מרוץ עולמי למסכות: "אל תקנו, תשאירו לרופאים"
בכל העולם מתלוננים על מחסור בציוד מגן, ואפילו ארה"ב הגדולה מבקשת מחברות הבנייה: "תרמו לנו מסכות N95". מייסד עליבאבא ישלח מיליוני מסכות לאפריקה, איקאה גילתה 50 אלף במחסנים שלה ותרמה לבית חולים. האיחוד האירופי סוגר את גבולותיו, הגבלות חמורות בבלגיה. ב-8 בערב: צרפת יצאה למרפסות וקראה "בראבו" לרופאים
סגן הנשיא מייק פנס הדגיש כי יש צורך במסכות ה-N95 החד-פעמיות, שאמורות לסנן 95% מהחלקיקים הנישאים באוויר ומשמשות לעתים קרובות בתעשיית הבנייה. בכירים במשרד הבריאות האמריקני הזהירו השבוע כי ציוד המגן שבו משתמשים הרופאים בארה"ב, בכלל זה מסכות וכפפות, לא יספיק להם למשבר כולו.
משבר הקורונה – סיקור נרחב ב-ynet:
- הנגיף והאיום על נשיאות טראמפ
- הכחשות ושקרים: הכישלו האיראני
- שעתם של האגרנים: "פתאום כולם רוצים עצות"
- איטליה: האחות שקרסה והפכה לסמל
סגן הנשיא פנס, אשר מוּנה על-ידי טראמפ להוביל את צוות המאבק בנגיף בארה"ב, בא לפני ימים אחדים למינסוטה וביקר במטה של M3, יצרנית מסכות ה-N95, ודן איתה בהגברת הייצור. בניסיון להגדיל את מלאי המסכות המשמשות את הרופאים הדגיש הממשל האמריקני לציבור כי אמריקנים מהשורה אינם זקוקים למסכות כאלה, וקרא להם להשאיר אותן לאנשי הרפואה.
זמן קצר אחרי קריאתו של פנס אמש הודיע הפנטגון כי צבא ארה"ב יתרום למערכת הבריאות האמריקנית 5 מיליון מסכות, בכלל זה מיליון מסכות שיועברו מיד. שר ההגנה מארק אספר מסר כי הפנטגון נערך גם למסור 2,000 מכונות הנשמה, ויאפשר להשתמש במעבדות שלו כדי לבצע בדיקות קורונה לאזרחים, וכך להגדיל את מספר הבדיקות שניתן לערוך להם.
באיומי נשק: שדדו 100 אלף מסכות
למחסור המטריד במסכות עלולה להיות משמעות יוצאת דופן באפריקה, יבשת ענייה שבכמה מהמדינות בה מערכת הבריאות רעועה במיוחד, ועלולה לקרוס בקלות תחת עומס החולים. אתמול הודיע הסיני העשיר בעולם ג'ק מא, מייסד ענקית הסחר האלקטרוני עליבאבא, כי החליט לתרום לכל אחת מ-54 מדינות אפריקה 100 אלף מסכות, 20 אלף ערכות בדיקה לקורונה ו-1,000 חליפות מגן לרופאים. עד לאחרונה אובחנו באפריקה רק מקרים מעטים יחסים של הידבקות בקורונה, אבל בימים האחרונים חל גידול בהתפשטות, וכעת אובחנו נשאים של הנגיף כבר ביותר מחצי ממדינות היבשת.
בשבדיה ציפתה לבית חולים בגטבורג הפתעה נעימה במיוחד, כשצוות עובדים של יצרנית הרהיטים השבדית איקאה מצא במחסן בסניף שלו מאגר של 50 אלף מסכות ותרם אותן לבית החולים. יוהאן אנדרסון, קצין הלוגיסטיקה בסניף שבו נמצא את המלאי, קרא בחדשות שבתי החולים סובלים ממחסור במסכות בצל התפרצות הקורונה והתקשר לבית החולים האוניברסיטאי סהלגרנסקה כדי לשאול אם הם מעוניינים בציוד. "הם היו בעננים ואמרו 'מה! וואו! פשוט תבוא!", סיפר. המסכות, כך התברר, נקנו במהלך התפרצות של שפעת העופות בעבר ואז נשכחו. "בזמנים כאלה, כשאתה קורא על כל כך הרבה אי-נעימויות שקשורות בקורונה, התחושה שאנחנו יכולים לגלות סולידריות היא נהדרת", אמר. "אנחנו פשוט שמחים שיכולנו לתרום משהו".
בימים שבהם מסכות הן מצרך מבוקש כל כך ורבים מוכנים לשלם עליהן סכומי כסף גדולים מהרגיל, אך טבעי שיש מי שמנסה לגזור קופון בדרכים מפוקפקות – ולעתים גם אלימות. באוקראינה הודיעו היום הרשויות כי עצרו כנופיית פושעים שהתחזו לאנשי שירות הביטחון הלאומי ושדדו באיומי נשק 100 אלף מסכות-מנתחים. הם שדדו אותן מסוחר פרטי שאחסן אותן במכוניתו. הכנופיה העמידה פנים שבכוונתה לנהל משא ומתן על רכישת המסכות, אבל אז היכו אנשיה לובשי המדים את הסוחר ולקחו אותן.
