שתף קטע נבחר
 

הפגישה המתוחה אצל ריבלין והמשחק החדש בכנסת

אווירה נינוחה כלפי חוץ, טקסטים קשים והמשך ההתבצרות בפנים: נתניהו וגנץ מגיעים להשבעת הכנסת העצובה וממשיכים לכופף ידיים. בדרך לשליטה במליאה, לגוש שמתנגד לנתניהו יש על השולחן שני חוקים שאמורים להיות מנוף לחץ משמעותי | פרשנות

זה צפוי להיות אחד מאירועי השבעת הכנסת העצובים ביותר שידעה ישראל. לא רק בצל התפשטות נגיף הקורונה, ההסדרים המיוחדים ומספר החולים שמזנק, גם בגלל כמויות של גועל ורפש שהביאה איתה הפוליטיקה בשנה האחרונה, בלי אף יום אחד של ממלכתיות בפרלמנט הישראלי. וכשעתידה של הכנסת ה-23 לוט בערפל.

 

פגישת ריבלין, נתניהו וגנץ    (צילום: רועי אברהם)

פגישת ריבלין, נתניהו וגנץ    (צילום: רועי אברהם)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

אתמול (יום א') עברה המערכת הפוליטית יום גדוש באירועים. הקרבה למועד ההשבעה ופתיחת סבב ההתייעצות אצל הנשיא עשו את שלהם והביאו את המערכת לנקודת רתיחה. שוב. בערב, בניסיון כמעט נואש להזרים אנרגיות אחרות, להעלות את הצדדים על פסים של דיבור סביר, זימן הנשיא ראובן ריבלין את שני היריבים הפוליטיים בנימין נתניהו ובני גנץ למפגש במשכנו.

 

שישה אנשים ישבו שם סביב השולחן לבקשתו. נתניהו שהגיע עם מקורבו השר יריב לוין, גנץ שהגיע עם איש המשא ומתן מטעמו, עו"ד יורם טורבוביץ, וריבלין עם מנכ"ל בית הנשיא, הראל טובי.

 

בתום הפגישה שארכה כשעה הוציאו הצדדים הודעה משותפת שממנה עולה כי הפגישה התנהלה לכאורה באווירה טובה והצדדים יחלו במו"מ באופן מיידי. אלא שמאחורי הקלעים, בדיוק ההפך. סביב השולחן ישבו הדמויות הפוליטיות המרכזיות של המערכה וכבר במבט חטוף ניתן היה להבין מה הם חושבים על הניסיון הזה. היו שם בעיקר חוסר אמון, חוסר חשק ותחושה של סלידה עמוקה. הנשיא ריבלין בעצמו כינס את האירוע לא מתוך אמונה שממשלת אחדות תקום פה בקרוב. אבל החליט בכל זאת לנסות.

ריבלין ונתניהו (צילום: קובי גדעון לע
מרפקים במקום לחיצות ידיים: ריבלין ונתניהו(צילום: קובי גדעון לע"מ)

ריבלין וגנץ (צילום: קובי גדעון לע
ריבלין וגנץ(צילום: קובי גדעון לע"מ)
 

בחלק מהשיחה נשמעו טקסטים קשים. גנץ הסביר מדוע נתניהו לא יכול לכהן כראש ממשלה, נתניהו הסביר למה חייבת לקום ממשלת אחדות. הכול באווירה טעונה ובמינימום אופטימיות.

 

גנץ, מגובה ברוב של ממליצים, חתר למקום אחד: שלא יסנדלו אותו במו"מ קואליציוני מלעשות מהלכים עצמאיים בכנסת. נתניהו ביקש להיפך. לסנדל מלא-מלא,  בבחינת "אל תנהל איתי מו"מ ותמשיך במקביל את התמרונים בכנסת". לא ברור מה ייצא מהפגישה הזאת ומההכרזה על כניסתם לחדר של צוותי המו"מ. אולי בחסות המשבר הגדול שפוקד את ישראל בכל זאת ישלפו הצדדים שקית הקאה וילכו לאחדות.

 

אבל יש דבר אחד ברור: גנץ, אף שרשם היחלשות בבחירות וכבר נאם נאום של תבוסה, התחזק מבחינה פוליטית והגיע בעמדה משופרת. נפלאות הפוליטיקה. 61 הממליצים שהתייצבו לצדו בחסות הסלידה מנתניהו - מבל"ד עד ליברמן - עשויים לשנות בקרוב מאוד את הזירה הפוליטית. כבר שנה מתמרן נתניהו את ממשלתו ללא פיקוח פרלמנטרי בכנסת ודומה שהדבר הזה לקראת סיום. גנץ רוצה להעביר לשליטתו את מוקדי הכוח ולאזן את יחסי הכוחות.

 

"מעכשיו לא יהיו רק יס-מנים של נתניהו בכל מקום", אומר גורם פוליטי בכיר מאוד. "שליטה בוועדה המסדרת של הכנסת ובתפקיד יו"ר הכנסת יאזנו את המשוואה הזאת".

 

החל מהיום, השבעת הכנסת, ועם הרוב המגובש נגד נתניהו, יהיה לו קשה יותר לתמרן. הבלוק שמולו מייצר בפעם הראשונה זה שנים איום מוחשי ואמין כדי לחדד לו שהוא עומד לאבד הכול - וכך יחייב אותו לעשות צעד.

 

בקרוב, כפי שנחשף ב-ynet, צפויים להעסיק את הכנסת החדשה מלבד עניינים של שגרת קורונה גם שני חוקים נפיצים ומרכזיים: החוק להגבלת כהונה לראש ממשלה מכהן וחוק שלא יאפשר להטיל את הרכבת הממשלה על ח"כ שעומד נגדו כתב אישום.

 

לפחות לגבי החוק השני, אין כרגע כוונות רציניות. אבל את האקדח שיניחו על השולחן גנץ וליברמן בקרוב במסגרת המו"מ הקואליציוני הם בכל זאת טענו בשני הכדורים האלה. אם ירגישו שנתניהו שובר כללי משחק, ישברו אותם גם הם. כך או כך, שנה של שיתוק בכנסת לא נכבדה בכלל אמורה להסתיים היום והפיקוח הפרלמנטרי יחזור לתפקד. איכשהו. כך לפחות כולם מקווים.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל יוחנן
מורן אזולאי
צילום: גיל יוחנן
מומלצים