי באישום לא צוין שהמנוח היה שיכור ותחת השפעת סמים בעת האירוע.
"הם לא התכנסו שם מסיבה תמימה אלא מסיבה עבריינית. וכאשר אשתו הסבה את תשומת לבו הוא ניגש אליהם, וזכה להקנטות, קללות ואיומים", הזכיר.
התובע, עו"ד רונן יצחק, ציין כי החוק מתיר את העדת האישה כאשר מדובר בעבירה של פגיעה בגוף, טענה שהתקבלה על ידי השופט, זאיד פלאח. בהמשך אמר כי ניתן שלא להביא את האישה לבית המשפט, ולהסתפק בפרוטוקולים של העדויות שכבר מסרה, אולם לכך לא הסכים הסניגור.בחודש הבא אמור השופט פלאח להגיע לזירת האירוע, לבחון את המקום מקרוב.
בדומה לדיון הקודם, גם הנוכחי התקיים באווירה טעונה, בין היתר בשל כמות השוטרים שנכחו באולם והסתירו את הנאשם מעיני הקהל - בני משפחה וחבריו של טקה. בסיום הדיון ערכו האחרונים הפגנה מחוץ לכותלי בית המשפט צוך שהם קוראים קריאות בגנות משטרת ישראל.
משפטו של קצין המשטרה מתחנת זבולון נפתח באמצע החודש שעבר. הנאשם, ששמו אסור בפרסום, הוסתר בדיון הראשון באופן חריג על ידי ארבעה שוטרים.
השופט פלאח הבהיר בפתיחת המשפט כי התיק לא יימשך שנים. "אסייר במקום עוד לפני שמיעת העדים, כדי להבין היכן עמד הנאשם, והיכן עמד המנוח על פי כתב האישום. אערוך שני ביקורים, הראשון לפני שמיעת הראיות ואחד אחריהם", אמר. עם סיום הדיון הראשון התפרצו בני משפחתו של טקה לעבר תא הנאשמים בקריאות זעם והטיחו בנאשם קללות. המאבטחים הרחיקו אותם מהמקום.
השופט הוסיף כי "אני רוצה שהכל יעבור בשקט. אני רוצה להבהיר לכולם, על בית המשפט אלימות לא משפיעה, הפגנות לא משפיעות, וגם תקשורת לא משפיעה". הוא הסביר: "הדבר היחיד שמשפיע על בית המשפט זה ראיות שמוגשות במהלך המשפט. אני אשמע את כל התיק, שלא יהיה לאף אחד ספק, אם צריך לזכות את הנאשם אני לא אהסס מלזכות אותו. אם צריך להרשיע את הנאשם, אני לא אהסס מלהרשיע אותו".
לפי כתב האישום, בעת שהנערים וטקה עמדו מול הקצין ביוני בשנה שעברה, הוא שלף את האקדח, דרך אותו וכיוון אותו לעבר הנערים. במטרה להרתיעם צעק טקה לעברם להתרחק לאחור. מיד לאחר מכן הוא כיוון את אקדחו אל האספלט, במרכז הכביש, וירה ירייה אחת - מאותה ירייה נהרג סלומון טקה.
בכתב האישום צוין כי קצין המשטרה שירת במשטרה כ-13 שנים, בתפקידים מבצעיים שונים, לרבות כלוחם ביס"מ. בעת הירי שימש כקצין יחידת הסיור בתחנת זבולון. ב-30 ביוני 2019, בשעות הערב, הוא הגיע - שלא במסגרת תפקידו לפארק הציבורי "בית העם" בקריית חיים, הסמוך לרחוב השיירה, במסגרת בילוי עם בני משפחתו.
באותה עת היו בפארק גם שלושה נערים, שנפגשו עם נער בן 13. מפגש זה תואם אף עם טקה עצמו. סמוך לשעה 20:00, בעודה בפארק, הבחינה רעייתו של הנאשם כי בן ה-13 מוסר לנערים שטר בסך 50 שקל, שמעה אותם משוחחים עמו על תשלום נוסף, תוך איום לכאורה.
בדרכם החוצה מהפארק, סיפרה האישה לבעלה הקצין את ששמעה. הקצין הורה לה להמתין עם ילדיהם ברחוב בעוד הוא ניגש חזרה לפארק לבדוק את המקרה. בשלב זה, הנערים וסלומון החלו להקניט את הנאשם. בשלב מסוים, הבחינו כי הנאשם נושא אקדח, ובתגובה, פנה סלומון לנאשם ואמר לו כי אין המדובר באקדח אמיתי.
הנאשם עזב את הפארק אך הנערים וסלומון הלכו אחריו והקניטו אותו. הוא התקשר למוקד המשטרה וביקש להזמין ניידת למקום, תוך שציין שהנערים וסלומון מאיימים עליו. סלומון ושאר הנוכחים הרימו אבנים והחלו ליידות לעברו. אחת האבנים פגעה בשכמו ובזרועו וגרמה לו לחבלות. בתגובה הוא התקרב אליהם ואז ירה לעבר האספלט.
הקליע שפגע באספלט התפצל כתוצאה מהפגיעה במשטח האספלט וליבת הקליע ניתזה היישר אל בית שחי שמאל של סלומון, וחדרה אל גופו. סלומון והנערים נסו לאחור, תוך שסלומון אוחז בחזהו, ולאחר ריצה של מספר מטרים בודדים, חזרה לכיוון הפארק, התמוטט סלומון, בעודו מדמם. אזרחים שחשו לזירה שניות לאחר הירי, לרבות שכנה שעיסוקה ברפואה דחופה, ביצעו החייאה בסלומון וניסו לעצור את הדימום הרב. סלומון הובהל לבית החולים, שם נקבע מותו.
בכתב האישום נטען כי במעשיו גרם הנאשם ברשלנות למותו של המנוח. רשלנותו באה לידי ביטוי בכך שהשתמש בנשקו בדרך שיש בה כדי לסכן את חייו של המנוח ושל הנערים שעמדו לצדו, ולא הסתפק בצעדי אזהרה והרתעה פחותים שעמדו לרשותו לצורך נטרול הסכנה שבפניה עמד, ואשר כללו, לכל היותר, ירי אזהרה באוויר בלבד.
מותו של טקה הצית גל מחאה נרחב בקרב צעירים יוצאי אתיופיה, שחסמו כבישים והפגינו במרכזי הערים נגד היחס המשטרתי כלפיהם. חצי שנה קודם לכן, נורה למוות יהודה ביאדגה מבת ים, לאחר שמשפחתו דיווחה כי הוא יצא מביתו בסערת רגשות ועליו סכין. המשטרה טענה כי ביאדגה איים על השוטרים שהבחינו בו בסכין שלופה - וכעבור ארבעה חודשים קבעה מח"ש כי אין חשד לפלילים, והתיק נסגר.