שתף קטע נבחר

 

דו"ח: מספר התלונות על גזענות ממסדית הוכפל ב-2019

37% מאלו שהתלוננו בשנה שעברה על גזענות או אפליה מצד המשטרה ומשרדי הממשלה הם אתיופים, 26% ערבים, 5% חרדים ו-3% להט"בים. כמעט 500 תלונות הוגשו, 14 הבשילו להליכים משפטיים. לפי הדו"ח, 36 מ-51 ההמלצות של ועדת פלמור יושמו, בהן תרגום מסמכים לאמהרית

Demonstrators protesting the killing of Israeli Ethiopian teen Solomon Tekah by a policeman  (Photo: Reuters)
מחאה בתל אביב על מותו של סלומון טקה מירי שוטר. ארכיון(Photo: Reuters)

הבוקר (ד') התפרסם הדו"ח השנתי של היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות לשנת 2019. לפי הדו"ח מספר התלונות שהוגשו ליחידה הוכפל במהלך השנה האחרונה, ומרביתן עוסקות בהתבטאויות גזעניות, אפליה במתן שירות ואפליה בתעסוקה.

 

הדו"ח הוגש אתמול לשר המשפטים אמיר אוחנה. היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות הוקמה כחלק מהמלצות ועדת פלמור, במטרה לתאם ולהוביל את המאבק בגזענות בשירות הציבורי. הוא כולל דיווח על הפעילות הממשלתית בנושא, מעקב אחר יישום ההמלצות למיגור הגזענות על-ידי משרדי הממשלה ופילוח התלונות שהתקבלו ביחידה מאזרחים בנושא גזענות ממסדית ואפליה בשירות הציבורי. הדו"ח השנתי מוגש על רקע היום הבינלאומי למאבק בגזענות, שיצוין בשבת.

 

לפי הדו"ח, ב-2019 התקבלו ביחידה 497 תלונות הנוגעות לגזענות או אפליה (בשנה הקודמת – 230 פניות): 33% מהתלונות הן בגין התבטאות גזענית, 30% בגין אפליה במתן שירות, 13% בגין אפליה בתעסוקה, 8% בנושא משטרה וגורמי אכיפה, 7% בנושא פרסום גזעני או סטראוטיפי ו-3% בתחום החינוך.

 

עו"ד אווקה זנה, ראש היחידה שהכינה את הדו"ח, בראיון לאולפן ynet בשנה שעברה    (צילום: אלי סגל)

עו"ד אווקה זנה, ראש היחידה שהכינה את הדו"ח, בראיון לאולפן ynet בשנה שעברה    (צילום: אלי סגל)

סגורסגור

שליחה לחבר

 הקלידו את הקוד המוצג
תמונה חדשה

שלח
הסרטון נשלח לחברך

סגורסגור

הטמעת הסרטון באתר שלך

 קוד להטמעה:

 

37% מקרב המתלוננים הם יוצאי אתיופיה, 26% הם בני החברה הערבית, 5% חרדים, 5% יוצאי ברית המועצות לשעבר, 3% מזרחים ו-3% להט"בים. 45 תלונות שהוגשו ליחידה בנושא אפליה במתן שירות ציבורי הועברו לטיפול על ידי הסיוע המשפטי וכשליש מהם (14) הבשילו לפתיחה בהליכים משפטיים בשם הפונה נגד הגורם המפלה לכאורה.

 

להלן שתי דוגמאות לפניות שהתקבלו וטופלו ביחידה בשנה החולפת:

תלונות בנוגע להפרדה בגני עירייה בקריית גת בין תלמידים ממוצא אתיופי: לטענת הורים שנרשמו לגנים בסיוע גורמים בעירייה, כשהגיעו ליום הראשון של שנת הלימודים הם גילו כי באותו המבנה מתקיימים שני גנים נפרדים – גן לילדים ממוצא אתיופי וגן אחר לשאר. בעקבות פניית היחידה למשרד החינוך ולראש העירייה הוחלט על ידי משרד החינוך לסגור את גן הילדים ולמצוא שיבוץ חלופי לכל הילדים. הופצה הנחיה של משרד החינוך לרשויות המקומיות לפיה גנים שאינם הטרוגניים – ייסגרו.

