ד"ר טדרוס, האיש שבחזית המאבק בקורונה
יו"ר ארגון הבריאות העולמי, טדרוס אדהנום גברייסוס, עומד בחזית המאבק בנגיף שעליו הכריז אתמול כמגיפה כלל-עולמית. המנהיג האפריקני הראשון של הארגון הוא גם הראשון שאינו רופא מוסמך. "זה אישי בשבילו, הוא הפנים של המגפה"
יום לאחר שהכריז על נגיף הקורונה כמגיפה כלל-עולמית, דחק היום (ה') יו"ר ארגון הבריאות העולמי טדרוס אדהנום גברייסוס במדינות העולם להגביר את מאמציהן להיאבק בנגיף, ולא לחשוב שכעת אין דרך לבלום אותו.
מגפת הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:
כעס באירופה על ארה"ב, זינוק במתים בספרד
טראמפ הגביל את התנועה מאירופה וקרא לאחדות
הקורונה בארה"ב: "המצב רק יחמיר"
הסגר באיטליה מחריף: החנויות מושבתות
חגיגות פריחת הדובדבן ביפן בסכנה
"תיאור הנגיף כמגיפה עולמית לא אומר שהמדינות צריכות לוותר", הוא אמר בשיחה עם כתבים במטה הארגון בז'נבה. "הרעיון שמדינות צריכות לעבור מבלימה (של הנגיף) להפחתה הוא שגוי ומסוכן", הזהיר.
לצד קריאתו להמשיך להיאבק בנגיף, גברייסוס ביקש להבהיר שחשוב לשמור על זכויות אדם ועל הכלכלה. כל המדינות, לדבריו, צריכות לשרטט "קו שיאזן בין הגנה על הבריאות, מניעת שיבוש כלכלי וחברתי וכיבוד זכויות אדם".
מאז התפרץ בסין נגיף הקורונה בדצמבר אשתקד, עומד גברייסוס בחזית המאבק במגפה שהדביקה עד כה יותר מ-126 אלף בני אדם ברחבי העולם, וגרמה למותם של יותר מ-4,600 איש. גברייסוס בן ה-55, פוליטיקאי אתיופי לשעבר, הוא היו"ר האפריקני הראשון של ארגון הבריאות העולמי. עם מינויו לתפקיד ב-2017 גם הפך ליו"ר הראשון בכל 72 שנות קיומו של הארגון שאינו רופא מוסמך.
גברייסוס, שמוכר בפי רבים בשם ד"ר טדרוס, נולד באסמרה שאז הייתה עוד חלק מהאימפריה האתיופית, וכיום שייכת לאריתריאה. הוא התחנך באוניברסיטאות בבריטניה והפך לחוקר בתחום הבריאות בעל שם עולמי בכל הנוגע לחקר המלריה. ברשותו דוקטורט בתחום בריאות הציבור ותואר שני באימונולוגיה ומחלות מידבקות. בין 2005 ל-2012 שימש שר הבריאות באתיופיה, ושר החוץ בין 2012 ל-2016.
מאז שנבחר ליו"ר ארגון הבריאות העולמי הוא הנהיג שורת רפורמות במטה הארגון בז'נבה, תוך הבטחה להפוך את הבריאות האוניברסלית ליעד המרכזי שלו. גברייסוס נוהג לצאת כמה שיותר לשטח כדי לפקח מקרוב על פעילות הארגון שלו 150 משרדים ברחבי העולם, עם צוות שמונה 7,000 עובדים. כך למשל, הוא ערך 10 ביקורים ברפובליקה הדמוקרטית של קונגו במסגרת המאבק באבולה.
שבועות ספורים לאחר התפרצות נגיף הקורונה בסין, טס גברייסוס לבייג'ינג, ועם חזרתו לז'נבה הרעיף שבחים על ההנהגה הסינית. הוא אמר אז שסין מחויבת למאבק בנגיף והביע תמיכה בצעדים הדרסטיים שנקטה, כמו סגר על כל מחוז חוביי שבו מתגוררים 60 מיליון איש. נראה שיש ממש בדבריו, לאור העובדה שבעוד בעולם ממשיך הנגיף להתפשט, בסין דווח על ירידה מתמשכת במספר הנדבקים החדשים. היום אף הודיעו הרשויות במחוז חוביי שיתחילו להקל במגבלות התנועה שם.
"הוא מאוד פוליטי, אין שום שאלה על כך. לפעמים הוא יותר מדי פוליטי", אומר על גברייסוס לורנס גוסטין, פרופסור המתמחה במשפט בריאותי עולמי. "אבל מה שאני אוהב בו הוא שהוא לא מסתיר את מה שהוא חושב. זה אישי עבורו, הוא הפך לפנים של ארגון הבריאות העולמי, הפנים של המגפה".