הקורונה בצה"ל: עוצר יציאות לחודש, החלפת משמרות בלי מגע
התפשטות הנגיף בישראל הובילה לקבלת החלטות חדשות בצבא. עוצר היציאות בבסיסים הסגורים ייבחן מחדש בשבוע הבא. נתניהו יקיים דיון שבמהלכו תישקל הרחבת העבודה מהבית. משרד הבריאות דוחף לסגירת המשק
צה"ל קיבל ביממה האחרונה שורת החלטות בעקבות התפשטות הנגיף קורונה בישראל. בין ההחלטות: בבסיסים סגורים ובתעסוקות המבצעיות הוכרז על עוצר יציאות לחודש. הדבר ייבחן מחדש בשבוע הבא. לפי דובר צה"ל, הרמטכ"ל רב-אלוף אביב כוכבי לא עבר בדיקת קורונה.
ברקע הדברים יקיים היום ראש הממשלה בנימין נתניהו דיון מיוחד בנושא התאמת תפקוד המשק כדי להביא לצמצום המגפה. משרד הבריאות ממשיך לדחוף לסגר כללי של המשק, אולם בממשלה מתנגדים לכך בשל החשש מנזקים כלכליים אדירים. בין היתר תישקל בדיון הרחבת העבודה מהבית וצמצום תחבורה ציבורית.
לפי דובר צה"ל, כעת יש בצבא כ-3,700 חיילים, אנשי קבע ועובדי צה"ל ששוהים בבידוד. בהם גם כמה בכירים, מאלוף-משנה ועד אלוף, שלהם ניתנה אפשרות להמשיך לעבוד מהבית. חמישה חיילים ובכללם איש קבע בן 22 שאובחן אתמול נושאים את נגיף הקורונה.
בצה"ל החליטו כי כלל הגופים יבצעו הערכות מצב לגבי המשך האימונים והפעילות הצבא. במקביל ייעשה ניסיון לשמור על מרחק של שני מטרים בין החיילים. בבסיסים הפתוחים יתבצע רידוד של כוח אדם והחלפת משמרות תיעשה ללא מגע בין המחליפים.
בצבא הוחלט להחמיר את הכניסה למתקנים חיוניים ורק בכניסה אליהם ייערכו בדיקות חום ותשאול מורחב. מדובר בלשכות של בכירים וחמ"לים רגישים. עוד נמסר כי רוב הגיבושים בוטלו ועד סוף השבוע יוחלט על תוכנית חדשה בנושא.
במקביל, גיוס מחזור מרץ ממשיך כמתוכנן. לפי דובר צה"ל, "אנו מבינים שבגלל ששנת הלימודים נפגעה יהיו לימודים מאוחרים יותר, תתיכן פגיעה במחזור אוגוסט שיושפע מהשיבוש בלימודים".
הוא הוסיף: "הגבלנו דיונים בצה"ל לעד 10 אנשים ובהחרגת רמטכ"ל עד ל-30 איש ובשטח פתוח עד 100 חיילים. בחדרי האוכל הגדולים של 1,000-1,500 איש יש לנו בעיה ולכן נייצר מחיצות שיגבילו כמות סועדים ל-100".
עד כה גויסו כ-700 אנשי מילואים, בעיקר לפיקוד העורף. בצבא ציינו כי נעשתה הגדלה של הלימודים מרחוק בהכשרות וכי כמה תרגילים, בהם של היחידה הרב-ממדית החדשה, נדחו. אנשי יחידת מבקר צה"ל מוודאים בשטח שההנחיות המורכבות מיושמות. נכון לעכשיו אין כוונה לפזר את כלא 4 או את כלא 6.
"המגפה מקרינה על המדינות השכנות", אמר דובר צה"ל, "יש ירידה במזרח התיכון. הפעילות החבלנית הרגילה שלהם במדינות שחטפו את זה יותר מאיתנו (הכוונה לאיראן. י"ז) בנוהל מרודד - הם רידדו פעילות.
"יש לנו מספיק ציוד מגן לצוותים רפואיים ויש רכש נוסף שבדרך".
בצבא הבהירו כי במסגרת עוצר היציאות ניתן יהיה לצאת לחופשות מטכ"ליות וכי תיאסר כניסה של ילדים לבסיסים. חיל הרפואה הגדיר נהלים וציוד נדרש לחיטוי מתקנים צבאיים חיוניים במידת הצורך.
עוד נקבע כי תעסוקות מבצעיות יבוצעו על ידי גדודים סדירים ולא על ידי גדודי מילואים - מהלך שיחסוך אמנם עשרות מיליוני שקלים לצה"ל אך ישבש את האימונים לכוחות הסדירים.
צה"ל הנחה עוד את חייליו להמעיט בנסיעה בתחבורה ציבורית ונערך לספק הסעות במידתה צורך בפיקודים השונים. בכל יחידה המקבילה לגדוד ומעלה מונו "נאמני קורונה", שמורכבים מחיילי וקציני מטה. הם אמונים על יישום ההחלטות בנושא הקורונה וייעוץ לסגלי היחידות.
המאבק בעד ונגד סגר כללי
כאמור, ראש הממשלה יקיים היום במשרדו בירושלים דיון בנושא התאמת המשק כדי להביא לצמצום המגפה. בדיון צפויים להשתתף שר האוצר, שר הבריאות, שר התחבורה, ראש המל"ל, מנכ"לי משרדים וגורמים נוספים. בדיון תישקל הרחבת העבודה מהבית.
משרד הבריאות דוחף מאחורי הקלעים להטיל סגר כללי במדינה ולהורות לאזרחים להישאר בבתים, בנוסף לאימוץ תקנות משק לשעת חירום שמשמעותו סגר כמעט מלא.
בכירים בממשלה אמרו כי משרד הבריאות העלה את הדרישה לסגר מאז שבת כבר שלוש פעמים, נסוג מהדרישה וחזר אליה שוב. במשרד האוצר ובמשרד הכלכלה מתנגדים בתוקף לדרישה, ואומרים שיש צורך לשמור על איזון ושאסור ללכת למהלך קיצוני כזה.
לדברי הבכירים, "אין לזה הצדקה. אם יעשו סגר אי אפשר יהיה לאכוף אותו. מה יעמדו פקחים בכל פינת רחוב ויעירו לאנשים? מה אנו במצב של איטליה? העלות הכלכלית עד היום היא עשרות אלפי אנשי מפוטרים. רוצים להגיע למאות אלפי אנשים? עוד לא ראית מדינה במצבנו שעושה את זה. וצריך לעשות איזון מסוים. בסך הכול הישראלים לא ממש פורקים עול ומגלים אחריות".