ברלוסקוני תורם 10 מיליון דולר
בתוך כך, מדינות באירופה המשיכו להדק את הסגר החלקי שהטילו על אזרחיהן בניסיון להאט את התפשטות הנגיף. מנהיגי האיחוד האירופי סיכמו אמש לסגור ל-30 יום את גבולותיו החיצוניים של האיחוד – אבל ליצור נתיבי שינוע מהירים כדי לאפשר את המשך ההעברה של סחורות. משמעות ההחלטה היא שהאיחוד ימנע מרוב מי שאינם אזרחיו להיכנס לשטחו במהלך החודש הקרוב. ברוח התקופה, המנהיגים לא התכנסו במקום אחד אלא קיימו ועידה מרחוק באמצעות שידור וידאו. "האויב הוא הנגיף ואנחנו חייבים לעשות כל שביכולתנו כדי להגן על תושבינו ועל הכלכלות שלנו", אמרה אורסולה פון דר ליין, נשיאת הנציבות האירופית. "אנחנו מוכנים לעשות כל מה שדרוש, ולא נהסס לנקוט צעדים נוספים בהתאם להתפתחויות".
בלגיה הודיעה אמש כי החל מהיום בצהריים תטיל סגר שבמסגרתו תגביל את תנועת תושביה. לתושבים יוּתר לצאת רק למרכולים, לבתי המרקחת ולבנקים או כדי לטפל במקרי חירום. ייאסרו התקהלויות, אבל לתושבים יותר לצאת החוצה כדי להתעמל בתנאי שישמרו על מרחק של מטר וחצי זה מזה. המשטרה תישלח לרחובות לוודא שהתושבים מצייתים להנחיות.
איטליה, שבה נוספו אתמול עוד 345 מתים
ומספר המתים הכללי הגיע כבר ליותר מ-2,500, הוחלט להחיש את שילובם של 10,000 סטודנטים לרפואה במערכת הבריאות ולבטל את מבחני הסיום שלהם – בניסיון לעצור את הטרגדיה המתחוללת שם. בתי החולים באזור לומברדיה, מוקד ההתפרצות הראשי, נמצאים על סף קריסה וסובלים ממחסור חמור בציוד. שר האוניברסיטאות גאטנו מנפריד הודיע כי הממשלה תאפשר לסטודנטים שעומדים לסיים השנה את לימודיהם להתחיל לעבוד שמונה או תשעה חודשים לפני המועד המתוכנן, כדי למלא את המחסור בידיים עובדות. הבוגרים הטריים יישלחו למרפאות כלליות ולמקומות שבהם גרים מבוגרים וכך יתפנו עמיתיהם המנוסים יותר ויוכלו לעבור למלא את מקומם של הרופאים החסרים בבתי החולים.
ראש ממשלת איטליה לשעבר סילביו ברלוסקוני הודיע אתמול כי יתרום 10 מיליון אירו כדי לסייע בציוד רפואי, והצטרף בכך לרשימה הולכת ומתארכת של עשירים איטלקים המציעים סיוע כספי למערכת הבריאות.
"בראבו" על מרפסות פריז
אחרי שגם צרפת נכנסה למעשה להסגר ביממה האחרונה, גם בה – כמו באיטליה וספרד לפניה – נראו הערב מראות של תושבים היוצאים למרפסות הבתים כדי לעודד זה את זה ואת הרופאים. לאורך היום הופצו ברשתות החברתיות הודעות שבהן נקראו הצרפתים לצאת למרפסות בשעה 20:00 כדי להביע תודה לצוותים הרפואיים הנלחמים בנגיף, ואכן, בשעה זו יצאו המונים למרפסות פריז והריעו להם במחיאות כפיים וקריאו "בראבו". היו גם מי שהשמיעו מוזיקה צרפתית פופולרית מבעד לחלונותיהם.
בהולנד, בינתיים, ציפתה אתמול לתושבים הקלה מפתיעה בסגר: הקופי שופס המפורסמים, שבהם מוכרים לציבור מריחואנה וחשיש, נפתחו ללקוחות – יומיים אחרי שנסגרו כמו שלל בתי עסק אחרים בהוראת הממשלה. הפתיחה התאפשרה אחרי שהממשלה שינתה את דעתה והחליטה על הנחיות חדשות שבמסגרתן יותר לחנויות הקנאביס להיות פתוחות כל עוד ייעשו בהן קניות טייק-אוויי בלבד. ביום ראשון בערב, לפני שנכנסו לתוקף ההנחיות המורות לסגור את חנויות הקנאביס, נרשמו בכניסה לכמה מהן תורים ארוכים של הולנדים שביקשו להצטייד בסמים קלים לפני הסגירה.
כמו תמיד, שעתו הקשה של העולם היא גם השעה שבה מתגלה טוב לבם של חלק מהמהלכים עליו, ועוד ועוד סיפורים של מעשי אדיבות והתחשבות מגיעים ממדינות שונות. בבריטניה ובאוסטרליה, כמה רשתות מרכולים נפתחו שלשום בשעת בוקר מוקדמת עבור אזרחים ותיקים בלבד, כדי לאפשר להם לערוך קניות מבלי להסתכן באפשרות שצעירים ידביקו אותם. למבוגרים ולבעלי מחלות רקע, נזכיר, נשקף הסיכון הגדול ביותר מנגיף הקורונה.
סיפורים מגיעים גם על מִזקקות המחליטות לנצל את מלאי האלכוהול שלהן לייצור של חומרי חיטוי בצל הביקוש הגובר להם – והניסיון של חלק מהמוכרים להעלות מחירים כדי להרוויח משעתו הקשה של הציבור. צ'אד באטרס מפנסילבניה שבארה"ב, למשל, החליט להפוך את המזקקה שלו לפס ייצור לג'ל לחיטוי הידיים, ולתרום חלק מהתוצרת לארגוני צדקה – ואת חלקה האחר למכור ללקוחות שונים בתמורה לכל סכום כסף שהם ימצאו לנכון. "אנחנו במצב חירום לאומי", הסביר באטרס. "הדבר הנכון לעשות הוא לתמוך בקהילה על-ידי אספקה של משהו שאנשים נואשים לו".