הקמפוס התרוקן: לימודים מקוונים בצל הנגיף
הקמפוס של אוניברסיטת תל אביב התרוקן לנוכח ההנחיות החדשות להתמודדות עם הקורונה. פרופ' ליאו ליידמן העביר את ההרצאה הראשונה לאור המגבלות: "שיעור מיוחד". הסטודנטים חלוקים: "אווירה של יום שישי, אין אינטרקציה עם המרצה"
פרופסור ליאו ליידרמן, מרצה למיקרו כלכלה באוניברסיטת תל אביב, החל בצהריים (יום ה') את שיעור המבוא לסמסטר במיקרו כלכלה בפני חמישה סטודנטים בלבד. אולם למעשה, חמשת הסטודנטים לא היו היחידים שהשתתפו בהרצאה – 82 סטודנטים נוספים האזינו להרצאה וצפו בה מכל מקום בארץ, במסגרת תוכנית הלימודים המקוונת שהתחילו באוניברסיטה, בעקבות התפשטות נגיף הקורונה.
זו לא הייתה הפעם הראשונה שבה הרצאותיו של הפרופסור מועברות בשידור חי, אולם היום נדמה היה שמדובר בהרצאה מעט שונה, בעיקר משום שהיא הייתה הראשונה שעמדה בצל המגבלות החדשות שגררה התפשטות הנגיף, ולפיהן חל איסור על התקהלות של יותר מ-100 בני אדם בחלל סגור. "זה בהחלט שיעור מיוחד", אמר הפרופסור לסטודנטים בפתח ההרצאה. "אנחנו נעסוק בקורס הזה במשק הישראלי ובכלכלה הגלובלית ונעקוב כמובן אחרי משבר הקורונה וננתח אותו".
בשיחה עם ynet, רגע לפני השיעור, נראה הפרופסור מתרגש מעט. "אנחנו מקליטים שיעורים כמעט תמיד כי יש סטודנטים שבמילואים למשל או לא יכולים להגיע, אבל זה שונה", הוא אמר. "כמובן שזו לא אינטרקציה של כיתה, אבל אנחנו עושים אופטימיזציה של המצב הקיים".
כפרופסור לכלכלה, ניסה ליידרמן ניסה לנתח את המשבר עבורנו, והסביר כי בעיניו, אי אפשר לדעת כמה זמן זה ייקח. "בישראל יש לנו משברים, אבל לא מהסוג הזה", אמר פרופ' ליידרמן. "פה יש את ההיבט הרפואי. המשק והחברה ידעו להתמודד עם אינתיפאדה ומלחמה, אבל כאן אין לדעת כמה זמן זה ייקח, זה משבר בריאותי מתגלגל".
באופן כללי, באוניברסיטה מתכוונים כעת להעביר כמה שיותר שיעורים באופן מקוון, ככל שמשבר הקורונה יחריף. כבר היום תכננו באוניברסיטה להעביר 107 קורסים שונים באופן מקוון בסמסטר הקרוב, ואם המגפה תתפשט בארץ – המספר עוד עשוי לגדול.
"אווירת יום שישי"
הקמפוס של אוניברסיטת תל אביב, שלרוב מתפאר בסטודנטים רבים שמסתובבים בו, היה שומם היום. המדשאות, בתי הקפה והספריות היו די ריקים מסטודנטים, והמעטים שכן הגיעו – הביעו חשש. "מרגישים שיש פחות אנשים בקמפוס", אמרה אלונה מסלניקוב, סטודנטית לכימיה. "אני חושבת שיעברו ללמד רק קורסים שהם טכניים כמו מעבדות, והמחקר ימשיך וכל הקורסים האחרים יהיו בצורה מקוונת".
גם גרי רוזרמן, דוקטורנט לפיזיקה ומתרגל בחלק מהקורסים, הבחין בשינוי. "בקורס שאני מתרגל יש כמה קבוצות, חלקן מעל 100 סטודנטים והן מקוונות", הוא אמר. "אני לא נכנס סתם ככה לכיתות, אבל יש אווירת שישי ביום חול".
אמיר כיאל ומורסי חוג'וג', שלומדים יחד הנדסת חשמל, סיפרו כי כבר היום עברו שיעור שהועבר באופן מקוון. "זה לא קל כי אין את האינטרקציה עם המרצה", אמר כיאל. חברו מורסי, הוסיף: "האווירה בשיעורים האלו לא טובה, אבל למרות זאת אסור להפסיק את הלימודים". כיאל, מנגד, חשב אחרת וציין כי היה שמח לו הכול היה נסגר. "יש מבחנים, ויש סיכוי שמישהו ידביק מישהו וזה לא קל ללמוד מרחוק", הוא אמר.
אורי נבו, פרופסור לביו פיזיקה, שלא מלמד קורסים שבהם לומדים יותר מ-100 סטודנטים בכיתה, ניסה לסכם את המצב לפי ראות עיניו. "המשבר עד עכשיו מנוהל באופן הגיוני, אבל עכשיו כשחצינו את ה-100 חולים, צריכים לעצור את הכול, לחתוך ולעצור את זה".