 

תלונות בנושא משטרה וגורמי אכיפה: ביחידה התקבלו צילומי מסך מקבוצת פייסבוק סגורה של שוטרים הכוללים התבטאויות גזעניות נגד ישראלים ממוצא אתיופי. פנייה בנושא הועברה למשטרה, שהודיעה כי גרעה את המתנדבים שהיו מעורבים באירוע ממצבת המתנדבים שלה, ונערכו שיחות בירור עם גמלאי משטרה שהיו מעורבים במקרים אלו.

 

מבדיקת היחידה עולה כי נכון להיום, מתוך 51 המלצות הוועדה בראשות מנכ"לית משרד המשפטים לשעבר אמי פלמור – 36 יושמו, 11 בהליך ביצוע ו-4 טרם יושמו.

 טקס פרידה ממנכ
הוועדה שבראשה פרסמה 51 המלצות, 36 עד כה יושמו. אמי פלמור, מנכ"לית משרד המשפטים לשעבר בטקס הפרידה ממנה(צילום: אוהד צויגנברג)

איזו המלצות למשל יושמו? תרגום לאמהרית של כלל המסמכים הרשמיים המוצאים על ידי מח"ש והפרקליטות, המופנים לחשודים יוצאי אתיופיה, הסדרת סמכות שוטרים לפנות לאזרחים בבקשה להזדהות ואופן מימוש הסמכות כאשר לא מוצגת כמבוקש ("נוהל הזדהות"). מה לא יושם? אחת הדוגמאות בדו"ח להמלצה שטרם יושמה היא עידוד תכנים נגד גזענות במשרד החינוך.

 

לפי הדו"ח, שיעור פתיחת התיקים במשטרה, לחשודים ממוצא אתיופי, עדיין גבוה ביחס לשיעורם באוכלוסייה – 3.27% (כפול משיעורם באוכלוסייה, 1.7%).

 

מהנתונים בדו"ח עולה גם שחלה עלייה בשיעור פתיחת תיקים בעבירות מגע (תקיפת שוטר) לבגירים ממוצא אתיופי – 10.87% מכלל התיקים שנפתחו לאוכלוסייה זו, לעומת 6.13% באוכלוסייה הכללית.

 

מנגד, יש ירידה בשיעור פתיחת תיקים בעבירות מגע (תקיפת שוטר) לקטינים ממוצא אתיופי – שיעור כמעט זהה לשיעור באוכלוסייה הכללית.

במספר כתבי האישום שהוגשו בתיקים בהם החשוד הוא ממוצא אתיופי חלה עלייה: 35.2% בשנת 2019, כשהשיעור באוכלוסייה הכללית עומד על 31.1%.

אווקה זנה (צילום: לשכת העיתונות הממשלתית)
"הציבור רואה חשיבות וצורך לפנות אלינו". אווקה זנה(צילום: לשכת העיתונות הממשלתית)

עו"ד אווקה זנה, ראש היחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות, אמר: "העלייה המתמדת בהיקף התלונות ליחידה, מראה כי הציבור רואה חשיבות וצורך לפנות אלינו על מנת לקבל מענה באירועי גזענות ואפליה ממסדית".

 

שר המשפטים אמיר אוחנה מסר: "הדו"ח מלמד על שיפור משמעותי בהתנהלות הרשויות השונות, ומפעילות היחידה לצד פעולות הממשלה ניתן ללמוד כי קיימת מחויבות מערכתית לטיפול בנושא הגזענות והשלכותיה על החברה הישראלית".

 

מ"מ מנכ"ל משרד המשפטים, סיגל יעקבי, התייחסה גם היא לממצאי הדו"ח: "משרד המשפטים רתום להמשך העשייה במלחמה בגזענות, ומתחייב להמשיך לפעול למיגור הגזענות הממסדית כלפי כלל האוכלוסיות הסובלות מתופעה זו".

 

השופט בדימוס אליקים רובינשטיין, יו"ר המועצה הציבורית ליחידה הממשלתית לתיאום המאבק בגזענות: "אני מאחל ליחידה כי יגיע היום שלא יהא צורך בה, אך ככל שיום זה אינו קרוב, מצווים כולנו לתת יד לעבודתה לעיצומו של המאבק בגזענות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: גיל נחושתן
מחאה על מותו של סלומון טקה. ארכיון
צילום: גיל נחושתן
מומלצים